Svjedočanstva

DAR ČITANJA SRCA

Padre Pio je birao ljude sa zamršenim životnim situacijama Dar spoznanja ili dar čitanja ljudskih srca jedan je od vrlo rijetkih karizmatskih darova. To je načina na koji nam Bog pokazuje svoje poglede na određenu ljudsku dušu. Čovjek je bez Duha Božjega ograničen na vlastite sudove po čuvenju i viđenju. Bog na taj način izabire slabe da posrami jake i lude da posrami mudre, jer u mnogim se naočigled slabima krije nevjerojatna snaga i u mnogim naočigled ludima ogromna mudrost. Tako je Padre Pio za svoje suradnike izabrao one koje mu, po ljudskim kriterijima prosuđivanja, nitko ne bi predložio

Foto: streetprince, Shutterstock

Foto: streetprince, Shutterstock

 

Birao obične ljude

„Nakon susreta s Padrom Pijem ljudi su doživljavali životnu preobrazbu“, prisjeća se talijanski novinar i pisac Gigliozzi.

Za provedbu svojih projekata nije odabirao ljude poznate po njihovu znanju ili pak pobožnosti, nego jednostavne, obične ljude, nerijetko one čije su životne situacije bile prilično zamršene. Njegovi najbliži suradnici u Kući za ublažavanje patnje bili su dr. Guglielmo Sanguinetti, umirovljeni liječnik; dr. Mario Sanvico, veterinar; dr. Carlo Kiswarday, ljekarnik; i Angiolino Lupi, radnik koji je završio samo pet razreda osnovne škole.

Bio mason i ateist

Dr. Sanguinetti je nekad prezirao svećenike te je bio mason i ateist. Umirovljen je nakon višegodišnjeg liječničkog rada u Firenci pri sindikatu željezničkih radnika. Njegova je supruga žarko željela upoznati Padra Pija, te ju je on, 1948. godine, napokon odlučio pratiti u San Giovanni Rotondo. Sanguinetti uopće nije bio zainteresiran za to da upozna Padra Pija i svojoj je ženi jasno dao do znanja da je na tom putu on samo njezin „vozač“.

Padre Pio je pogledao ravno prema Sanguinettiju i izgovorio njegovo ime kao da ga poznaje već godinama. Rekao je: „Ti trebaš doći ovamo i pomoći mi sagraditi veliku bolnicu“. Doktor Sanguinetti se na to nasmijao, ali je bio zapanjen činjenicom da mu se Padre Pio obratio imenom…

Dan nakon što su stigli u samostan Sanguinetti je sa svojom ženom pošao na Misu koju je predslavio Padre Pio. Nakon Mise on se našao među ljudima koji su u sakristiji željeli upoznati Padra Pija. U njemu se probudila znatiželja da izbliza vidi fratra o kojemu mnogi govore. Kada se Padre Pio obratio toj skupini ljudi, pogledao je ravno prema Sanguinettiju i izgovorio njegovo ime kao da ga poznaje već godinama. Rekao je: „Ti trebaš doći ovamo i pomoći mi sagraditi veliku bolnicu“. Doktor Sanguinetti se na to nasmijao, ali je bio zapanjen činjenicom da mu se Padre Pio obratio imenom. „Tko li mu je rekao za mene?“ tjeskobno se pitao.

„Prodaj što imaš u Firenci i dođi živjeti ovamo“, reče on. „To nije izvedivo“, odgovori mu Sanguinetti. „U mirovini sam i nemam dovoljno ušteđevine kako bih ovdje izgradio kuću“. Tada mu Padre Pio izgovori proroštvo: „Uskoro ćeš primiti pismo koje će riješiti sve tvoje probleme“…

Sanguinettiji su u San Giovanniju Rotondu trebali ostati nekoliko dana, ali dr. Sanguinetti je odlučio zadržati se ondje neko vrijeme. Nakon toga susreta u sakristiji još je nekoliko puta posjetio Padra Pija. Jednoga mu je dana Padre Pio iznio svoj plan o izgradnji bolnice. „Prodaj što imaš u Firenci i dođi živjeti ovamo“, reče on. „To nije izvedivo“, odgovori mu Sanguinetti. „U mirovini sam i nemam dovoljno ušteđevine kako bih ovdje izgradio kuću“. Tada mu Padre Pio izgovori proroštvo: „Uskoro ćeš primiti pismo koje će riješiti sve tvoje probleme“.

Razmišljao o njegovim riječima

Sanguinetti se vratio u Firencu. Neprestano je razmišljao o riječima Padra Pija, ali nije mogao dokučiti što one znače. Nedugo zatim primio je vijest da je osvojio značajnu svotu novca na nagradnoj igri. U tom su mu trenutku postale jasne riječi Padra Pija te odluči odseliti se u San Giovanni Rotondo.

S osvojenim novcem sagradio je ondje malu kuću i postao desna ruka Padra Pija u izgradnji klinike. Padre Pio je veoma volio Sanguinettija te ga je doživljavao kao brata. Kada je Sanguinetti umro, Padre Pio je plakao kao malo dijete.

Isuse, da si mi rekao da će umrijeti, uzeo bih ga od tebe

Tu sam tužnu vijest saznao u Rimu te sam smjesta krenuo prema San Giovanniju Rotondu. Kada sam stigao u samostan, stubama krenuh prema ćeliji Padra Pija. Međutim, zastadoh ondje jer sam na sredini stubišta ugledao Padra Pija naslonjena na veliko drveno raspelo na zidu. Toliko je snažno jecao da su mu se ramena spuštala gore-dolje. Zatekao sam se ondje kao nespreman promatrač prilično uznemirujućeg prizora. Padre Pio je kroz suze ponavljao ove prilično nevjerojatne riječi: „Isuse, da si mi rekao da će umrijeti, uzeo bih ga od tebe“. Iznenadile su me njegove riječi, ali one su ukazivale na bliskost koju je Padre Pio imao s Isusom i na veliku ljubav koju je gajio prema svome prijatelju.

Očajna je majka plakala dok je Padre Pio uzeo to tjelešce u ruke i nekoliko trenutaka molio za njega. Zatim se je okrenuo prema majci opomenuvši je snažnim glasom…

Druga osoba od posebnog povjerenja u životu Padra Pija bio je Giuseppe Canaponi, željeznički radnik iz Toscane koji je, 1948. godine, ozdravio po njegovu zagovoru. „Sve sam slobodno vrijeme provodio u San Giovanniju Rotondu“, pričao mi je Canaponi. (…)

 

 

Iz knjige „Padre Pio. Čovjek nade” autora Renza Allegrija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Za Book.hr odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh