Osobni razvoj

KAKO SE BORITI PROTIV GRIJEHA

P. Marko Glogović o tome kako se i zašto on bori protiv grijeha: „Prikazanje te borbe spašava duše, i naše, i naših bližnjih, i one u čistilištu!” Pater Marko otkriva konkretne načine na koje se on u svom svakodnevnom životu bori protiv grijeha, i kako nam se ta borba višestruko isplati!

Pater Marko: „Tražite da komentiram situaciju 'bračnoga preljuba, sigurne kuće, troje djece'…”

1.    „Časoslov ti je važniji od doručka i večere”

Moja je najdraža pobožnost i zapravo više od puke pobožnosti, građenje živoga odnosa s Duhom Svetim. Upoznao sam u mnogim prilikama nepojmljivu silu njegove prisutnosti i svaki dan započinjem, provodim i završavam razgovorom i klanjanjem njemu. Duh Sveti mi je u gotovo petnaest godina svećenstva izoštrio duhovna čula i već savršeno znam čega se trebam kloniti. On mi daje snage da ne padnem, te ako padnem i kada padnem, odmah mi pruža ruku. Moj je – dakle – prvi odgovor: svakodnevna molitva je, jednostavno, nužnost bez koje nema pobjede nad grijehom. Svaki je od svijeta pobijeđeni svećenik prvo prestao – moliti. „Časoslov ti je važniji od doručka i večere” učili su nas na Neokatekumenskomu putu, i to sve više vidim kao totalnu istinu. Svakodnevno pokušavam „izgraditi bedem” slavljenja, obožavanja i štovanja oko svoga poziva, vjere i služenja.

2.    Posebna me osoba neprestano vodi, ispravlja, tješi i brani

Drugo, u mojemu životu postoji posebna osoba koja me neprestano vodi, ispravlja, tješi i brani: Majka Marija. Zdrava pobožnost prema Gospi jamstvo je svakomu vjerniku da će razotkriti grijeh i podložiti ga Božjoj moći oslobođenja. Osobito štujem Blaženu Djevicu Mariju kao Majku života i Majku milosrđa, ali najdraži mi je ovaj naziv: Utočište grešnika. Otkrit ću malu tajnu: svoj život dijelim na dva dijela – do i od sklapanja tzv. „Saveza ljubavi” s Majkom triput divnom, Kraljicom i Pobjednicom šenštatskom. Naime, ludo sam se zaljubio u duhovnost ovoga svjetskoga marijanskog pokreta, izrasloga u Njemačkoj, koji promiče izgradnju svetosti u svakodnevnome životu, čineći svoje srce Marijinim svetištem. U ovome sam pokretu najjasnije spoznao da sam osobno ljubljen, a Majka triput divna postala je izvorom najčudesnijih milosti koje sam si ikada mogao zamisliti! Nevjerojatnih milosti! Njezina su svetišta kao „prozor” u Nebo, kao hladna voda u pustinji, kao dom okružen najljepšim cvijećem, kao utjelovljenje svih blagoslova, kao skloništa puna hrane i sigurnosti u najgorim tsunamijima, kao živa srdašca na kojima možemo počivati sretni i ispunjeni mirom poput male djece! Godinama sam tražio nešto ovako veliko, a tako maleno. Nema osobe koja bi došla u naše svetište u Maloj Subotici (kod Čakovca), a da bi otišla nedodirnuta milošću Majčine prisutnosti. Dođi i vidi! Kroz Šenštat nam Gospa poručuje: ʽNišta bez mene – ništa bez vas!ʼ i to je geslo koje preobražava cjelokupan život, samo ako se poželi tako živjeti… Gospa je Majka svih majkâ i bez nje ne bih spasio niti jedno nerođeno dijete, sto posto. Pozivam sve čitatelje da se upoznaju s ovom duhovnošću u kojoj se naglašava upravo unutarnje obraćenje i posvećenje životnih rutinâ na Božju i Majčinu slavu. Svaki svećenik neizostavno treba Mariju, njezino Bezgrešno srce. U šenštatskoj duhovnosti razumio sam kako je Gospa zaista brižna majka koja želi i može svako trpljenje prinijeti Isusu, da postane proslava Boga, na dobrobit ljudima.

3.     Borim se također i tako što pomažem grešnicima

Treće, s grešnošću se također borim tako što pomažem grešnicima! Svi koji su pozvani u apostolat za život udruge „Betlehem” koju smo započeli 1999., grešnici su otkupljeni Jaganjčevom krvlju, i u zahvalnosti za to otkupljenje poslužujemo onima koje je grijeh ranio i oduzeo im tolike blagoslove. U našim kućama samohranih majki nalaze se grešnice, a mi utemeljitelji, voditelji i volonteri nismo ništa bolji od njih. Spoznaja da nas Bog ljubi onakve kakvi jesmo, neizbježno mijenja naša srca i osposobljuje nas da, preobraženi, možemo živjeti s milošću, a ne umirati s grijehom. Također, često „resetiranje duše” i „higijena duha” u svakodnevnom ispitu savjesti, te sakramentu pomirenja daje mi svjetlo u mojim tamama, hrabrost u mojim kukavičlucima, snagu u mojim nemoćima. Puno blagoslivljam, sve i posvuda oko sebe… Gledam svakodnevno obnoviti svoje zavjete, izmoliti posvetu Svetim Srcima, moliti što više u jezicima, slušati pjesme slavljenja, činim počesto i „ugovor duše s Bogom” (sv. Karlo Boromejski) a posebno njegujem metodu „ozdravljenja kroz motrenje”, odnosno euharistijsko klanjanje. „Na silu” moram naći vremena za Pismo i krunicu, inače odmah posrćem. U Godini milosrđa sam učio vjernike moliti krunicu Božjemu milosrđu: uvijek se iznenadim koliko ljudi u crkvi podigne ruku kada pitam da se jave oni koji nikada nisu molili tu krunicu! Zato smo sada tiskali stotine tisuća letaka s tom silnom i prekrasnom molitvom…

4.    Izuzetno pomaže sudjelovanje u životu molitvene zajednice

U ratu s grijehom izuzetno pomaže sudjelovanje u životu molitvene zajednice, pokreta ili grupa nove evangelizacije. Bez obzira kakva braća bila. Tamo ili pukneš zbog braće, ili u tebi pukne grijeh, za braću, za njihovo dobro. Mnogi su povrijeđeni nekim zajednicama, nekim duhovnostima. Ali shvatimo, zajednicu čine samo ljudi. Trebamo si oprostiti, inače nema blagoslova. Moć praštanja drugima još je jedna kočnica grijehu, kao i svakodnevno nošenje križa i vršenje pokore. Kroz sve to, uz mnoga druga oružja, sila grijeha slabi, a sila milosti raste. Često uzmem raspelo u ruke i činim znak križa, jer je jedan od naših pavlinskih otaca utemeljitelja rekao: „Demoni se užasavaju znaka križa Gospodnjega. Tim ih znakom Spasitelj razotkriva i ispunja strahom i trepetom” (sv. Atanazije: Život svetoga Antuna). Borbu s grijehom trebamo prikazivati Gospodinu: to prikazanje spašava duše, i naše, i naših bližnjih, i one u čistilištu! U francuskom prijevodu molitve „Zdravo Marijo”, u drugome dijelu, uz „grešnike” dodaju „jadne” (…priez pour nous pauvres pécheurs… moli za nas, jadne grešnike, sada…) Baš i jesmo jadni, bijedni grešnici, ali Bog nas tako silno ljubi da ne postoji ništa na ovome svijetu s čime bismo tu ljubav mogli usporediti! (…)

Iz knjige „Iznad tebe zora sviće (spasi dušu svoju, dok još možeš)” autora patera Marka Glogovića. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupce: poštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh