Duhovnost

JOŠ JEDNA ŠANSA

P. AUGUSTYN PELANOWSKI Neka Bog bude milosrdan prema meni, jer sam egoist i jer izbjegavam puteve milosrđa „Budite trijezni! Bdijte! Vaš protivnik, đavao, obilazi kao ričući lav i traži koga da proždre.“

Foto: Unsplash

 

Sveti Petar upozorava u svojoj poslanici: „Budite trijezni! Bdijte! Vaš protivnik, đavao, obilazi kao ričući lav i traži koga da proždre.“ (1 Pt 5 ,8) Pripovijest govori da su ga razbojnici razodjenuli – tj. skinuli su s njega dostojanstvo djeteta Božjega, uzeše mu haljine, dovedoše ga do golotinje, do bijede i golog stida. Pogledaj do čega te vodi grijeh: bježiš, stidiš se, bojiš se, osjećaš svoju bijedu i nagost. Razbojnici ga nisu samo razodjenuli, već su ga također i ranili. Grijeh nije samo nekakva formalnost, koju mi rješavamo u uredu koji se zove ispovjedaonica. Grijeh ostavlja na čovjeku ožiljak, modricu, čir, pukotinu, porezotinu, rastrganost, oteklinu – grijeh je udarac koji dajemo sami sebi. Zašto je pak napisano da su razbojnici ostavili nesretnika „polumrtva“, zašto ne mrtva? Zašto ga nisu ubili? Jer je upravo čovjek koji živi u grijehu već polumrtav, njegov unutrašnji život je mrtav, on je samo biološki veznik između hladnjaka i televizora, ali u njemu više ništa nema, to je samo pokrov koji se miče. On još živi životnom snagom zaleta, može tako živjeti još 10-20 godina, kao što automobil u kojem je vozač iznenada umro od srčanog udara za volanom još vozi, ali će se za trenutak razbiti, jer je njegov vozač mrtav. Isto tako je i poslije grijeha: naš unutrašnji vozač već je mrtav, duh i duša umiru po grijehu, ali tijelo, tj. automobil još vozi – sve do najbliže krivine ili stabla.

Sreća je da mi Bog daje tako tešku riječ, da ja, njegov svećenik, samo slučajno idem tim putem na kojem mogu pomoći drugomu čovjeku!

Zbog čega je tako? Jer Bog daje još jednu prigodu svakomu čovjeku i čeka na njegovo buđenje. Zbog toga ga demoni ostavljaju polumrtva. Bog im ne dozvoljava da ga potpuno ubiju. Bog daje šansu. Poslije Isus govori da je „slučajno prolazio onim putem svećenik“. Zašto slučajno? Ja sam svećenik i osjećam se tom tvrdnjom veoma dirnut. I sva sreća da je tako. Sreća je da mi Bog daje tako tešku riječ, da ja, njegov svećenik, samo slučajno idem tim putem na kojem mogu pomoći drugomu čovjeku! Neka Bog bude milosrdan prema meni, jer sam egoist i jer izbjegavam puteve milosrđa! Treba ipak dodati da je ta slučajnost posebna intervencija Boga u uobičajen tijek događaja. Bog je dao prigodu tomu svećeniku da može iskazati milosrđe, kao i levitu, jer njihovi su putevi zasigurno vodili prema Jerihonu. Događa se da Božje sluge odlaze od njega i tad im Bog daje prigodu za povratak tako da susreću – naizgled slučajno – nekoga tko se još nije potpuno stropoštao na dno, ali je već ranjen grijehom.

 

 

Iz knjige „Od Duha do uha” autora p. Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh