Najave

23. TRAVNJA

Ovogodišnja 7. „Noć knjige” bilježi rekordan broj sudionika i potencijalnih posjetitelja U ponedjeljak, 23. travnja, održava se sedma „Noć knjige”. Program počinje u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu...

Ovogodišnja 7. „Noć knjige” bilježi rekordan broj sudionika i potencijalnih posjetitelja

Događaj će se ove godine zbivati u rekordna 284 grada i mjesta diljem Hrvatske a sudjelovat će više od 625 knjižnica i knjižara, nakladnika, odgojno-obrazovnih ustanova, kulturno-informativnih centara, muzeja i udruga pisaca. Među prijavljenim sudionicima čak je 188 osnovnih škola, što je stopostotno povećanje u odnosu na prošlogodišnjih 96. Sudjeluju i vrtići, njih 26, i brojne srednjoškolske i visokoškolske ustanove. Dio programske ponude mogu se saznati na službenoj stranici manifestacije.

Budućnost knjige

Tema ovogodišnje „Noći knjige” je Budućnost knjige a središnje pitanje je kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.

Program Noći knjige počinje u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kad će se tradicionalno prezentirati GfK-ovo istraživanje hrvatskog tržišta knjiga. Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić kazao je da rezultati ‘pokazuju malo ljepši trend’.

Humanitarni karakter „Noći knjige”

„Noć knjige” će i ove godine imati i humanitarni karakter. Naime, nakladnici su knjige i slikovnice donirali sigurnim kućama za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji.

Predstavljanja knjiga, javna čitanja, druženja s autorima, radionice i svi ostali najavljeni programi u Zagrebu će biti praćeni i 3D projekcijom na fontanama ispred NSK, nad kojima će ove godine, od 20 do 23 sata, letjeti astronaut.

„Želimo budućnost sagrađenu od knjiga”

Oko podneva 23. travnja u auli NSK najavljeno je i simbolično lansiranje rakete od knjiga kojom se želi ukazati na to da ‘želimo budućnost sagrađenu od knjiga’.

Organizatori su ove godine pozvali sve zainteresirane da na društvenim mrežama, uz hashtag #nocknjige, objave knjigu koja ih je na neki način posebno obilježila i koju bi ‘sa sobom ponijeli u svemir’.

Poznati o čitanju: „Čitanje je kao teretana, ali za…”

U promotivnom videu za „Noć knjige”poznate osobe govore o čitanju: zašto čitati, što nam se događa kad čitamo, zašto je čitanje poput teretane…

 

Video možete pogledati ovdje:

O ovome događaju više možete pročitati ovdje.

Najčitanije

Na vrh