Hodočašća

OŽUJAK 2024.

OTKAZANO ZBOG SITUACIJE NA BLISKOM ISTOKU: Hodočašće svetom Šarbelu Libanon je mala zemlja bogate povijesti. Ime „Lebanon” se u Starom Zavjetu spominje točno 75 puta, a hodočasnički vas put, među ostalim, vodi i kroz Sidon i Tir, mjesta gdje je Isus hodao i naviještao Nebesko Kraljevstvo.

Foto: Shutterstock

Nažalost zbog trenutne situacije na Bliskom Istoku ovo je hodočašće otkazano.

Putnička agencija Magdala u suradnji s Kristoforima u ožujku 2024. ^trebala je organizirati sedmodnevno hodočašće libanonskom Padre Piju, svetom Šarbelu Machlufu.

Hodočastilo bi se od 19. do 26. ožujka 2024.

Libanon – posebno mjesto Starog i Novog Zavjeta

Libanon je mala zemlja bogate povijesti. Ime „Lebanon” se u Starom Zavjetu spominje točno 75 puta, a hodočasnički vas put, među ostalim, vodi i kroz Sidon i Tir, mjesta gdje je Isus hodao i naviještao Nebesko Kraljevstvo.

Na našem hodočašću posjetit ćemo mjesto u blizini Sidona, Maghdouche. Prema svetoj predaji Djevica Marija je pratila svog sina kada je putovao u Tir i u Sidon. Međutim, Židovkama nije bilo dopušteno ići u poganske gradove. Stoga, kako je Sidon bio kanaanski grad i stoga poganski, Marija je čekala svog sina u ovoj špilji u mjestu Maghdouche, jer je ovuda prolazila rimska cesta koja je vodila od Jeruzalema do libanonske obale sela. Ovdje je čekala u molitvi i meditaciji, od čega potječe i naziv Gospa čekanja – „al Mantara.”

Glavno mjesto našeg hodočašća obići ćemo već drugog dana – svetište svetog Šarbela u Annayi. To svetište godišnje posjeti oko četiri milijuna ljudi, i muslimana i katolika. Za ovog sveca kažu da ne poznaje ni zemljopisne ni konfesionalne prepreke. Pripisuju mu se tisuće medicinskih ozdravljenja, a od 1950. otkako se bilježe, prikupljeno je 29 tisuća svjedočanstava ozdravljenja.

Svetište sv. Šarbela je predivno zdanje koje se sastoji od samostana svetog Marona, gdje je svetac živio 19 godina u velikoj posvećenosti molitvi, radu i kontemplativnoj tišini; te obližnja isposnička ćelija gdje je boravio u rigoroznom asketizmu i dubokom sjedinjenju s Bogom zadnje 23 godine svoga zemaljskog života.

Uz samostan, hodočasnici mogu posjetiti i crkvu izgrađenu 1840., mali muzej s predmetima koje je koristio svetac, kao i mjesto njegova prvog groba. Sadašnje počivalište njegova tijela od 1952. nalazi se u posebnoj špilji-kapelici ugrađenoj u posjed.

Na hodočašću ćemo posjetiti i sveto mjesto Harissa kamo gotovo 100 godina hodočaste kršćani iz cijeloga svijeta. Svetište Gospe od Libanona svake godine pohodi više od tri milijuna hodočasnika, a među njima ima pripadnika svih vjera. Mjesto je poznato po moći izlječenja zagovorom Djevici Mariji. Svetištem dominira kip Djevice Marije visok 8,5 metara, jedan od najljepših na Bliskom istoku. U crkvi Majke svjetla nalazi se kip Djevice Marije koji je 1954. godine pronesen kroz svako selo i grad u Libanonu. Tabernakul je izveden u cedrovini, što je zaštitni znak Libanona, kao i raspeće Isusovo iznad oltara.

Detaljan raspored hodočašća pogledajte ovdje.

Prijave

Prijave su otvorene i traju do 20. siječnja 2024. Prijaviti se možete ovdje putem obrasca, ili za detaljne informacije i rezervacije nazovite na 091/949-8854 (radnim danom 8 – 16 sati) ili se javite e-poštom na: [email protected] ili [email protected]

Poseban program

Sveta misa: svaki dan u jednom od navedenih mjesta.
Škola molitve: u hodočašće je, osim klasičnog programa, uključen tečaj molitve (Škola molitve) koji se održava na autentičnim lokacijama i uključuje predavanja te praktične vježbe.
Aranžman: 7 noćenja na bazi polupansiona (doručak/večera/noćenje) + ručkovi; smještaj u hotelima.

Za Book.hr priredila I. A.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Preporučujemo knjigu „Ovdje sam da te izliječim! Šarbel, sveti prijatelj“ Patrizije Cattaneo. D

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh