Svijet

U ITALIJI

Otac Ricotta izašao iz svećeničke službe zbog neslaganja s obavezom nošenja zaštitnih rukavica tijekom podjele pričesti „Međutim, ako me prisiljava ići protiv vjere, ili da pogazim Hostiju, to ne mogu poslušati, jer Bog je na prvom mjestu“

Foto: Unsplash, Thays Orrico

 

Otac Leonardo Ricotta odlučio je izaći iz službe zbog neslaganja s obavezom nošenja zaštitnih rukavica pri podjeli pričesti i na ruku.

Otac Ricotta izašao je iz službe župnika u crkvi sv. Agate u Palermu u Italiji, nakon što je u njegovoj biskupiji određeno da je jedini način dijeljenja svete pričesti onaj uz korištenje zaštitnih rukavica.

„Međutim, ako me prisiljava ići protiv vjere, ili da pogazim Hostiju, to ne mogu poslušati, jer Bog je na prvom mjestu.“

Otac Ricotta poznat je na društvenim mrežama po tome što je prvi prenosio Presveto na ulicama tijekom pandemije koronavirusa.

Izjavio je: „Ako mi moj biskup naredi da, kao župnik, pođem tamo gdje mi nije drago, poslušat ću. Međutim, ako me prisiljava ići protiv vjere, ili da pogazim Hostiju, to ne mogu poslušati, jer Bog je na prvom mjestu.“

…ovo je čin euharistijske mesnice

Poslušnost se zahtijeva u pravednoj stvari, ali ne u nepravednoj – to je velika pouka svetog Tome Akvinskoga, rekao je otac Ricotta.

Ovaj je propis donesen na temelju odluke nadbiskupije Palermo, koja je nedavno objavila da se sveta pričest treba dijeliti isključivo koristeći zaštitne rukavice.

Otac Ricotta je izjavio da je ono što se trenutno događa čin euharistijske mesnice.

Nadbiskupija je priopćila da je 21. svibnja otac Ricotta odstupio od svećeničke službe.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh