Razmišljamo o evanđelju

TKO IMA UŠI NEKA ČUJE

Otac Lorenzo Montecalvo o sablazni Ako otac obitelji kaže svom sinu da treba imati pouzdanje u božansku Providnost, a ovaj ga poslije vidi kako ide u kladionicu, svakako je loš primjer sinu koji, odrastajući, biva uvjeren da se Providnost manifestira u kladionici

Foto: Pixabay

 

Iako je iznad zakona, Isus je uvijek poslušan svakom ljudskom i božanskom zakonu. On čini dobro svaku stvar i u svakoj stvari daje dobar primjer kako ne biti na sablazan nikome.

Što znači riječ „sablazan”? Znači „prepreka”. Osoba koja je postavljena kao vođa neke institucije ima veliku odgovornost: ne smije prekršiti nauke koje naučava ili predstavlja.

Nažalost, u ovo vrijeme, u hijerarhijskoj Crkvi ima sablazni koji malene u vjeri udaljavaju od Boga

Ako, na primjer, ja, kao svećenik, s propovjedaonice kažem zboru: „Tko ne prašta, nije kršćanin”, a maleni u vjeri znaju da ja nisam oprostio onomu tko me kleveće, oni se zasigurno više neće vratiti u Crkvu jer više nisam vjerodostojan. Nažalost, u ovo vrijeme, u hijerarhijskoj Crkvi ima sablazni koji malene u vjeri udaljavaju od Boga.

Zbog lošeg primjera političara, zlo se širi kao pošast

Ako jedan političar, gradonačelnik svoga mjesta, ne plaća porez, zasigurno je na sablazan svojim sugrađanima, koji se osjećaju potaknutima na neplaćanje poreza. Zbog lošeg primjera političara, zlo se širi kao pošast.

Ako otac obitelji kaže svom sinu da treba imati pouzdanje u božansku Providnost, a ovaj ga poslije vidi kako ide u kladionicu, svakako je loš primjer sinu koji, odrastajući, biva uvjeren da se Providnost manifestira u kladionici.
Ako neka majka kaže svojoj kćeri da se uvijek treba pristojno odijevati, a kasnije za neku proslavu odjene mini suknju, zasigurno će i njezina kći dan poslije odjenuti mini suknju, još kraću od one koju je majka nosila dan prije.

Što Isus kaže onima koji su na sablazan malenima u vjeri? Jako teške riječi. Evo ih: „Tko sablazni samo jednoga od ovih malenih koji vjeruju u mene, bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen, pa da potone u dubinu morsku” (Mt 18,6).
Tko ima uši, neka čuje.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh