Duhovnost

DEREK PRINCE, ŠEST KORAKA DO USPJEŠNOG OPRAŠTANJA

OSLOBODI SE TERETA: Svima koji su te povrijedili OPROSTI Znamo koliko je važno opraštati - kako drugima, tako i sebi. Ali mnogi ne znaju kako to učiniti. Derek Prince u ovom tekstu donosi korake koji provjereno funkcioniraju

Derek Prince Kako oprostiti drugima

Foto: KatsiarynaKa2, Shutterstock

 

U molitvi Očenaša Isus je rekao: „Oprosti nam dugove kao što i mi opraštamo svojim dužnicima“. Time nam je onemogućio da očekujemo oproštenje od Boga veće od onoga koje pružamo drugima.

Često čujem ljude kako kažu: „Ne mogu oprostiti.“ To proistječe iz nerazumijevanja prirode opraštanja…

Suočeni s tim zahtjevom praštanja drugima onako kako želimo da Bog oprosti nama, često čujem ljude kako kažu: „Ne mogu oprostiti.“ Međutim, to proistječe iz nerazumijevanja prirode opraštanja. Oproštenje nije osjećaj, već odluka. Ne možemo se natjerati da se osjećamo kako smo oprostili, ali možemo donijeti odluku. Drugim riječima, ako znamo kako oprostiti, tada to i možemo učiniti. Vjerujem da postoji šest koraka koje možemo poduzeti kako bismo uspješno oprostili.

Budite iskreni sami sa sobom. Prestanite biti toliko religiozni. Ne pretvarajte se da u srcu nemate nikakvih loših osjećaja…

1. Priznanje

Prvi korak očituje se u prepoznavanju potrebe za praštanjem. Budite iskreni sami sa sobom. Prestanite biti toliko religiozni. Ne pretvarajte se da u srcu nemate nikakvih loših osjećaja. Priznajte da postoje ljudi koji su vas ogorčili i da im zamjerate. Priznajte to! Nemojte zataškavati. Budite voljni imenovati tu osobu.

Oprostiti ne znači biti izrazito duhovan, nego brinuti se o osobnim interesima…

2. Podlaganje

Sljedeće, ne odupirite se Bogu! Trebate se podložiti Njegovoj Riječi i Duhu. Izborite se i prihvatite naučavanje Riječi! Bog pita: „Želiš li da ti oprostim? Oprosti onda tom čovjeku i Ja ću ti oprostiti u istoj mjeri u kojoj ti oprostiš njemu.“

Ne zaboravite da vam u Božjoj računici ta osoba duguje samo sedamnaest dolara dok vi Bogu dugujete šest milijuna. Izračunajte sami i vidite vrijedi li to oprostiti. Oprostiti ne znači biti izrazito duhovan, nego brinuti se o osobnim interesima. Oni koji ne žele oprostiti dug od sedamnaest dolara da bi se njima oprostio onaj od šest milijuna jednostavno nemaju pojma o matematici! Ne tražim vas da budete duhovni div. Samo vam nastojim pokazati kako da uzmete u obzir svoje osobne interese. Također, trebate se podložiti Božjem Duhu. On je onaj koji vam donosi osvjedočenje. Nelagoda ili nezadovoljstvo, koje osjećate kada pomislite na određene odnose, često znače da vas Duh Sveti potiče da im oprostite. Ne ignorirajte taj poticaj! Poslušajte Duha Svetoga.

Ne zaboravite da ne trebate čekati osjećaje. Oni nisu sasvim u vašoj kontroli. Međutim, vaša volja jest…

3. Odluka

Nakon što se podložite Božjoj Riječi i Duhu, sljedeće što trebate činiti jest donijeti pravu odluku. Ne zaboravite da ne trebate čekati osjećaje. Oni nisu sasvim u vašoj kontroli. Međutim, vaša volja jest, a oproštenje potječe iz volje, a ne iz osjećaja. Odaberite oprostiti. Jednostavno, donesite odluku. „Opraštam! Oprostit ću! Opraštam!“

Sljedeći korak jedan je od najvažnijih. Verbalno potvrdite svoje praštanje. Izgovaranje ustima je silovito

4. Objava

Sljedeći korak jedan je od najvažnijih. Verbalno potvrdite svoje praštanje. Ne dopustite da ostane samo u mislima. Izrecite to naglas. „Bože, opraštam. Opraštam svojem suprugu. Opraštam svojoj svekrvi. Opraštam svojoj djeci. Opraštam svojoj unučadi. Opraštam pastoru, župniku… Opraštam susjedu.“ Neovisno o kome se radi, recite to naglas. Ako vam isprva ne bude zvučalo dobro, onda to ponovite. Recite glasnije! Recite opet! I opet! Izgovaranje ustima je silovito.

Zamislite da se ponovno sjetite nečega što vas je ogorčilo i otvrdnulo vam srce. Znači li to da trebate ponovno oprostiti? Osobno bih vam savjetovao da to ne činite jer…

5. Stoj čvrsto

Pod uvjetom da ste bili voljni poduzeti prva četiri koraka: priznati svoju potrebu, podložiti se Bogu, donijeti ispravnu odluku i verbalno je potvrditi, sljedeća dva koraka pretpostavljaju zaštitu protiv povratka u ozlojeđenost. Zamislite da se ponovno sjetite nečega što vas je ogorčilo i otvrdnulo vam srce. Znači li to da trebate ponovno oprostiti? Osobno bih vam savjetovao da to ne činite jer time slabite svoje prvo oproštenje. Kada vam se to opet dogodi, podsjetite sebe i Boga na to da ste taj problem već riješili. Kažite: „Gospode, već sam mu/joj oprostio.“ Ostavite to u prošlosti. Svršeno je. Štogod tih sedamnaest dolara predstavlja u slučaju te osobe – obzir, zadovoljstvo, ljubav, poštovanje – upamtite da je oprošteno. Zadužnica je poderana. Nema natrag. Sve je raspršio vjetar.

6. Molite i blagoslivljate

Posljednji korak u ovome procesu praštanja je zamijeniti negativno pozitivnim. Kadgod se sjetite određene osobe, kojoj vam je bilo teško oprostiti, nemojte si dopustiti prebivati na lošim stvarima koje su se dogodile. Ne vraćajte se na ono što se dogodilo ili što je bilo rečeno. Zahvalite Bogu na njima. Zahvalite Bogu jer ste im mogli oprostiti. Mislite samo o onome što je dobro vezano uz njih i zahvaljujte Bogu na tome. Zatim se odlučite pomoliti za njih. Molite za Božje najbolje u njihovim životima. Molite da Bog izlije Svoju milost na njih. (…)

Opraštam mu/joj, kao što želim da i Ti oprostiš meni…

Molitva – kad trebamo nekome oprostiti

Želim završiti primjerom molitve koju možete moliti kada se nađete u situaciji da trebate nekome oprostiti. Pažljivo je pročitajte. Neka postane i vašom molitvom. Koristite je svaki put kad morate oprostiti:

Gospodine, priznajem ti svoju potrebu za praštanjem. Vjerujem da si mi voljan oprostiti radi Krista. No također ti priznajem svoju potrebu za praštanjem drugima. Stoga, svojevoljno odlučujem oprostiti … (navedite ime osobe kojoj opraštate). Opraštam mu/joj, kao što želim da i ti oprostiš meni. Pouzdajući se u tvoju milost i vjernost, potvrđujem sada da sam oprostio i da si ti oprostio meni. Hvala ti, Gospodine! U Isusovo ime, amen.

Ovih se šest koraka možda čine jednostavnima, ali nije ih lako staviti u praksu. Učeći ih primjenjivati u svojem životu, iskusit ćete veću slobodu i Božje blagoslove.

Iz knjige „Dvije najmoćnije riječi: Opraštam ti!“ autora Dereka Princea. Knjigu možete kupiti ovdje.

Izdavač: KUDP.

Za Book.hr priredila I. A, odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh