Vijesti

OPASNOST ‘MODERNOG ROPSTVA’ // Papa: Zločin je navikavati se na trgovinu ljudima!

Govoreći o tisućama nedužnih žrtava koje se iskorištava na radu, seksualno izrabljuje, ili su pak žrtve trgovine organima, Papa ih je povjerio Djevici Mariji te ju molio da obrati srca trgovaca ljudima…

„Ružno je, okrutno i zločinački to što smo se naviknuli, smatrajući taj oblik modernoga ropstva gotovo normalnim“, istaknuo je papa Franjo u podnevnom nagovoru, 30. srpnja, na Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima, koji je ustanovila Organizacija ujedinjenih naroda. Govoreći o tisućama nedužnih žrtava koje se iskorištava na radu, seksualno izrabljuje, ili su pak žrtve trgovine organima, Papa ih je povjerio Djevici Mariji te ju molio da obrati srca trgovaca ljudima.

Prostitucija i ropski rad glavni su oblici iskorištavanja

I podatci o tom, kako ga je nazvao papa Franjo, ‘odurnom zlu’ jasno pokazuju koliko je sramotna ta pojava. Tom je trgovinom, naime, obuhvaćeno između 21 i 35 milijuna ljudi, među kojima su velika većina žene i djeca. Od četiri žrtve, jedna je maloljetna, pokazuje izvještaj međunarodne organizacije Save the Children, a glavni su oblici iskorištavanja prostitucija i ropski rad, ali ne nedostaju ni novi oblici ropstva poput surogat majčinstva i dogovorenoga braka.

Senzibiliziranje i odgoj savjesti protiv ravnodušja, koje daje da se pogled okrene na drugu stranu, ali i konkretna pomoć žrtvama, to je ono što svakoga dana potiče sestru Eugeniju Bonetti, misionarku Gospe od Utjehe i voditeljicu Ureda za borbu protiv trgovine ženama i djecom, Talijanske unije viših redovničkih poglavarica. Odavno sestra Eugenia koordinira mrežu redovnica iz 70 različitih kongregacija, koje rade u više od 100 kuća za prihvat, kako bi pomogle ženama, žrtvama trgovine i primoranima na prostituciju, da ponovno pronađu svoje dostojanstvo i slobodu, te da se uključe u svijet rada. Osim toga, s. Eugenia vodi također udrugu No more slave (Nikada više rob), koja djeluje na više mjesta u cijelom svijetu.

Ne smije se dopustiti ropstvo i iskorištavanje siromašnih

Ono što zabrinjava sestru Eugeniju jest zločinački biznis od više od 40 milijarda dolara koji ne pokazuje znakove smanjenja, kao i to što se trgovina ljudima širi i na zemlje Europske unije, osim onih afričkih, među kojima je na prvom mjestu Nigerija s najvećim brojem djevojčica robova koje su povlaštene žrtve trgovaca ljudima, jer su maloljetne, nepismene i trudne.

„U 2017. godini se ropstvo ne smije dopustiti, kao ni iskorištavanje siromašnih“, istaknula je sestra Eugenia, koja predlaže da se intervenira sjedinjujući napore sviju u samo jednu mrežu. Pritom je izrazila zahvalnost papi Franji za njegove stalne apele i govore u svrhu iskorjenjivanja toga zla. Treba djelovati u zemljama iz kojih siromašni dolaze, ali i u onima tranzitnima i onima u kojima se obavlja trgovina.

Problem nepismenosti

„Naše vlade trebaju mnogo raditi u zemljama iz kojih dolaze ti ljudi kako bi se suzbilo siromaštvo“, tvrdi redovnica i na tome inzistira. „Veliko siromaštvo ‘pomaže’, kako je rekla, tim ljudima da pobjegnu iz svoje zemlje. A tu je, osim toga, i neznanje. U mnogim selima afričkih zemalja, u izoliranim područjima, nema nijedne osnovne škole. Zbog toga sada ima mnogo nepismenih ljudi“. „Stoga moramo raditi, potaknula je redovnica, i pružiti im mogućnost da pohađaju školu, pružiti im obrazovanje, formaciju, te prekinuti lanac korupcije“.

„Svi jedu na štetu siromašnih, svi osim njih; svi zarađuju, osim njih“, upozorila je s. Eugenia. „Ne možemo to doista više dopuštati; usred takvoga razvoja, uz tolika bogatstva našega društva, ne smijemo dopustiti da postoje područja tako strašnoga siromaštva, iskorištavanja i ropstva. Veliko je to ponižavanje koje sve nas obvezuje da se zauzmemo svatko sa svoje strane“, istaknula je s. Eugenia Bonetti.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh