Vjera i znanost

ZAŠTO JE BITNO U ŠTO VJERUJEMO

Ono u što (ne) vjerujemo izravno utječe na naše živote Svaka ideja nosi sa sobom određene posljedice. Primjerice, neki Saudijci poučavaju svoju djecu da sve nevjernike treba poubijati; djecu u našoj zemlji uče da nema stvarne razlike između ikojeg ljudskog bića i svinje… Posljedice takvih i sličnih vjerovanja vidimo svaki dan oko sebe!

Ono u što (ne) vjerujemo izravno utječe na naše živote

Foto: Shutterstock

 

Jednoga smo dana razgovarali o Bogu i životu nakon smrti. Tijekom razgovora moj je prijatelj izjavio nešto što će mi zauvijek ostati u sjećanju. Osvrnuvši se na Bibliju, rekao je: „Ne vjerujem u ono što piše u Bibliji, ali ako je to istinito, bit ću u velikoj nevolji.”

Naravno da je bio u pravu. Ako je ono što u Bibliji piše istina, tada je moj prijatelj izabrao neugodnu sudbinu u vječnosti. Zapravo, ako je ono što u Bibliji piše istinito, tada se s njezinih stranica može iščitati vječna sudbina svakog pojedinca. S druge strane ako Biblija nije istinita, onda mnogi kršćani iz neznanja uzalud troše mnogo vremena i novca a u nekim slučajevima čak ugrožavaju svoj život propovijedajući kršćanstvo na neprijateljskim područjima. Bilo kako bilo, religijske su istine veoma bitne.

Isto vrijedi i ako je neka druga religija istinita, primjerice ako je istinito ono što piše u Kurʼanu, onda ćemo i ja i moj prijatelj nekršćanin loše završiti u vječnosti. S druge strane ako su ateisti u pravu, tada možemo lagati, varati i krasti kako bismo dobili ono što želimo jer nakon ovoga života nema ničega a u vječnosti ne snosimo posljedice za svoje postupke.

Posljedice religijskih učenja

Neku djecu u školi uče da sve nevjernike treba poubijati

Na trenutak stavimo vječnost po strani i razmotrimo ovozemaljske posljedice koje religijska učenja imaju diljem svijeta. U Saudijskoj Arabiji neku se djecu u školi uči da su Židovi svinje i da sve nemuslimane (nevjernike) treba poubijati (iako većina muslimana, srećom, ne vjeruje da bi sve nemuslimane trebalo pobiti, oni militantni poučavaju ovu vrstu džihada izravno iz Kurʼana). Je li istina da ondje gore postoji Bog imena Alah koji želi da muslimani ubijaju nemuslimane (što vjerojatno podrazumijeva i Vas koji ovo čitate)? Je li ova religijska „istina” bitna? Jest i bit će kada ta djeca odrastu i počnu činiti ono što su ih učili: kako se avionima zalijetati u zgrade i kako sâme sebe raznijeti bombom u masi ljudi. Ne bi li ih bilo bolje poučavati religijskoj istini koja kaže kako Bog od njih želi da ljube svog bližnjeg?

Našu djecu uče da nema stvarne razlike između čovjeka i svinje

Neki Saudijci, dakle, poučavaju svoju djecu da su Židovi svinje; djecu u našoj zemlji pak, putem pristranog kurikuluma biologije, uče da nema stvarne razlike između ikojeg ljudskog bića i svinje. Na koncu, ako smo samo proizvod slijepih prirodnih silâ – dakle, ako nas nije stvorilo nikakvo božanstvo te nam ono nije pridalo nikakvo posebno značenje – tada nismo ništa doli svinjâ s velikim mozgovima. Je li ta religijska (ateistička) „istina” bitna? Jest i bit će kada klinci počnu snositi njezine posljedice. Umjesto da odgajamo dobre građane, koji na ljude gledaju kao na bića stvorena na Božju sliku, mi stvaramo kriminalce koji u ljudskome životu ne vide ni smisla ni vrijednosti. Svaka ideja nosi sa sobom određene posljedice.

Zbog učenja o karmi u Indiji trpe milijuni

Na pozitivnoj strani vidimo Majku Tereziju, koja je pomogla poboljšati uvjete u Indiji tako što se uhvatila u koštac s religijskim uvjerenjima brojnih sljedbenika hinduske kulture. Mnogi hindusi zbog vjerovanja u karmu i reinkarnaciju zanemaruju vapaj onih koji trpe. Hindusi naime vjeruju da oni koji trpe zaslužuju takvo stanje, odnosno da oni ispaštaju pogreške iz prošloga života a ako pomažete onima koji trpe, uplićete se u njihovu karmu. Majka Terezija je hinduse u Indiji učila kršćanskome načelu brige za siromašne i za one koji trpe. Je li to religijsko učenje bitno? Upitajte milijune koji su u svome životu iskusili njezinu brigu. Je li bitno religijsko učenje o karmi? Upitajte milijune koji i dalje trpe.

Zaključak je sljedeći: neovisno o tome koja je prava istina u vezi religije i morala, oni uvelike utječu na naše živote, sada a možda čak i u vječnosti. Oni koji bahato kažu: „Pa što? Koga briga za moralne i religijske istine?”, zanemaruju stvarnost i hodaju zavezanih očiju. I sebi i drugima dugujemo pravu istinu; da je pronađemo i da se ponašamo u skladu s njom. Počnimo pitanjem: „Postoji li Bog?” (…)

Iz knjige „Nemam dovoljno vjere da bih bio ateist” autorâ N. L. Geislera i F. Tureka. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, po sniženoj cijeni od 30 kuna, možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh