Osobni razvoj

VJERNOST U MALIM STVARIMA

Ono što smo u srcu to je znak našeg života Ignacije Lojolski kaže: „Ako si samo jedan jedini grijeh spriječio bit će ti to bogata plaća za sve muke i brige života“

Tomislav Ivančić o tome zašto je važno biti vjeran u 'malim' stvarima

Foto: Jaromir Chalabala, Shutterstock

 

„U malom si bio vjeran“, kaže Isus iz Nazareta, ,,nad mnogim ću te postaviti“. Zapravo nema malih stvari. Naš život je samo znak onoga što smo u srcu. Tko može u malom biti vjeran, to znači da ima veliko vjerno srce i da će ono biti u svemu i uvijek ispravno i dobro.

Ali što god je bilo napravljeno vjernošću u malom, što je bilo stvarano iz srca, što je bilo vodeno svjetlom ljubavi, bit će preobraženo i bit će s nama zauvijek u nebu

Srce je važno ISusu

A Isusu je važno srce, a ne samo djela. Sve što načinimo prolazi, rđa ili se ruši. U konačnici sudnji dan će sve to razoriti. Sve što nije bilo ispunjeno ljubavlju nestat će. Ali što god je bilo napravljeno vjernošću u malom, što je bilo stvarano iz srca, što je bilo vodeno svjetlom ljubavi, bit će preobraženo i bit će s nama zauvijek u nebu. Čovjek koji zna u malim sitnim stvarima biti vjeran, koji neće nigdje nikoga prevariti, koji će i najsitniji posao napraviti dobro, koji neće biti površan u brisanju prašine, koji neće samo površno očistiti svoje cipele, koji se neće samo malo oprati po licu, koji zna temeljito ispitati svoju savjest, koji ne živi površno nego disciplinirano, takav čovjek ima veliko srce, on je karakter i on je dostojan imena čovjek. Veliki ljudi mogu biti samo oni, koji su u sitnim svagdanjim stvarima vjerni. Tko je, naime, u najmanjim stvarima vjeran bit će mu lako i u velikim stvarima. Zato ne postoje mala i velika djela, ne postoji vjernost u malom i vjernost u velikom.

(…)

Ignacije Lojolski kaže: „Ako si samo jedan jedini grijeh spriječio bit će ti to bogata plaća za sve muke i brige života“

Vjernost u pripremanju stola i uzimanju žlice u ruke, vjernost u čitanju i pisanju pisma, svaki dan vjernost u otvaranju Svetog pisma da nešto čuješ što Bog kaže, vjernost čitanju neke dobre knjige, vjernost da svaki dan očistiš obrišeš prašinu na svome stolu, vjerno napraviš ono što se od tebe traži, da imaš vremena za razgovor s Bogom i da napraviš neke sitnice, čini te sposobnim da čitav dan ostaneš na nogama i da navečer budeš pun zadovoljstva jer imaš dan koji je bezbrojnim plodovima ispunjen sjeo u torbu tvoga srca i postao tvoje vlasništvo. Želiš postići nešto veliko tada počni s malim, tvoji će kritičari ušutjeti kada vide kada si ono maleno velikim učinio. Ignacije Lojolski kaže: „Ako si samo jedan jedini grijeh spriječio bit će ti to bogata plaća za sve muke i brige života“. Svatko od nas može postati velik. Jer svi mi živimo u malom životu, ali kada ga činimo na način velikih tada mi postajemo veliki s njime.

Ulomak iz knjige „Budi odvažan i hrabar” autora prof. Tomislava Ivančića.

Izdavač: Teovizija.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

PREPORUKA! Pogledaj koje naslove dr. prof. Tomislava Ivančića možeš pronaći na web-shopu Biblioteke Figulus.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh