Brak i odnosi

EMERSON EGGERICHS

On vas je oženio očekujući da ćete zauvijek „navijati“ za njega Na jednom predavanju kršćanske formacije tijekom mog studija, profesor nam je uputio ovo pitanje: „Kakvu ženu želite u svom životu?“ Sjećam se svog odgovora: „Želim ženu koja vjeruje u mene.“

LJUBAV I POŠTOVANJE On vas je oženio očekujući da ćete zauvijek „navijati“ za njega

Foto: Shutterstock

 

Kada podržavate i cijenite svoga muža, on govori da je „stekao mudrost od Gospodina“ (Izr 18, 22).

 

„Želim ženu koja vjeruje u mene“

Na jednom predavanju kršćanske formacije tijekom mog studija, profesor nam je uputio ovo pitanje: „Kakvu ženu želite u svom životu?“ Sjećam se svog odgovora: „Želim ženu koja vjeruje u mene.“ Vraćamo se ponovno na usporedbu Krista i Crkve. Krist želi da mu vjerujemo i to činimo u slavu Božju. U ljudskom odnosu, odnosno u bračnoj vezi, sve što muškarac čini čini da bi zadivio svoju ženu. Kada ste se zaljubili i stupili u brak, on je osjetio da vjerujete u njega i on je to cijenio, možda i više nego što ste vi toga bili svjesni. To dotiče njegovo srce jer to mu je beskrajno važno. On vas je oženio očekujući da ćete zauvijek „navijati“ za njega. Međutim, nakon nekoliko godina kao da je njegov posao postao konkurencija obitelji i braku. Umjesto da se divite njegovim poslovnim pothvatima, možda se osjećate zanemareno.

Ako je on u dobroj namjeri možda i zanemario obitelj pretjerano se posvetivši svojim poslovnim obvezama, on će to shvatiti. Razgovarajte i poradite na tome zajedno

Možda vaš muž spada u kategoriju radoholičara i vi imate svako pravo osjećati se zanemareno i uskraćeno. Možda se osjećate kao jedna žena koja nam je napisala: „Znala sam mu reći da mi se čini kako mu je njegov posao važniji od mene. Rekla sam mu da je njegovo računalo njegova ‘druga žena’ u našoj kući i da se ja ne mogu natjecati s ‘njom’.“ Biti radoholičar veoma je stvaran i ozbiljan problem, ali vjerujem da, ukoliko se vi i vaš muž trudite jedno drugome pružati ljubav i poštovanje, onda znate da je njemu potrebna vaša potpora i priznanje njegovih poslovnih napora. Ako je on u dobroj namjeri možda i zanemario obitelj pretjerano se posvetivši svojim poslovnim obvezama, on će to shvatiti. Razgovarajte i poradite na tome zajedno. (Više o radoholičarima pogledajte u Dodatku E.)

„Jednoga dana u njegovu sam kutiju za užinu umetnula papirić u kojemu je pisalo…“

Vaša je prvotna zadaća da podupirete njegove napore za osvajanjem, odnosno njegov trud oko zarađivanja i skrbi za obitelj. Nemojte dopustiti da se osjeća kao da je njegova jedina uloga donositi hranu na obiteljski stol. Uvijek budite svjesni da se vaše riječi i postupci mogu pogrešno protumačiti jer na očima imate ružičaste sunčane naočale, a u ušima ružičasta slušna pomagala. Njegove plave sunčane naočale i plava slušna pomagala ponekad potpuno pogrešno dešifriraju vaše poruke, a on tada misli da ga trebate samo zbog financijske sigurnosti. Upravo je zbog toga važno da mu zahvalite i da mu iskažete svoje divljenje i potporu. Kada mu to kažete, pomoći ćete mu ispravno dešifrirati vašu poruku, a pokazavši mu da cijenite napore koje ulaže u ono čime se bavi, potaknut ćete ga da vam on pokaže da vas ljubi. Ukratko opisano iskustvo jedne žene govori sve:

„Jednoga dana u njegovu sam kutiju za užinu umetnula papirić u kojemu je pisalo kako sam zahvalna za sve što čini za nas. On mi je te večeri zahvalio, a ja sam mu na Valentinovo napisala drugu poruku rekavši mu da veoma cijenim njegovu predanost poslu i obitelji. U njegovu sam pogledu vidjela koliko mu mnogo to znači.“

Iz knjige „Ljubav i poštovanje“ dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh