Aktualnosti

U DUGOJ RESI

Održana Treća ženska formacija zajednice Nanovo rođeni Cilj ovogodišnje formacije bio je upoznati polaznice sa služenjem – što znači služiti, koje radosti i poteškoće služenje nosi

Martina Lukenda

Foto: Martina Lukenda

 

Treća po redu ženska formacija zajednice Nanovo rođeni održana je od 20. do 23. srpnja u Dugoj Resi.

Ove godine četverodnevna je formacija održana u blizini rijeke Mrežnice koja je uz pregršt duhovnih sadržaja ponudila i kvalitetno provođenje slobodnog vremena uz druženje i kupanje.

Martina Lukenda

Martina Lukenda

Osluškujući Božje poticaje i uočivši potrebu za progovaranjem o temi služenja, kao geslo ovogodišnje formacije izabran je redak „Evo službenice Gospodnje” (Lk 1,38).

„Evo službenice Gospodnje” (Lk 1,38)

50 djevojaka u dobi između 15 i 35 godina svakodnevno su slavile Gospodina, prisustvovale svetoj misi te slušale poticajne nagovore sve kako bi po milosti Marijinog Fiata i one upoznale koje li nade u pozivu Njegovu.

Što znači služiti

Cilj ovogodišnje formacije bio je upoznati polaznice sa služenjem – što znači služiti, koje radosti i poteškoće služenje nosi te na koji su način služile biblijske žene.

Kako biti pomoć koju je Bog muškarcu poslao nije nešto manje vrijedno, sluškinja nije isto što i službenica, služenje često podrazumijeva i umiranje sebi, a pomaganje i služenje nisu isti pojmovi, sve su to neke od tema o kojima su djevojke imale priliku slušati, podijeliti svoja iskustva, ali i čuti tuđa.

Osim spomenutih nagovora koje su također održale članice zajednice, svakodnevna slavljenja svete mise, molitve, grupne aktivnosti i provođenje vremena u tišini pomoglo je djevojkama ispraviti krive slike o Bogu, samima sebi i pojmu služenja. Tijekom formacije, djevojke su bile smještene u Učeničkom domu Duga Resa, a program se održavao u dvorani doma.

Martina Lukenda

Martina Lukenda

Prvi dan formacije započeo je svetom misom u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Dugoj Resi, a potom je uslijedio nagovor pod nazivom „Biti kći” koju je održala Paula Bićanić.

Identitet Božje kćeri

Temeljni je uvjet svakog služenja i davanja drugome prvo biti ona koja će od drugog primiti. Upravo zato, prvi je dan naglasak stavljen na važnost primanja i življenja svojega identiteta Božje kćeri.

Služenje – put vjernosti

Drugi dan djevojke su imale priliku čuti o karakteristikama srca službenice – kako ona ne djeluje iz straha od kazne ili srama, već je njezino zadovoljstvo povezano sa zadovoljstvom Očeva srca, o čemu je progovorila Ana Božinović. Neformalni dio programa provele su na rijeci Mrežnici uz kupanje i druženje nakon čega je uslijedila sveta misa i večernji program.

Djevojke su imale priliku čuti kako služenje predstavlja put vjernosti, a ne krajnji cilj naših života od naše Dragice Lukende te u manjim skupinama podijeliti svoja iskustva služenja izvan i unutar zajednice. Treći dan formacije na služenje su gledale kao na mjesto gdje se susrećemo sa svojim bolima, ali i na mjesto na kojem se obnavlja naša nada, o čemu je progovorila Lara Popović. Gospodina su susrele u vremenu provedenom u tišini, prebirući sve što su do tad čule, svetoj ispovijedi te euharistijskom slavlju koje je predvodio don Mario Bobić.

Martina Lukenda

Martina Lukenda

Simbolično, na blagdan sv. Marije Magdalene, don Bobić progovorio je u propovijedi o životu prve prenositeljice radosne vijesti. U popodnevnom dijelu programa naglasak je stavljen na služenje kao naš prvotni poziv te radost služenja drugome u svakodnevici, važnoj temi o kojoj je progovorila Matea Solomun.

Zahvala Gospodinu

U večeri slavljenja pjesmom i molitvom slavile su Gospodina i zahvaljivale mu na svim primljenim milostima i zajedništvu koje grade. Posljednji dan formacije zaključen je prisustvovanjem na župnoj svetoj misi koju je predslavio vlč. Željko Nestić, a kojem ovim putem zajednica Nanovo rođeni zahvaljuje na otvorenosti i gostoprimstvu u njegovoj župi. Također, sve sudionice formacije zadnji dan imale su priliku za individualnu molitvu. Po završetku programa, uslijedila su brojna svjedočanstva djevojaka.

Sve su se složile u jednom – uz neizmjernu Božju ljubav, ova su četiri dana bila ispunjena i iskrenom sestrinskom ljubavi.

Autorice: Lara Popović, Korina Perić

Za Book.hr priredila I. A.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh