Aktualnosti

U MARIJI BISTRICI

Održana godišnja Izvještajna konferencija zaklade Rhema Svetu misu predvodio je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Foto: Zaklada Rhema, Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 

Prošlog vikenda (17. – 19. 11. 2023.) u Mariji Bistrici održana je godišnja Izvještajna konferencija Zaklade Rhema. Svetu misu u svetištu Majke Božje Bistričke, predvodio je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, a susret su glazbeno animirali: MZ Srce Isusovo, Božja pobjeda i Nanovo rođeni.

Koncelebrirali su vlč. Andrija Miličević, vlč. Mirko Brlić, vlč. Kornelije Grgić, vlč. Antun Motočić, fra Tomislav Glavnik, OFMConv., fr. Mate Kolak, OSPPE, fra Stjepan Brčina, OFMConv., p. Tvrtko Barun, SJ i drugi svećenici povezani sa Zakladom Rhema.

Na početku misnog slavlja prisutnima se obratio i pozdravio ih vlč. Mirko Brlić, supsidijar u svetištu Majke Božje Bistričke.

Nadovezujući se na liturgijska čitanja od dana i spomendana sv. Elizabete Ugarske, nadbiskup Kutleša istaknuo je tri snažne tvrdnje iz knjige Bog Isusa Krista pape Benedikta XVI.

Prava ljubav je događaj smrti, uzmicanje pred drugima i za drugoga

Prva je tvrdnja da je „Stvoritelj i Otkupitelj, Bog početaka i Bog kraja jedan te isti Bog. Ovu rečenicu redovito prihvaćamo kao katekizamsku definiciju te na toj razini nemamo nikakvih problema s njome. No, životna stvarnost, kultura daleko je od razumijevanja i prihvaćanja ove istine”, rekao je nadbiskup dodavši da je „vjera u Boga Stvoritelja neodoljiva poput ljudske inteligencije i njegove prirodne sposobnosti da misli sebe i svijet oko sebe”. Navodeći drugu tvrdnju: „Prava ljubav je događaj smrti, uzmicanje pred drugima i za drugoga”, nadbiskup je istaknuo da se ona ne gleda „samo pod smislom mučeništva, nego i u našemu smislu umiranja samome sebi da bi se u nama samima ostvarilo Kraljevstvo Božje, da to nije ništa drugo nego vladavina Božje volje”.

„Vjera u Boga Stvoritelja je istovremeno i vjera u Boga savjesti”, treća je tvrdnja koju je naveo mons. Kutleša, dodavši: „Kristov dolazak u koji vjerujemo trijumf je istine jer će otkriti namisli ljudskih srdaca. Isus koristi dva primjera iz povijesti – Nou i Lota kako bi ilustrirao potrebu da budemo spremni za siguran nadolazeći dan suda kod Kristova ponovnog dolaska”, navodi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Zaklada Rhema

Zaklada Rhema nakon misnog slavlja održala je svoj godišnji susret u kapeli sv. Petra u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke.

Misija Zaklade Rhema je kroz darivanje svojeg vremena i sredstava podržati, potaknuti i financijski potpomoći udruge, zajednice i pojedince koji se bave evangelizacijom. Također, to je organizacija raznih seminara, predavanja i susreta.

 

Ciljevi koje Zaklada Rhema želi postići svojim djelovanjem su promicanje kršćanskih vrednota, potpora u duhovnom rastu i formaciji svojih članova i podupiratelja, promicanje ekumenskih vrednota i dijaloga među vjerskim zajednicama, promicanje kulture dijaloga, tolerancije i snošljivosti među raznim društvenim skupinama, promicanje obiteljskih vrednota, svekoliki duhovni i materijalni boljitak naše domovine i svih njezinih građana.

Zaklada Rhema postoji od 13. studenoga 2014., a u svetištu Majke Božje Bistričke održava godišnji susret s udrugama koje financijski pomaže.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh