Duhovnost

S. BISERKA JAGUNIĆ

‘OČE, JE LI TO ISTINA?’ Svi su joj rekli kako joj je njena šogorica nanijela neko zlo te da zbog toga trpi… Duh Sveti neće nam dati takvih spoznaja, ako nam ih i dade, to je stoga što moramo toj osobi oprostiti...

Foto: Priscilla Du Preez; Unsplash

 

Prišla mu je žena koja dvadeset godina trpi od različitih bolesti i problema, a posjetila je brojne budističke monahe, „svete ljude” hinduizma, muslimanske hodže, čak i neke katoličke svećenike i svi su joj rekli kako joj je njena šogorica nanijela neko zlo te da zbog toga trpi.

Ona ga je upitala: „Oče, je li to istina?”

Rekao joj je: „Želite li da molim, učinit ću to odmah, ali želite li da vam kažem je li to istina, ja vam to ne bih rekao čak i u slučaju da to znadem.”

Upitao ju je: „Želite li da se nad vama pomolim za vaše ozdravljenje ili da vam kažem je li to istina?” Rekla je: „Hoću oboje.” Rekao joj je: „Želite li da molim, učinit ću to odmah, ali želite li da vam kažem je li to istina, ja vam to ne bih rekao čak i u slučaju da to znadem.” Toliko ljudi joj je reklo da je šogorica uzrok njezinih problema, pa je stoga ona bila ispunjena velikom mržnjom prema njoj, tako da je to zapravo bio njezin glavni problem.

<Ovo je primjer iz prakse patera Rufusa Perijere, kad je 1985. godine držao duhovne vježbe biskupima i svećenicima.>

Cilj je pomoći osobi, a ne da je se optereti novim pitanjima i još više zaplete u probleme.

Duh Sveti neće nam dati takvih spoznaja, ako nam ih i dade, to je stoga što moramo toj osobi oprostiti. Zato, što se više budemo molili Duhu Svetom, to ćemo više spoznavati uzroke naših i tuđih problema. Duh Sveti to nam znanje pruža na niz načina: preko nekog primjera ili svjedočanstva koje smo čuli, a koje će nam pomoći da se sjetimo kako smo i sami doživjeli nešto slično. Ponekad preko snova, putem vizije ili dok budemo čitali Riječ Božju, ili neku knjigu, a najčešće kroz osobnu molitvu.

Molimo se Duhu Svetom da nam otkrije korijen problema i njegov uzrok

Dakle, postoji nešto poput intuitivne dijagnoze preko dara spoznaja ili dara nutarnjeg govora.

Tad osoba kroz osobnu molitvu primi spoznaju o uzroku i rješenjima.

To ne znači da će osobi sve biti potpuno jasno, a isto tako nije uvijek uputno reći drugom što je tim putem primila. Čak osobi koja ima problem možda neće ni reći kojim putem je došla do takve spoznaje. Cilj je pomoći osobi, a ne da je se optereti novim pitanjima i još više zaplete u probleme.

Iz knjige „Lijek ranjenom čovjeku našega vremena“ s. Biserke Jagunić. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh