Vjera i znanost

OBJAVLJENI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA

Torinsko platno sadrži krv žrtve mučenja Pogrebni pokrov Isusa Krista nije oslikan...

Novo istraživanje pokazuje da Torinsko platno sadrži tragove krvi žrtve mučenja i opovrgava tvrdnje da je pogrebni pokrov Isusa Krista oslikan.

Veoma malene čestice krvi na lanenim vlaknima platna „nose u sebi zapis o mučeništvu, čija je žrtva zamotana u pogrebni pokrov“,  iznosi Elvio Carlino, istraživač iz Instituta za kristalografiju u Bariju. Te čestice, nazvane nanočesticama, imaju „posebnu strukturu, veličinu i raspon“, kaže Giulio Fanti, profesor na Sveučilištu u Padovi. I te nanočestice ne pripadaju normalnoj, zdravoj osobi. Naime one pokazuju visoku razinu tvari zvanih kreatinin i feritin, koje se nalaze kod ljudi koji su pretrpjeli velike i višestruke traume poput mučenja. „K tomu te pronađene biološke nanočestice, pronađene tijekom našeg ispitivanja, upućuju na nasilnu smrt osobe zamotane u Torinsko platno“, veli Fanti.

Najnoviji rezultati istraživanja Platna objavljeni su u američkom i Talijankom tisku. Oni opovrgavaju postojeće tvrdnje da je Platno oslikano te pobijaju teoriju o srednjovjekovnoj krivotvorini. Svojstvo je tih čestica da one „ne mogu nastati same od sebe na tkanini tijekom vremena“, tvrdi Fanti.

Torinsko platno jedno je od najpoznatijih relikvija za koje se vjeruje da su povezane s Isusovom mukom i kršćani ga stoljećima štuju kao Isusovo pogrebno platno. Više je puta podvrgnuto znanstvenim istraživanjima da se utvrdi njegova autentičnost te način nastanka prikaza na njemu.

Na četiri metra dugačku i oko metra široku platnu vidljiv je nejasan odraz pokojnika koji je u njemu bio zamotan – s prednje i sa stražnje strane – koji je očigledno bio stravično mučen i razapet. Slika je jasnije vidljiva na crno-bijelom fotografskom negativu.

Istraživanje nanočestica provodi se njihovim smještanjem na nanoskalu, koja ima raspon od jednog do 100 nanometara. Nanometar je milijarditi dio metra. „Ovo se je istraživanje moglo provesti tek nakon nedavno utvrđenih metoda na području elektronske mikroskopije“, kaže Carlino i dodaje da je to bilo prvo istraživanje „nanočestica nađenih na netaknutim vlaknima uzetih iz Torinskog platna“. Znanstvenici su uzeli u obziri eksperimentalne dokaze istraživanja atomske rezolucije i najnovija medicinska istraživanja na pacijentima koji su pretrpjeli strahovite traume i mučenja. Samo istraživanje provedeno je u Trstu i Bariju, pod pokroviteljstvom Talijanskoga nacionalnog istraživačkog vijeća i Odjela za industrijsko inženjerstvo Sveučilišta u Padovi.

Vatican Insider potvrđuje da je istraživanje potvrdilo hipoteze prethodnih istraživanja, poput one biokemičara Alana Adlera iz 1990-ih.

Katolička crkva nije se očitovala o autentičnosti same relikvije. Platno se čuva u torinskoj katedrali, a papa Franjo je za svojeg posjeta Torinu 21. lipnja 2015. molio pred njim.

„Platno nas stavlja pred mučeničko lice i tijelo Isusovo“, rekao je Papa pri Anđeoskom pozdravljenju na torinskome glavnom trgu. „Istodobno nas stavlja pred lice svih patnika i nepravedno progonjenih osoba. Vodi nas prema istom cilju kao i dar Isusove ljubavi.“

Izvor:  Catholic News Agency

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh