Recenzije knjiga

WWW.FIGULUS.HR

NOVO! ‘Presveta euharistija’ – knjiga koja će nam pomoći rasti u ljubavi prema Svetoj Misi i Presvetom Sakramentu “Zaista, euharistija je neizreciv sakrament.” (Sv. Ivan Pavao II.)

NOVO! ‘Presveta euharistija’ – knjiga koja će nam pomoći rasti u ljubavi prema Svetoj Misi i Presvetom Sakramentu

Foto: Boris Rubin; LM Design

 

Jedna od najvećih tajni naše vjere

Euharistija je jedna od najvećih tajni naše katoličke vjere. Već je stoljećima neiscrpan izvor duhovne okrepe za generacije katolika te ispunja njihova srca saznanjem da su u pričesti primili samo Tijelo i Krv Kristovu.

U svojoj prvoj enciklici, Redemptor hominis, sveti Ivan Pavao II. promišlja o nedokučivim dimenzijama ove velike istine:

Crkva živi od euharistije, od punine tog sakramenta, čiji je čudesan sadržaj i značenje često bio predmet crkvenog naučavanja od najstarijih vremena sve do naših dana. Međutim, sa sigurnošću možemo reći kako tu naučavanje – potkrijepljeno oštroumnošću teologa, ljudi duboke vjere i molitve, asketa i mistika, u potpunoj vjernosti euharistijskoj tajni – ostaje još uvijek na samom početku, jer je nemoguće shvatiti i riječima izreći što je euharistija u svoj svojoj punini, što je njome izraženo te što se u njoj događa. Zaista, euharistija je neizreciv sakrament.

Ivan Pavao II. govori nam kako još moramo mnogo učiti o euharistiji, kako naše znanje „i dalje ne doseže dalje od praga“, ali ipak možemo reći kako Crkva u svojoj živoj tradiciji poštuje veliki dio euharistijske mudrosti te ima dobro razvijenu euharistijsku liturgiju.

‘Ljubav svoj ideal doseže u euharistijskom sakramentu, jedinstvu koje nas sve više ujednačuje s Kristom i kroz potpuno poistovjećenje s napaćenim Kristom vodi do prave svetosti’

Pripremajući se za Godinu jubileja, Ivan Pavao II. napisao je u buli najave za 2000. godinu:

Već dvije tisuće godina Crkva je kolijevka u koju Marija polaže Isusa te ga povjerava klanjanju i promatranju svih naroda. Neka po poniznosti Zaručnice još jače i snažnije zablista slava i snaga euharistije, koju ona slavi i čuva u svojem krilu. U znaku posvećenog kruha i vina Isus Krist, uskrsli i proslavljen, svjetlost naroda (Lk 2,32), objavljuje neprestano trajanje svojeg utjelovljenja. On ostaje živ i istinit u našoj sredini, da hrani vjernike svojim Tijelom i svojom Krvlju. 

Ljubav svoj ideal doseže u euharistijskom sakramentu, jedinstvu koje nas sve više ujednačuje s Kristom i kroz potpuno poistovjećenje s napaćenim Kristom vodi do prave svetosti. Osim što nas poistovjećuje s Kristom, sveta je pričest hrana i „što je tvarna hrana za nas tjelesni život, to na čudesan način čini pričest u našem duhovnom životu, čuva, povećava i obnavlja život“.

ix

Zašto ova knjiga?

Na ovim stranicama niti sam pokušao napisati udžbenik o euharistiji niti obraditi svaki njezin vid. Moja je glavna namjera pružiti knjigu koja će pomoći ljudima rasti u ljubavi prema svetoj misi i prema Presvetom Sakramentu. Međutim, produbljenje odanosti euharistiji zahtijeva čvrstu teološku osnovu. Stoga prvih pet poglavlja obrađuje osnovne doktrinarne aspekte ovog misterija. Sljedeća dva poglavlja usredotočena su na odanost presvetoj euharistiji, tijekom svete mise, ali i izvan nje.

Tijekom svojeg dugog pontifikata, sveti Ivan Pavao II. dao je izuzetan doprinos euharistijskoj teologiji. U osmom poglavlju sažeo sam glavne točke njegova doprinosa, zasnivajući svoju studiju uglavnom na glavnim dokumentima Ivana Pavla II. o euharistiji. U devetom poglavlju razmatrao sam euharistiju po učenju pape Benedikta XVI., koji je dao značajan doprinos učenjima Crkve o euharistiji.

Deseto je poglavlje studija o glavnim liturgijskim elementima koji su dio slavljenja svete mise. Naposljetku, jedanaesto poglavlje pregled je predanosti svetoj misi u Irskoj tijekom žestokih vjerskih progona. To mnogo govori o prirodi te žrtve i o kršćanskoj odanosti.

Želim zahvaliti ocu Charlyju Connollyju i ocu Tomu O’Toolu koji su pročitali prijašnje verzije ovog teksta i dali mi mnoge korisne prijedloge i ideje.

O. Thomas J. McGovern

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Osnovne informacije

Naslov: Presveta euharistija. Naša Pasha i naš živi Kruh
Autor: O. Thomas McGovern
Nakladnik: Figulus
Godina izdanja: 2022.
Jezik: hrvatski
Prijevod s engleskoga jezika: Katarina Kresojević
Broj stranica: 264
Uvez: tvrdi
Veličina knjige:  14 x 21 cm

Najčitanije

Na vrh