Razno

ZAŠTO SVECI IMAJU AUREOLU Nisu sve aureole okrugle – svaki oblik ima svoje značenje Razlog zašto svece prikazujemo s aureolom iznad glave je veoma star – i svjetovan!

Zašto svetci imaju aureolu

Foto: Shutterstock

 

U zapadnoj kulturi aureole su veoma česti umjetnički simboli, ali ipak nedovoljno se razumije njihovo značenje. Zlatni krug oko glave možemo pronaći svagdje, u stripovima, novinama, filmovima, emotikonima, pa čak i na narančama.

I dok većina ljudi zna što aureola znači, malo je onih koji znaju odakle taj simbol potječe. Zanimljivo je to što je njegovo značenje veoma staro – i svjetovnog podrijetla!

Tek negdje u četvrtom stoljeću aureole se počinju javljati i u kršćanskoj umjetnosti da bi označile nebeska bića. A s vremenom i ostali stanovnici neba dobivaju slično svjetlo…

U Homerovoj Ilijadi spominje se kako je Atena svojim sjajem zaogrnula široka Ahilejeva ramena, obasula mu glavu zlatnom izmaglicom i učinila ga svega sjajna i blještava te je njegovo blještavilo sijalo do nebesa. U grčkoj književnosti zlatno svjetlo isijava iz junaka i bogova. To se je prenijelo i u likovnu umjetnost, a tu su tradiciju nastavili i Rimljani, prikazujući to svjetlo zlatnim diskom iza glave.

Prvi kršćani nisu koristili aureolu da bi označili svece i anđele, nego da bi prispodobili kršćanske poruke posuđujući likove iz grčke književnosti. Zrake svjetla bile su pak obično pridržane samo za prikaz Isusa Krista.

Aureole su u vrijeme Rimskog Carstva u umjetnosti označavale careve i predstavljale su zemaljske veličine, a ne nebeske. Tek negdje u četvrtom stoljeću aureole se počinju javljati i u kršćanskoj umjetnosti da bi označile nebeska bića. Bog, kao izvor svjetlosti, prikazuje se u svjetlosnoj aureoli, a s vremenom i ostali stanovnici neba dobivaju slično svjetlo koje iz njih isijava.

Nekoliko različitih oblika aureola

U početku su sveci bili prikazivani s lovorovim vijencima ili krunama oko glava, ali s vremenom su umjetnici spojili te dvije tradicije te je nastala zlatna, okrugla kruna.

Trokutasta aureola označavala je osobe Presvetog Trojstva, dok je okrugla bila pridržana za anđele i svece. Kvadratna aureola…

Kasnije je nastalo nekoliko različitih oblika aureola. Trokutasta aureola označavala je osobe Presvetog Trojstva, dok je okrugla bila pridržana za anđele i svece. Kvadratna aureola nekad se rabi za ljude koji su još živi, poput mecena i donatora umjetnosti. Šesterokutna aureola označava vrline i alegorijske figure.

Međutim umjetnici danas prikazuju svece na realističan način i aureola više nije toliko nazočna u umjetnosti, a mogla bi i potpuno nestati iz religijskog slikarstva. No budući da je ona toliko prepoznatljiv element u cijeloj zapadnoj umjetnosti, još uvijek je veoma važan kulturni simbol.

Autor: Philip Kosloski (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh