Razno

NISU SVE AUREOLE OKRUGLE – SVAKI OBLIK IMA SVOJE ZNAČENJE // Zašto svetci imaju aureolu Razlog za to je veoma star – i svjetovan!

Zašto svetci imaju aureolu

Aureole potječu iz grčke umjetnosti

U zapadnoj kulturi aureole su veoma česti, ali ipak nedovoljno razumljeni umjetnički simboli. Zlatni krug oko glave može se naći svagdje, u stripovima, novinama, filmovima, emotikonima, pa čak i na pakiranjima naranača.


I dok većina ljudi zna što on znači, malo je onih koji znaju odakle je taj simbol. Zanimljivo je to što je njegovo značenje veoma staro – i svjetovnog podrijetla!

U Homerovoj Ilijadi spominje se kako je Atena svojim sjajem zaogrnula široka Ahilejeva ramena, obasula mu glavu zlatnom izmaglicom i učinila ga svega sjajna i blještava te je njegovo blještavilo sijalo do nebesa. U grčkoj književnosti zlatno svjetlo isijava iz junaka i bogova. To se je prenijelo i u likovnu umjetnost, a tu su tradiciju nastavili i Rimljani, prikazujući to svjetlo zlatnim diskom iza glave.

Prvi kršćani nisu koristili aureolu da bi označili svetce i anđele, već da bi prispodobili kršćanske poruke posuđujući likove iz grčke književnosti. Zrake svjetla bile su pak obično pridržane samo za prikaz Isusa Krista.

Bez obzira na dugu tradiciju, aureole danas nestaju iz umjetnosti

Aureole su u vrijeme Rimskog Carstva u umjetnosti označavale careve i predstavljale su zemaljske veličine, a ne nebeske. Tek negdje u četvrtom stoljeću aureole se počinju javljati i u kršćanskoj umjetnosti da bi označile nebeska bića. Bog, kao izvor svjetlosti, prikazuje se u svjetlosnoj aureoli, a s vremenom i ostali stanovnici neba dobivaju slično svjetlo koje iz njih isijava. U početku su svetci bili prikazivani s lovorovim vijencima ili krunama oko glava, ali s vremenom su umjetnici spojili te dvije tradicije te je nastala zlatna, okrugla kruna.

Kasnije je nastalo nekoliko različitih oblika aureola. Trokutasta aureola označavale je članove Presvetog Trojstva, dok je okrugla bila pridržana za anđele i svetce. Kvadratna aureola nekad se rabi za ljude koji su još živi, poput mecena i donatora umjetnosti. Šesterokutna aureola označava vrline i alegorijske figure.

Međutim umjetnici danas prikazuju svetce na realističan način i aureola više nije toliko nazočna u umjetnosti, a mogla bi i potpuno nestati iz religijskog slikarstva. No budući da je ona toliko prepoznatljiv element u cijeloj zapadnoj umjetnosti, još uvijek je veoma važan kulturni simbol.

Autor: Philip Kosloski (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Na vrh