Vijesti

„Netflix“ – serija koja tematizira samoubojstvo mladih podigla na noge katolike u Americi

Foto: Pixabay, ilustracija

 

Serija „Netflix“ nastala je na temelju romana „13 razloga zašto“, koji donosi priču o problematičnoj sedamnaestogodišnjakinji koja si oduzima život.

Glavna junakinja romana „13 razloga zašto“, Hannah Baker, ostavlja 13 kaseta u kojima objašnjava razloge svoga samoubojstva. Svaki je od razloga određena osoba koja joj je nešto učinila, ili pak nije učinila dovoljno.

Tvorci serije odabir teme obrazložili su željom za preventivnim djelovanjem

Tvorci serije nastale na temelju spomenutoga romana, odabir tematike obrazložili su željom da se progovori o važnim temama kao što je problem samoubojstva, kako bi se potaknulo na njegovo rješavanje. Međutim, članovi skupina za prevenciju izrazili su zabrinutost, zbog činjenice da je serija napopularnija upravo među adolescentima koji predstavljaju  najosjeltljiviji dio populacije.

Stručnjaci za mentalno zdravlje izjavili su za Catholic News Agency (CNA)  da serija ne slijedi neke od preporuka za izvještavanje o samoubojstvu; oni naime savjetuju izbjegavanje senzacionalnih naslova ili opisa samoubojstva u grafičkim detaljima, jer kako kažu, to može dovesti do ideje da se ono „kopira“.

Chelsea Voboril, ravnateljica vjerskog obrazovanja u katoličkoj župi Dobrog pastira u saveznoj državi Missouri, izjavila je za CNA da je gledala seriju i nakon toga pozvala i svoje učenike da pogledaju. Ono što je bilo zabrinjavajuće jest činjenica da je nakon gledanja većina mladih bila uvjerena kako je Hannah imala legitimne razloge da počini samoubojstvo.

Hannah odgovornost za svoj čin prebacuje na druge ljude, što nije ispravno postupanje

Dr. Jim Langley, katolički psiholog, nakon čitanja knjige i gledanja serije, izjavio je da ne bi preporučio ni knjigu, kao ni seriju nikome osim mentalno zdravim osobama, upravo zbog prisutnosti tema kao što su samoubojstvo, silovanje i slično. Nadalje, istaknuo je još jedan problem. Hannah za svoj čin krivi druge ljude, premda, kako tvrdi dr. Langley, oni nisu bili odgovorni za njeno donošenje odluke o samoubojstvu, neovisno o tome što su joj činili.

Dr. Langley je dodao da većina ljudi koja počini samoubojstvo ima problema s mentalnim zdravljem, dok to nije slučaj kod djevojčice u seriji. Znakovi upozorenja kod osoba koje razmišljaju o suicidalnom činu jesu stalna depresija i socijalna izolacija; osoba također može i govoriti o tome kako želi završiti život, te može početi dijeliti svoje stvari kao sentimentalnu ostavštinu drugima.

Roditeljska pristunost u životima i odgoju mladih izuzetno je važna

Ključna je poruka serije činjenica da bolji odnosi prema prema drugima mogu spriječiti samoubojstvo, što je pozitivna poruka, ali ne ide dovoljno daleko da se pozabavi pitanjem mentalnoga zdravlja, kako tvrdi dr. Langley.

Uloga roditelja i odgajatelja je važna, jer su oni ti koji mogu razgovarati s mladima o raznim pitanjima i temama, iznoseći pred njih istinu, te stvarne i točne informacije. Roditelji mlade  Hannah bili su odsutni, što je rezultiralo lošim posljedicama.

Najčitanije

Na vrh