Obitelj

(NE)SRETNI BRAKOVI

Vjerujete li svom muškarcu? Mnogi na vrijeme hodanja prije braka gledaju kao na vrijeme zabavljanja, no to bi trebalo biti vrijeme stvaranja međusobnog povjerenja. Povjerenje ili nepovjerenje bi nam trebalo pomoći kao jezičac na vagi da se odlučimo za brak ili za prekid veze

Zar bi se zaista udala za nekoga u koga nemaš povjerenja?!

Foto: Shutterstock

 

Lako je zaljubiti se u muškarca kojemu ne vjerujete, ali je teško s njime živjeti

Trajne veze izgrađene su na povjerenju. Povjerenje je temeljno jer stvara sigurno okružje za jačanje prisnosti. Ako želite da vam veza uspije, morate biti u stanju sa svojim partnerom podijeliti svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. Povjerenje zahtijeva vrijeme i napor, lako se gubi, a teško obnavlja, no ako ste spremni raditi na njemu, bit ćete nagrađeni vezom o kakvoj ste oduvijek sanjali.

Otkrivanje svoga pravog „ja”

Pouzdanje vam omogućuje pokazati kakvi ste zapravo. Unatoč svim trikovima kojima se u početku veze služimo kako bismo partnera zadivili, prisnost se temelji na međusobnom (u)poznavanju. Partner vas treba upoznati onakve kakvi ste uistinu – kad ste umorni, ljuti, razočarani, oduševljeni, kad razgovarate s mamom na telefon…

Partner vas treba voljeti onakvu kakva jeste, a ne ono što biste mogli postati. U suprotnom vaša veza neće potrajati.

Jeste li čitali Dnevnik Bridget Jones ili gledali ekranizaciju te knjige? U jednom prizoru filma Mark Darcy govori: „Sviđaš mi se, Bridget, baš takva kakva jesi. Bridget je to oborilo s nogu. Zašto je ona tako snažno reagirala na tu, sasvim jednostavnu opasku? Zato što joj je Mark rekao da je stvarno vidi i da mu se to što vidi sviđa. Nije rekao da bi mu se svidjela kad bi imala pet kilograma manje, ili bila uglađenija, ili zgodnija, ili načitanija – sviđa mu se onakva kakva jest, bezuvjetno. I ne mora se truditi zadiviti ga, jer on zadivljen već jest. Kada znamo da nas netko voli onakve kakvi jesmo, možemo se opustiti i isključiti obrambene mehanizme. Možemo biti iskreni, bez straha od odbacivanja. Vjerujte, to je uistinu sjajan osjećaj!

Kako otvoriti vrata iskrenoj komunikaciji

Pouzdanje otvara vrata iskrenoj komunikaciji. Ne možete iskreno komunicirati ako se neprestano pitate kako će vaš partner reagirati te mijenjate svoje misli i stavove kako bi se uklopili u njegove planove. Komunikacija zahtijeva koncentraciju. U svome članku Zašto ne možemo komunicirati? dr. Geri Forsberg navodi pet koraka k učinkovitoj komunikaciji:

  1. Postavljajte pitanja. Nemojte pretpostavljati da znate što vam netko želi reći. Nakon nekoliko pitanja, bit ćete sigurni što stvarno misli.
  2. Slušajte. Kako biste uspješnije komunicirali te razumjeli gledište svoga sugovornika, morate slušati.
  3. Promatrajte i budite spremni potvrditi informaciju koju ste primili.
  4. Neka sugovornik zna što mislite. Podijelite svoje misli sa sugovornikom kako bi znao što mislite. Otkrivajući podatke o sebi, pokazujete tko ste i kako doživljavate svoga sugovornika.
  5. Zapamtite da „ljubav pokriva mnoštvo grijeha. Lakše ćete komunicirati ako uistinu želite razumjeti ljude i prihvatiti ih kakvi jesu. Međutim, ako vam je cilj uvjeriti ih da je samo vaš put ispravan, nije posrijedi komunikacija. I to sasvim sigurno nije ljubav.

Što je to „poštena” svađa

U neslaganjima s partnerom će vam, osim komunikacije, pomoći međusobno pouzdanje. Shvatite, kada ste u vezi sa živim čovjekom, svađe su neizbježne. S obzirom na „način” na koji pristupate svađama, one će ili razarati vaš odnos, ili ćete ih koristiti kako biste riješili sukobe te se međusobno zbližili.

Što je to „poštena” svađa? Većina stručnjaka slaže se da ona uključuje sljedeće:

  1. Drži se zadane teme i zna kada nije trenutak da se iznosi popis prethodnih prijestupa. Bavi se trenutnim problemom.
  2. Odbija predbacivati i vrijeđati. Zapamtite da je cilj svađe doći do rješenja problema, a ne sugovornika uništiti ili ga toliko izmučiti da od svega digne ruke; nije cilj pobijediti i nakon toga likovati. Ako sugovorniku ne iskazujete poštovanje, ili ako se osjeti napadnutim, prestat će vas slušati.
  3. Izbjegava generalizacije i drži se činjenica. Izjave kao što su „ti uvijek” ili „ti nikada” ne odražavaju stvarnost i u vašemu će partneru izazvati obrambeni stav. Držite se teme razgovora – raspravljajte o onome što se dogodilo te kako ste se zbog toga osjećali.

Izgradnja povjerenja

Povjerenje se između dvoje ljudi ne javlja prirodno, bez obzira na to koliko se vole, već se ono izgrađuje. Taj proces mogu otežavati mnoge prepreke, primjerice rane iz prošlosti.

Izgradnja povjerenja zahtijeva vrijeme – svome partneru morate pokazati da zaslužujete njegovo povjerenje i da se zauzvrat i vi pouzdajete u njega. Ako vaš partner ima problema s povjerenjem, potrudite se stvoriti okružje u kojem će povjerenje moći rasti. Slušajte svoga partnera, uvažavajte njega i njegovo mišljenje, i prihvatite ga kakav jest. Također, povjerite mu nešto iz svoje prošlosti, pokažite mu da mu vjerujete te mu pomognite da on vjeruje vama. Ako se ne bojite pokazati svoju ranjivost, vaš će se partner lakše otvoriti te si i samome dopustiti da bude ranjiv.

Nemojte forsirati. Ako istinski volite svoga partnera i želite ono što je za njega najbolje, bit ćete spremni čekati. Ako osjećate da se možete pouzdati u osobu s kojom ste u vezi, nemojte to zanemarivati. Ako imate problema s poklanjanjem povjerenja, bilo bi dobro da se – prije no što pobjegnete od partnera s kojim biste mogli ostvariti sjajnu vezu – obratite dušobrižniku.

Na sposobnost da se u nekoga pouzdate neizbježno utječe vaša prošlost. Međutim, ako u prošlosti niste imali problema s povjerenjem, a nutarnji vas osjećaj upozorava da s nekim mladićem budete na oprezu, shvatite to kao važno upozorenje i dobro promislite tko je on zapravo, kako se odnosi prema drugima, a kako prema vama. Vaš vas nutarnji osjećaj možda upućuje ispravno.

Tekst je prvotno bio objavljen u časopisu za žene Pia.

Autor: Josip Lončar; Book.hr

Najčitanije

Na vrh