Duhovnost

ODNOS BOGA I ČOVJEKA

Neshvaćena Božja ljubav Ljudska ljubav je često krivo shvaćena, pa se ni ljubav prema Bogu ne može doživjeti u pravom svjetlu. Ono što nam daje naslutiti odnos Boga i čovjeka je ljepota i srdačnost u ljudskom odnosu

Foto: Shutterstock

 

„Jer suprug ti je tvoj Stvoritelj, ime mu je Jahve nad Vojskama” (Iz 54, 5).

Mnogi ljudi danas osjećaju određenu odbojnost i ne prihvaćaju odnos između Boga i čovjeka kao odnos sličan životu u braku. Ipak je Bog već u Starom zavjetu sebe nazvao zaručnikom naroda. „Jer suprug ti je tvoj Stvoritelj, ime mu je Jahve nad Vojskama” (Iz 54, 5). U Novom zavjetu zaručnik dobiva ljudsko obličje i postaje blizu svome narodu. Zaručnikov prijatelj svjedoči o njemu (usp. Iv 3, 29). Isus će slaviti svadbu u svojoj krvi. Na križu se definitivno predaje svojoj zaručnici – Crkvi. Ne bi trebalo biti teško u vremenu, kada ljubav između muškarca i žene poprima toliko prostora, zamisliti kako se i naš odnos prema Stvoritelju također odvija u ljubavi.

Istinski i pravi brak jest brak koji Krist sklapa sa svojom Crkvom

Možda je to teško zato što je ljudska ljubav često tako duboko i krivo shvaćena pa se ni ljubav prema Bogu ne može doživjeti u pravom svjetlu. Često se smatra samo slikovitim govorom kada se govori o odnosu prema Bogu ili Kristu kao o odnosu u braku. Ali upravo su odnosi između muškarca i žene slika odnosa prema Bogu. Istinski i pravi brak jest brak koji Krist sklapa sa svojom Crkvom. Ljudski brak nas upućuje na ovaj brak – i jest slika ovoga braka. Srdačnost i ljepota u ljudskom odnosu daju nam naslutiti onu neshvatljivu srdačnost i ljepotu u odnosu između Boga i čovjeka. Odnos „TI i JA” ispunja našu najdublju čežnju.

Izvor: Facebook

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh