Vijesti

VANDALIZAM

Nepoznati počinitelj razbio prozor na crkvi u Crikvenici Djelatnici Policijske postaje u Crikvenici napravili su očevid…

Nepoznati počinitelj razbio prozor na crkvi u Crikvenici

Foto: Wikipedia; Roberta F., Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

 

Riječka nadbiskupija objavila je na svom profilu na Facebooku da je nepoznati počinitelj sinoć kamenom razbio prozor sv. Mateja na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici.

Djelatnici Policijske postaje u Crikvenici napravili su očevid.

Prekrasna crikvenička crkva nalazi se na ušću potoka Dubračine u more, na mjestu stare crkvice (XIV. st.) po kojoj Crikvenica dobiva ime (crikva). Ban Nikola Frankopan obnavlja (1412.) i proširuje crkveno zdanje u gotičkom stilu (sačuvan svod u svetištu) te podiže samostan koji su nastanili redovnici pavlini („bijeli fratri“). U kasnijem razdoblju (XVII. st.) crkva je prožeta baroknim stilom. Glavni barokni oltar (XVIII. st.) s kipovima, dva bočna oltara (sv. Jelene Križarice i sv. Nikole) i propovjedaonica djela su pavlinskih kipara i drvorezbara.

Njihova su imena zapisana na poleđini svetohraništa. Posebice se ističe rad Pavla Riedla na glavnom oltaru, koji podsjeća „na veliku pokaznicu“. Ponad svetohraništa, ispod kupolastog baldahina, vrijedna je ikona Bogorodice s Djetetom (XV. st), kao i drveni kipovi sv. Antuna i sv. Pavla Pustinjaka. (XVII. st.). Još je jedna za crikveničku baštinu vrijedna slika pohranjena u crkvi – ona posvećena sv. Šimunu, a spašena iz požara (1776.) koji je uništio istoimenu župnu crkvu na obližnjem brijegu Kotor.

Priredila Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh