Razno

URBANO PROŠIRENJE ATENE

Neobičan prizor u Ateni: crkva iz 16. stoljeća nalazi se unutar zidova nove zgrade Grčka pravoslavna Crkva odbila je premjestiti „Agiju Dynami“, crkvu „svete Moći“ tijekom urbanog proširenja Atene…

Neobičan prizor u Ateni: crkva iz 16. stoljeća nalazi se unutar zidova nove zgrade

Foto: Athenswalk, CC BY SA 3.0

 

Atena, glavni grad Grčke, pedesetih je godina prošlog stoljeća prošla kroz period ubrzanog urbanog rasta; infrastruktura se počela širiti kako bi se zadovoljile potrebe rastuće populacije. To je uključivalo izgradnju novih zgrada ministarstava u središtu Atene.

Savršeno mjesto za novo sjedište Ministarstva prosvjete i vjeroispovijesti pronađeno je na zemljištu koje se nalazi odmah iza poznatog Trga Syntagma, s brojnim trgovinama i malom crkvom koju se je lako moglo premjestiti.

No, Grčka pravoslavna Crkva odbila je odreći se zemljišta. Nakon toga se dogodilo nešto uistinu neobično. Umjesto pronalaženja druge lokacije za zgradu ministarstva, grčka je vlada odlučila nastaviti s gradnjom i ostaviti crkvu unutar zidova nove zgrade.

Crkva „Agia Dynami“, što bi u prijevodu značilo „sveta moć“, izgrađena u 16. stoljeću u čast Djevice Marije, postala je arhitektonski simbol otpora tradicije moderni. Na natpisu koji se nalazi na ulazu u crkvu piše da je crkvica sagrađena iznad već postojećeg poganskog hrama posvećenog Heraklu, koji je u grčkoj mitologiji bio polubog izuzetne snage.

Njezina neobična lokacija, između potpornih stupova zgrade ministarstva, koja je nedavno pretvorena u hotel, nije jedina posebnost ove crkve. „Agia Dynami“ ima podzemni tunel koji vodi u veliki špiljski sustav, koji je pak, prema nekima, izravno povezan s Akropolom.

Izvor: Aleteia

Prevela i priredila: Vedrana Prka; Book.hr

Najčitanije

Na vrh