Razno

URBANO PROŠIRENJE ATENE

Neobičan prizor u Ateni: crkva iz 16. stoljeća nalazi se unutar zidova nove zgrade Grčka pravoslavna Crkva odbila je premjestiti „Agiju Dynami“, crkvu „svete Moći“ tijekom urbanog proširenja Atene…

Neobičan prizor u Ateni: crkva iz 16. stoljeća nalazi se unutar zidova nove zgrade

Atena, glavni grad Grčke, pedesetih je godina prošlog stoljeća prošla kroz period ubrzanog urbanog rasta; infrastruktura se počela širiti kako bi se zadovoljile potrebe rastuće populacije. To je uključivalo izgradnju novih zgrada ministarstava u središtu Atene.


Savršeno mjesto za novo sjedište Ministarstva prosvjete i vjeroispovijesti pronađeno je na zemljištu koje se nalazi odmah iza poznatog Trga Syntagma, s brojnim trgovinama i malom crkvom koju se je lako moglo premjestiti.

No, Grčka pravoslavna Crkva odbila je odreći se zemljišta. Nakon toga se dogodilo nešto uistinu neobično. Umjesto pronalaženja druge lokacije za zgradu ministarstva, grčka je vlada odlučila nastaviti s gradnjom i ostaviti crkvu unutar zidova nove zgrade.

Crkva „Agia Dynami“, što bi u prijevodu značilo „sveta moć“, izgrađena u 16. stoljeću u čast Djevice Marije, postala je arhitektonski simbol otpora tradicije moderni. Na natpisu koji se nalazi na ulazu u crkvu piše da je crkvica sagrađena iznad već postojećeg poganskog hrama posvećenog Heraklu, koji je u grčkoj mitologiji bio polubog izuzetne snage.

Njezina neobična lokacija, između potpornih stupova zgrade ministarstva, koja je nedavno pretvorena u hotel, nije jedina posebnost ove crkve. „Agia Dynami“ ima podzemni tunel koji vodi u veliki špiljski sustav, koji je pak, prema nekima, izravno povezan s Akropolom.

Izvor: Aleteia

Foto: Aleteia

Prevela i priredila: Vedrana Prka; Book.hr

  • 15
  •  
  •  
  •  
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh