Roditelji i djeca

PO UZORU NA CARLA ACUTISA

Potaknite dijete na korizmeno odricanje po uzoru na Carla Acutisa Jer, zašto ne bismo, već kao djeca, ubirali plodove Kristova kraljevstva?

Foto: Shutterstock; Frame Stock Footage

Korizma je vrijeme u kojem se odrasli, ali i djeca, odlučuju na žrtvu, odnosno na odricanje od nečeg u narednih 40 dana. Tradicionalna korizmena žrtva za djecu je oduvijek bila odricanje od slatkiša, a sve kako bi se provjerilo mogu li izdržati do Uskrsa bez kušanja bilo kakvih poslastica.

Odricanje od slatkiša tijekom 40 dana bi djeci doista moglo predstavljati tešku žrtvu, no jeste li ikada razmišljali o tome kako bi bilo da ih, umjesto toga, uputite na odricanje od video igrica?

Po uzoru na bl. Carla Acutisa

Iako su ga mnogi karakterizirali kao svetca zaštitnika „gejmera“ i video igrica, Carlo Acutis je u praksi imao puno više problema s ekranima i video igricama. On je svakako uživao u video igricama, ali je svejedno i prepoznavao negativne učinke toga. Jednog dana je, dok je s prijateljima nekoliko sati igrao video igrice, primijetio svoje i njihovo agresivno ponašanje koje je bilo uzrokovano upravo time.

Mnoga djeca su zalijepljena za ekrane čak i do 8 sati dnevno, a igrice često igraju i do tri sata svaki dan.

Njegovi prijatelji su doma otišli uplakani, a on je od tog dana odlučio ograničiti svoje vrijeme za video igrice na jedan sat tjedno.

Mnoga djeca su zalijepljena za ekrane čak i do 8 sati dnevno, a za video igrice prosječno potroše tri sata svaki dan. To znači da tjedno provode čak 21 sat u svijetu video igrica, što je, u prijevodu skoro jedan cijeli dan.

…budite spremni osigurati djetetu alternativni sadržaj koji isključuje ekrane…

Za mnogu djecu će ovakav tip žrtve biti iznimno težak i vjerojatno će prouzrokovati brojne suze. Međutim, ako će dijete biti u mogućnosti predati tu žrtvu Bogu, sjedinjujući svoju bol s boli Isusa Krista na križu, njihovi će se životi doista promijeniti.

Praktični savjet

Ako se već odlučite svoje dijete uputiti na ovakvu korizmenu žrtvu, onda budite spremni osigurati djetetu alternativni sadržaj koji isključuje ekrane. U suprotnom će cijela ideja pasti u vodu i vaše će se dijete vratiti igricama već navečer tog istog dana.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh