Osobni razvoj

NEKOLIKO ZAMISLI ZA ONE KOJI TRAŽE LJUBAV

Savjeti koji će katoličkim samcima pomoći da prežive ljeto Evo kako najbolje iskoristiti ljetni odmor ako ste samac

Sedam savjeta za katoličke samce kako preživjeti ljeto

Foto: Shutterstock

 

Ljetni odmor nije zabavan ako ste sami. Čak i ako ste okruženi svojom obitelji. Možete otići na odmor u potrazi za mirom i tišinom nakon mjeseci zamorna rada, ali može se dogoditi da se uopće ne smirite i stoga možda uopće nećete moći uživati u ležanju na plaži i hlađenju u vodi. Stoga vam dajemo sedam savjeta koji vam mogu uljepšati ljeto – te nekoliko zamisli kako biste mogli pronaći nekoga zanimljivoga.

1. Radi se o vašem odmoru i sami odlučujete gdje ćete ga, kada i kako provesti

Mnogi ljudi se nađu u situaciji da njihovi poslodavci misle da mogu planirati njihov odmor samo zato što su oni samci: „Vi nemate djecu, pa vam neće smetati raditi na Praznik rada, zar ne?“ Ako ste i vi u takvoj situaciji, pokušajte isplanirati svoje slobodne dane i pregovarajte s poslodavcem. „Dobro, savjestan sam radnik, radim vikendima, ali zauzvrat želim slobodan tjedan koji mogu provesti u planinama dok nisu školski praznici, tako da izbjegnem gužvu i visoke cijene.“ Unaprijed o tome razgovarajte sa svojim šefom, tako da se možete dogovoriti onako kako svima odgovara.

2. Družite se s drugim samcima – možda koga upoznate!

Osjećate li se jadno ili usamljeno zato što su vaši prijatelji izvan grada? Zašto ne upalite računalo i potražite katoličke stranice za upoznavanje? Postoje neke društvene mreže koje to omogućuju i tako možete naći ljude sa sličnim interesima, a možda i aktivnosti koje možete zajedno provoditi s ostalim katoličkim samcima, u vašoj zemlji ili širom svijeta.

3. Brinite se za svoje voljene roditelje, ali nemojte biti jedini koji to čine

Jasno je da morate preuzeti svoj dio, ali morate se i zauzeti za sebe. Samo zato što ste sami, to ne znači da ćete se vi jedini brinuti za svoje roditelje. Volite ih, to se podrazumijeva, ali niste samo vi dogovorni za njih tijekom ljeta. Razgovarajte s braćom i sestrama prije sezone odmora i zajedno isplanirajte raspored kako ćete podijeliti odgovornosti i izbjeći bilo kakvo nepošteno očekivanje, tako da ne dođe do zamjeranja i nesuglasica.

4. Maknite se s kauča!

Aktivirajte se, i to ne samo odlaskom u teretanu. Nema potrebe da gledate beskrajne reprize na televiziji ili da satima sjedite igrajući video igre i grickajući čips. Mnoge udruge trebaju vašu pomoć da bi mijenjale svijet. (Imajte na umu da je gledanje dalje od nosa najbolji antidepresiv.)

Ljetni mjeseci pružaju savršenu mogućnost da se uključite u projekte u kojima možete upoznati ljude koji dijele vaše vrijednosti i strasti. Bilo to samo uključivanje u tečaj kuhanja ili volontiranje u karitativnim aktivnostima, uvijek možete nešto pronaći za sebe.

Ako vam ponestane ideja, posjetite knjižnicu ili tražite na internetu što se događa u vašoj okolini ili šire. U raznim crkvenim zajednicama postoje razne mogućnosti u koje se možete uključiti, a sve možete pratiti na internetu. Ne zaboravite da dan posvećen drugima mijenja njihove živote, ali i vaš.

5. Nemojte grditi tuđu djecu

Ako provodite vrijeme kod prijatelja koji imaju djecu ili kod svoje rodbine, neka vaše geslo bude: „Ne gledajte on što je loše, ne slušajte što je loše i ne govorite o onome što je loše.“ Ako pokušate naučiti nećaka ponašanje za stolom, to bi moglo narogušiti vašu snahu. Isto vrijedi i ako vaša slatka nećakinja „umjetnički“ uređuje zidove. Jedino što smijete reći kada roditeljima govorite o tim slatkim malim đavolčićima jest: „Gle kako su zaigrani!“ To je spasonosna formula, koja se može doživjeti ozbiljno, ali ne i kao kritika.

6. Prethodno planiranje olakšat će obiteljske posjete

Nemojte spavati u sobi do svojega malog nećaka ili nećakinje koji još uvijek ne spavaju cijelu noć. Ili do novopečenih mladenaca! Morate se odmoriti, tako da se unaprijed pobrinite za to, ako je moguće. Nemojte zato što ste samac postati i čudak. Nema razloga da ne budete zaigran stric ili ujak, pun mudrosti. Svi se sjećamo iz djetinjstva odraslih koji su se igrali s nama, išli s nama u ribolov ili podijelili kasni zalogaj kolača s nama. Zapravo, vi se možete bolje zabaviti s nećacima nego njihovi roditelji. Vi niste obvezni odgajati ih ili ih učiti disciplini. Pa dok poštujete pravila i granice koje su postavili njihovu roditelji, budite slobodni u neograničenu jedenju sladoleda s njima, u borbi vodenim pištoljima i u ostalim dječjim aktivnostima koje će vam pomoći da izgradite prekrasan odnos sa svojim malim rođacima.

7. Duhovna obnova najbolji je odmor

Ako se odlučite otići na duhovnu obnovu, tako ćete se najbolje odmoriti i obnoviti svoju vjeru. Obično se nudi dosta takvih sadržaja, a sve možete pronaći na internetu. Ako ne želite ići sami, možda poznajete još samaca koje možete pozvati da vam se pridruže.

Izvor: Aleteia.org

Prijevod: Josip Sinjeri; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh