Evangelizacija

NEBOJŠA ĐURIĆ, TAJNA UČENJA PROROKA – HABAKUK

JA ĆU SE RADOVATI U BOGU, IMAM BOGA Dani koji su pred nama, dani su velike nevolje – i velike slave Knjiga proroka Habakuka savršena je za današnje vrijeme... Njegovo ime znači „zagrljaj“; on nam otkriva zagrljaj. Iščlanimo se iz društva očajnika, učlanimo se u društvo onih koji vjeruju

Foto: Screenshot

Autentični prorok treba objavljivati Božjem narodu Božju ljubav. S time da Božja ljubav u Bibliji nije ljubav 21. stoljeća: škakljanje ušiju, eufemizam, lijepe riječi hihihi, nego podrazumijeva i opomenu i ukor i istinu i sve ostalo što ide s tim…

Zanimljivo je da Habakuk započinje tamo gdje svi mi ljudi započinjemo – u očajavanju…

U prvom poglavlju čitamo kako Habakuk bombardira Boga pitanjima: A zašto dopuštaš ovo? A dokle ti misliš ovako? A šta ovo, a šta ono? Znate i sami kada Bogu prigovaramo i postavljamo mu pitanja, još uz to očajavamo:

Zašto moj prijatelj za kojeg sam molio nije ozdravio? Zašto mi se obitelj raspala? Zašto mi posao nije uspio? Zašto je moja karijera negdje zaglavila?

Imamo tisuće i tisuće naših ‘zašto’. Ali ja želim postaviti pitanja koja je Habakuk postavio Bogu; ima ih 3, i prvo se nalazi u prvom poglavlju (vjerujem da bi svi mogli postaviti to pitanje): „Dokle ću vikat k tebi: ‘Pa nasilje!’, a ti uopće ne spašavaš? Zašto mi nepravdu iznosiš pred oči, zašto samo promatraš zlostavljanje? Pljačka i nasilje su preda mnom. Sukobi, svađe oko mene. Zakon je izgubio snagu, a pravda nikad ne pobjeđuje…“ (Hab 1,2-4a)

Znate, kad ste očajni, onda ili je sve ‘uvijek’ ili je sve ‘nikad’. „Ti si uvijek takva – takva ti je bila i mama i tata, cijela tvoja obitelj.“ „Ti nikad nisi bila ovakva jer ti nikad ni tata nije bio takav ni mama…“

Pazite što on kaže, „pravda nikad ne pobjeđuje“. Mislim stvarno. Ovaj kao da je iz naših krajeva.

I dalje nastavlja: „…zli nadvladavaju pravedne, zato se pravda iskrivljuje.“ (Hab 4b) To je njegovo prvo pitanje.

Kroz svoju nadahnutu knjigu, prorok Habakuk nam otkriva jedinstveni misterij: „Život u zagrljaju Duha Svetog“. 1. Život u zagrljaju vjere, 2. Život u zagrljaju strpljivosti, 3. Život u zagrljaju sile.

Kroz svoju nadahnutu knjigu, prorok Habakuk nam otkriva jedinstveni misterij: Život u zagrljaju Duha Svetog. 1. Život u zagrljaju vjere – prvi zagrljaj nas čini sposobnima da se uzdignemo iznad teških vremena i da ih pobijedimo ako smo u tom zagrljaju, 2. Život u zagrljaju strpljivosti – drugi zagrljaj nas čini sposobnima da postojano čekamo na Gospodina i na ispunjenje obećanja, 3. Život u zagrljaju sile – treći zagrljaj nas čini silovitima.

Što je sredstvo pobjede koje pobjeđuje ovaj svijet, bolesti, iskušenja, slabosti, napade, demone, sve? Naša vjera!

Možda ti Bog nije odgovorio na molitvu, možda još uvijek nisi primio iscjeljenje, nije se manifestiralo, premda si iscijeljen na križu, ali se nije manifestiralo, možda ti nitko nije dao proročku poruku za tvoj život, možda nisi dobio plaću zadnji mjesec, prošli mjesec. Moguće je sve to. Što da radiš? Ništa. Nastavi hodati po vjeri. Jer, pravednik će živjeti po vjeri. Vrlo jednostavno. Nastavi hodati, živjeti u vjeri.

Jeste li znali da je prorok Habakuk sin one Šunamke, one žene nerotkinje kojoj je prorok Elizej navijestio da će roditi sina (2 Kr 4) – ugostila je ovoga proroka i Elizej joj je odlučio uzvratiti za njezino dobročinstvo, jer gostoljubivost otvara vrata čudima, čudesima i znakovima! Kad si zadnji put ugostio/ugostila nekog?

Cijelu propovijed poslušajte u nastavku:

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh