Duhovnost

USREĆITI BOGA

Ne možemo se sami promijeniti Svima nam je veoma teško primati milosti, to jest ono što je besplatno, i potpuno povjerovati u milosrđe Božje, koje ničim nismo zaslužili

Foto: ELG21, Pixabay

 

„Milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao. Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.“ (Ef 2, 8 – 10)

Sami se ne možemo promijeniti, već samo priznajući u ispovijedi svoju slabost Bogu možemo doživjeti promjenu. Bog nas mijenja kada priznajemo svoje bezakonje. To priznanje daje prostor milosti, jer priznajemo svoju slabost. Bez milosti osuđeni smo da glumimo dobre ljude, iako ustvari nismo dobri. Bez obzira na sve ljudske napore i dosjetke, Bog daje milosrđe i milost komu on želi:

„Bit ću milostiv kome hoću da milostiv budem; smilovat ću se komu hoću da se smilujem.“ (Izl 33, 19)

Joel Pralong odlično opisuje ljudski otpor prema milosti. Svima nam je ipak veoma teško primati milosti, to jest ono što je besplatno, i potpuno povjerovati u milosrđe Božje, koje ničim nismo zaslužili. Čovjek u svojem srcu otkriva tu sklonost da se ne želi osjećati dužan, nego želi zaslužiti. Ne želimo se osjećati pasivnima, već želimo biti oni koji su sami došli do zasluga, koji su pošteno radili i zbog toga bili nagrađeni. Ne želimo vidjeti sebe same kao osobe koje nisu u stanju ništa napraviti i kojima jedino preostaje to i priznati.

„Ta nitko sebe ne može otkupit ni za se dati Bogu otkupninu.“ (Ps 49, 8)

Iz knjige „Usrećiti Boga“ autora p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu do 22. prosinca možete kupiti po sniženoj cijeni putem webshopa naše Biblioteke Figulus ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh