Osobni razvoj

„NE BUDITE DAKLE ZABRINUTI ZA SUTRA” (MT 6,34) // Stres i zabrinutost – evo nekoliko savjeta koji nam mogu pomoći! Stres i prevelika zabrinutost mogu utjecati na naše zdravlje i na način kako se odnosimo prema drugima. Evo nekoliko načina koji nam mogu pomoći u savladavanju stresa i nepotrebnih briga…

Foto: Pixabay

 

Svi smo se mi našli u trenucima kada smo pokušali odraditi previše obveza u ograničenom vremenu, ili smo se suočili s ogromnim računima i malo novca kojim bismo te račune platili. Ako ne raspoređujemo pravilno svoja ograničena sredstva, možemo biti uznemireni i zabrinuti oko toga kako ćemo sve odraditi. Stres i briga nas mogu ne samo pretvoriti u neugodne osobe, već mogu i utjecati na naše zdravlje.

Potrebno je biti ‘realan’

Kada smo svladani, moramo shvatiti da postoji samo određeni dio onoga što možemo učiniti s vremenom i novcem koje imamo, i da nema ničeg dobrog u brizi za ostalo. Umjesto pokušavanja da sve odradimo ili brinemo jer jednostavno ne možemo sve, moramo biti realistični oko toga što smo sposobni postići. Slijede neki načini na koje možemo to učiniti.

Postavite prioritete

Odvojite vrijeme i pregledajte sve što trebate odraditi ili sve što trebate platiti. Obilježite koje stvari su najbitnije, a koje stvari mogu pričekati. Što se tiče obveza, visok prioritet mogu biti poslovni projekti, potrebe obitelji ili bilo što drugo što se mora odmah završiti. Primjerice, kao domaćica, često moram odabrati poslovni rok umjesto sređivanja kuće, jer ako ne sredim kuću, to je samo neugodno, a ako ne završim posao, ugrožavam svoju plaću. Ispitivanje posljedica odlaganja nečeg na popisu će vam često pomoći da uvidite što može, a što ne može čekati.

Pitajte za ‘produžetak’

Jednom kada ste odlučili na što se trebate fokusirati da bi se odmah odradilo, morat napraviti plan za druge stvari koje će kasniti. Pitanje za produžetak roka je jedan od načina da se oslobodite stresa. Bilo da je u pitanju poslovni projekt, usluga za prijatelja/člana obitelji, ili čak traženje od banke da vam produži poček za nekoliko dana kako biste platili račun, dobivanje na dodatnom vremenu će vam dosta pomoći.

Prihvatite da ćete možda nekog iznevjeriti, i to je u redu

Ako kažete nekom da ne možete nešto učiniti za njih odmah, možda ne prođe dobro, ali morate biti iskreni o tome što možete i što ne možete postići za određeno vrijeme. Imam klijente koji mi ponekad pošalju projekt i žele da ga istog dana odradim. Postoje dani kada to mogu ispuniti, ali postoje dani kada imam i druge poslovne rokove koje trebam ispuniti, ili vrijeme koje sam dogovorila s obitelji ili prijateljima. Tada, moram obavijestiti svog klijenta da neću moći završiti projekt u vremenu koje je odredio, ali da mogu odraditi sljedećeg dana. Shvaćam da im ovo pomalo smeta, ali je bolje tako nego prihvatiti rok i živcirati se zato što ga moram završiti istog dana i što vjerojatno neću ispuniti druge rokove jer sam rekla da, kada je trebalo reći ne.

Stvorite prostora u životu za iznenadne slučajeve

Ako vaš popis obveza obuhvaća više od vremena koje imate, vrijeme ja preispitate neke stvari. Jednako bitno je da iako je popis obveza izvediv sa svim slobodnim vremenom koje imate, također možda trebati nešto smanjiti ili odbiti. Moramo se sjetiti da se život događa – možete se razboljeti, vaša djeca se mogu razboljeti, hitni slučajevi se događaju, prometne gužve, dugi sastanci, itd. Nešto će vas sigurno zadržati s vremena na vrijeme, i ako je vaš raspored napravljen bez ijednog slobodnog trenutka, vjerojatno će vas zadržati stvari koje će neočekivano iskrsnuti. Baš kao što je pametno poći ranije da bi na vrijeme stigli na posao ili sastanak u slučaju da je gužve u prometu, također je dobra ideja da date sebi još slobodnog vremena u životu kako biste završili sve što je potrebno (kao i napraviti mjesta u proračunu za neočekivane troškove koji se mogu pojaviti).

Isus nas ohrabruje

Isus nas ohrabruje da ostavimo naše brige kraj vrata: „Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova” (Mt 6,34). Umjesto toga: „Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.” (Mt 6, 33). Prihvatite svoja ograničenja i učiniti ono što možete, vjerujući Bogu da će vam pomoći za ostalo.

Autorica: Cortni Marrazzo

Izvor: Novizivot.net (prenosimo s dopuštenjem); Book.hr

Najčitanije

Na vrh