Duhovnost

SLUGA BOŽJI

Nazivaju ga brazilskim Padre Pijom: upoznajte o. Alberta Enrica Berettu, talijanskog kapucina i liječnika Alberto Enrico Beretta rođen je u Milanu 1916. godine, u pobožnoj katoličkoj obitelji. Jedna od njegovih sestara bila je sv. Ivana Beretta Molla, prva liječnica koja je proglašena svetom…

Nazivaju ga brazilskim Padre Pijom: upoznajte o. Alberta Enrica Berettu, talijanskog kapucina i liječnika

Foto: Public domain

 

Sv. Padre Pio bio je talijanski kapucin poznat u cijelom svijetu kao mistik i nadnaravni iscjelitelj, no  nije bio jedini. Za vrijeme njegovog života postojao je još jedan talijanski kapucin koji je također bio poznat po svojoj svetosti i tražen zbog dara liječenja tjelesnih i duhovnih boli, piše Aleteia.

Riječ je o Albertu Enricu Beretti, rođenom u Milanu 1916. godine, u pobožnoj katoličkoj obitelji. Jedna od njegovih sestara bila je sv. Ivana Beretta Molla, prva liječnica koja je proglašena svetom.

Alberto je kao mladić bio povučen, posvećen svojim studijima, te je na kraju stekao doktorat iz medicine.

Međutim, liječnička karijera nije bila njegov jedini poziv, već se pridružio franjevcima kapucinima. Bio je posebno zabrinut za siromahe i činio je sve u svojoj moći kako bi im pomogao. Nakon očeve smrti odlučio je otići u Grajau u Brazilu i raditi kao liječnik, jer u to vrijeme ondje nije postojala nikakva medicinska skrb.

Zaredio se 13. ožujka 1948. godine, a nedugo nakon toga poslan je kao misionar u Brazil, gdje je započeo izgradnju bolnice koja je dovršena 1957. godine. Liječio je mnoge pacijente u toj bolnici, pomagao gubavcima, a njegova je stručnost privlačila rijetke medicinske slučajeve iz cijelog Brazila.

Budući da je bio jedini liječnik na velikom području, išao je u brojne kućne posjete i liječio ljude koji si inače nikad ne bi mogli priuštiti liječničku pomoć. Neumorno je, 33 godine, služio najsiromašnijim stanovnicima Brazila, a onda je doživio moždani udar zbog kojeg se morao vratiti u Italiju, gdje je proveo posljednjih 20 godina života.

Umro je 2001. godine, a 2008. proglašen je slugom Božjim.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: Aleteia

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh