Duhovnost

NASLJEDNA PROKLETSTVA?

Kako zle sile zadobivaju moć nad nekom obitelji, i kako se toj sili oduprijeti Naši teški ili čak smrtni grijesi omogućavaju sotonskoj vlasti da se povećava brojčano i po snazi. Jednom kad takav duh dođe, on ima utjecaj na cijelu obitelj...

Josip Lončar: Kako zle sile zadobivaju moć nad nekom obitelji, i kako se toj sili oduprijeti

Foto: Shutterstock

Tako osoba otvara vrata zlom duhu…

Danas mnogi govore o nasljednim prokletstvima. Činjenica je da ako netko sagriješi teškim grijehom i ne pokaje se zbog njega ili ga čak više puta ponavlja, ta osoba otvara vrata određenom zlom duhu koji ulazi u sotonsko ustrojstvo zaduženo za tu pojedinu obitelj. Pogotovo je to važno ako se radi o nekom autoritetu u obitelji, na primjer ocu ili majci. Dakle, naši teški ili čak smrtni grijesi omogućavaju sotonskoj vlasti da se povećava brojčano i po snazi. Jednom kad takav duh dođe, on ima utjecaj na cijelu obitelj. Taj utjecaj ne prestaje smrću te osobe, a često ni s njenim pokajanjem.

Što su mise /molitve za obiteljsko stablo i kako ‘funkcioniraju’

Kad govorimo o misama ili molitvama za obiteljsko stablo, tada te molitve predstavljaju naše poistovjećenje s cijelom našom obitelji, poput mnogih Izraelaca koji su se znali poistovjetiti sa svojim narodom te se kajati za grijehe naroda, iako ih sami nisu činili (v. Dn 3,24-45). Također, te molitve predstavljaju naše otvoreno i javno odricanje od Đavla i njegovih djela, te naše jasno određenje da ćemo mi i naša obitelj slijediti jedino Boga. Završna je molitva oslobođenje od utjecaja koje pojedini zli duhovi imaju na naše obitelji. Kod toga je važno primijetiti da se nikako ne radi o naslijeđenoj krivnji ili bilo kakvoj vrsti odbačenosti od Boga, već se jednostavno radi o naslijeđenom sotonskom utjecaju koji je u određeno vrijeme ušao na duhovno područje određene obitelji te toj istoj obitelji šteti.

Postoje sile zla koje se trude ubiti, navesti na samoubojstvo, koje su sposobne proizvesti određene vrste bolesti…

Već prema grijehu koji se dogodio, Sotona može poslati određenu vrstu zlog duha. Naravno, taj zloduh ne može imati jednak utjecaj na sve članove obitelji već samo na one koji imaju određene predispozicije.

Jedan je od češćih štetnih utjecaja duh smrti koji je često posljedica učinjenih abortusa. Danas možemo susresti mlade pobožne majke koje unatoč brizi liječnika i zaista uzornom životu ponekad izgube više beba spontanim pobačajima. Katkad nismo dovoljno jaki da se sami odupremo toj sili smrti nego nam treba netko tko je u tome iskusan ili nam čak treba i više drugih osoba. Činjenica je da se nakon molitava za obiteljsko stablo mogu vidjeti vrlo snažne promjene na svim poljima ljudskog života.

Tako nad određenim obiteljima postoje sile zla koje se trude ubiti, navesti na samoubojstvo, sile koje su sposobne proizvesti određene vrste bolesti, sile koje su specijalizirane za razdor obitelji, sile koje se brinu da članovi obitelji dožive što više neuspjeha u bilo čemu čime se bave, sile koje sprečavaju članove obitelji na molitvu i normalan vjerski život. Ni u kom slučaju ne treba u tome pretjerivati, no kad u jednoj obitelji imamo čudna podudaranja ili ponavljanja jednog te istog problema za koji ne možemo pronaći logično objašnjenje, tada se zaista moramo zapitati nisu li na djelu zle sile. Kako objasniti činjenicu da u jednoj obitelji ¾ članova umre od raka ili da u jednoj obitelji polovica boluje od shizofrenije ili da imamo tri ili više članova obitelji koji su učinili samoubojstvo? Da ne govorimo o obiteljima u kojima nekoliko članova pogine u raznim prometnim nesrećama pod često vrlo čudnim okolnostima. Htjeli priznati ili ne, to je naša realnost.

Možemo li i trebamo li se suprotstaviti?

Možemo li i trebamo li se suprotstaviti? Postavimo pitanje drukčije – što ako se ne suprotstavimo? Pavao nas potiče da se suprotstavimo. Crkva nas uči da po sakramentu potvrde primamo istu silu koju su apostoli primili na Pedesetnicu. Odgovor je jednostavan – trebamo se suprotstaviti, ali prvo trebamo naučiti kako se to radi. Do onda bi bilo dobro da to netko drugi učini za nas.

Dar jakosti smo svi primili, ali ga trebamo razviti na ispravan način. Autoritet nad zlim silama najviše ovisi o našoj vjeri. Jakov nam govori da se prvo trebamo pokoriti Bogu, a tek zatim oduprijeti Đavlu (v. Jak 4,7). Mnogi kršćani, nažalost, rade upravo suprotno: pokore se Đavlu i odupru Bogu! No, svi se trebamo odupirati. Oslobođenje je različito od odupiranja i za tu službu trebamo biti posebno pozvani – putem biskupskog opunomoćenja kao svećenici egzorcisti ili putem dara vjere kao ostali vjernici. Nebrojeni su primjeri vjernika koji su imali vjeru kojom su oslobađali i najteže opsjednute, iako je danas uobičajeno da se opsjednutima bave isključivo svećenici egzorcisti. No, ako poput apostola vidimo nekoga tko očigledno uspješno izgoni zle duhove, možemo/smijemo li mu zabraniti? Isus nam je jasno zapovjedio da ne smijemo braniti takvim ljudima da vrše tu službu (v. Lk 9,49-50). No, u današnje vrijeme Đavao je toliko razvio obrambene mehanizme da ga možda uskoro u nekim ‘demokratskim’ zemljama nitko neće smjeti ni spomenuti, a kamoli vršiti službu oslobađanja.

Sila koja je iznad svake razine sotonske vlasti – na raspolaganju je svakom vjerniku

Pavao moli za Efežane jednu od najpoznatijih biblijskih molitava. U toj molitvi moli za duha mudrosti i otkrivenja kako bi vjernici mogli u sebi otkriti i prepoznati dar jakosti, po kojem imamo u skladu s našom vjerom na raspolaganju silu koja je Isusa podigla iz mrtvih i postavila ga s desne Ocu. Na raspolaganju svakom vjerniku je sila koja je iznad svake razine sotonske vlasti. Dobro proučimo tu molitvu!

„Zato i ja, čuvši za vašu vjeru u Gospodinu Isusu i za vašu ljubav prema svima svetima, bez prestanka zahvaljujem za vas i sjećam vas se u svojim molitvama, da vam Bog našega Gospodina Isusa Krista, Otac slave, dadne duha mudrosti i otkrivenja da ga potpuno upoznate; da vam dadne prosvijetljene oči vašeg srca da uvidite koliku nadu pruža njegov poziv, koliko bogatstvo slave krije njegova baština među svetima, koliko je u nama koji vjerujemo izvanredno velika njegova snaga koja odgovara djelotvornosti silne moći njegove, što je pokaza u Kristu uskrisujući ga od mrtvih i postavljajući ga “sebi s desne strane” na nebesima, iznad svakog poglavarstva, vlasti, sile, gospodstva i iznad svakog imena koje se naziva ne samo u ovome svijetu nego i u onome koji će doći.” (Ef 1,15-21)

Ta molitva je za svakoga od nas. Jedan od najsnažnijih biblijskih primjera dara jakosti kojim imamo autoritet nad zlim silama opisan je u Drugoj Knjizi o kraljevima. Pogledajmo!

Ovim darom imamo autoritet nad zlim silama

„Aramejski kralj bio u ratu s Izraelom. Posavjetovao se sa svojim časnicima i rekao: ‘Podignite šatore na tom mjestu.’ Ali Elizej poruči izraelskom kralju: ‘Čuvaj se onoga mjesta jer su se Aramejci ondje utaborili.’ I kralj izraelski upozori ljude na mjesto za koje mu je rekao čovjek Božji. On je upozoravao i kralj se čuvao; a bilo je to više puta. Srce aramejskog kralja uznemiri se zbog toga, pa on pozva svoje časnike te ih upita: ‘Nećete li mi reći tko od naših drži s kraljem Izraelovim?’ Jedan od časnika odgovori: ‘Ne, gospodaru kralju; Elizej, prorok Izraelov, otkriva izraelskom kralju riječi koje kazuješ u svojoj spavaonici.’ On reče: ‘Idite i pogledajte gdje je, pa ću već poslati da ga uhvate.’ I javiše mu: ‘Eno ga u Dotanu.’ Tada kralj posla onamo konje, kola i jake čete. Oni stigoše noću i opkoliše grad. Ujutro, ustavši, čovjek Božji iziđe, a to oko grada stoji vojska s konjima i kolima! Njegov mu momak reče: ‘Ah, gospodaru moj, što nam je činiti?’ A on odgovori: ‘Ne boj se jer ih ima više s nama nego s njima.’ I Elizej se pomoli ovako: ‘Jahve, otvori mu oči da vidi!’ I Jahve otvori oči momku i on vidje: gora oko Elizeja sva prekrivena ognjenim konjima i kolima! Kad su Aramejci sišli prema njemu, Elizej se ovako pomoli Jahvi: ‘Udari sljepoćom ove ljude!’ I na riječ Elizejevu udari ih sljepoćom.” (2 Kr 6; 8-18)

Zapitajmo se koliko je kola i konjanika s nama! Molimo se da dar jakosti bude plodonosan u našim životima. O tome daru uvelike ovisi kako ćemo živjeti ovaj zemaljski život te koliko će on biti plodonosan.

Ulomak iz knjige „Sila odozgor – snovi, vizije i proroštva” autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

Knjigu možete nabaviti u elektroničkom izdanju po znatno sniženoj cijeni – više o tome možete saznati ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh