Vijesti

NAMETANJE RODNE IDEOLOGIJE

Znate li što je zapravo kontroverzna Istanbulska konvencija?

Foto: Shutterstock

Što je Istambulska konvencija?

Istanbulska konvencija međunarodni je ugovor donesen u okviru Vijeća Europe kao „sveobuhvatni pravni okvir” za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, s ciljem da se žrtvama nasilja omogući ista razina zaštite u svim europskim državama.

Konvencija sadrži mnoge poželjne odredbe o pružanju pomoći žrtvama nasilja, kao što su odredbe o skloništima, pružanju pravne pomoći i potpore žrtvama nasilja te o nalogu za udaljenje ili zabranu pristupa žrtvi.

Međutim, imajući na umu da je većina odredbi već unesena u nacionalna zakonodavstva velikog broja europskih država, uključujući i Republiku Hrvatsku, te da se dodatne poželjne odredbe mogu ugraditi u nacionalna zakonodavstva bez ratifikacije, argument da se Konvenciju nužno treba ratificirati je relativno slab.

Nametanje rodne ideologije

Osim obveze pravnog usklađivanja, za države koje su ratificirale Istanbulsku konvenciju, postoji obveza da potpuno promjene društvenu svijest o problemima koji čine predmet Konvencije (čl. 12. 1.) – o nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju, čime se zadire u sustav formalnog i neformalnog obrazovanja, sredstva javnog priopćavanja i javnog djelovanja pojedine države.

Ta je obveza problematična s obzirom da Istanbulska konvencija sadrži definiciju pojma „rod“, koja bi nakon ratifikacije postala pravno obvezujuća za Hrvatsku, i tumači nasilje kao „rodno utemeljeno”. Prema Konvenciji (čl. 3. c): „’rod’ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.”

Takva definicija unosi dihotomiju između čovjekova spola kao spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je „rodom”, jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija dvije odvojene i nepovezane stvarnosti, za što nema utemeljenja u realnosti ni u znanosti, već proizlazi iz ideologije – rodne ideologije.

Posljedice

Kada bi navedena odredba definicije “roda” postala obvezujuća, ona bi dovela do sljedećih posljedica:

  1. Unošenje znanstveno nepotvrđenih teza (rodne ideologije) u obrazovni sustav izmjenom kurikuluma,
  2. Ograničavanje primarne uloge roditelja u odgoju i odlučivanju o obrazovanju vlastite djece, u skladu s vlastitim vjerskim i drugim uvjerenjima,
  3. Ugroženost slobode savjesti i izražavanja mišljenja i vjeroispovijesti onih koji se na temelju svojeg vjerskog ili filozofskog uvjerenja protive postavkama rodne teorije,
  4. Pojava kampanja i programa koji za cilj imaju podizanje svijesti o „rodu”, odnosno promicanje rodne ideologije u neformalnim obrazovnim okruženjima, sportskim i kulturnim okruženjima, okruženjima za slobodno vrijeme te u medijima.

Primjeri drugih država

Škotska vlada najavila je uvođenje ‘rodno neutralnih’ zahoda u sve škole u koje će moći ulaziti i dječaci i djevojčice.

James Morgan iz Škotskog Trans Saveza kazao je za The Scotsman:

Pozdravljamo prijedlog škotske vlade da se uvedu rodno neutralni zahodi u više škola diljem zemlje. Dio škola u zemlji već ima takve zahode i zaključili su da ti prostori smanjuju nasilničko ponašanje i sigurniji su za sve mlade ljude. Posebno su prikladni za trans* mlade ljude jer u slučaju da ih nema, trans* učenici se često toliko boje ići na zahod da ne piju vodu tijekom dana pa dehidriraju. Rodno neutralni zahodi nisu radikalna nova ideja, oni su realnost u školama i javnim prostorima diljem Europe već godinama. Također, mi takve zahode koristimo svakodnevno ne razmišljajući o tome – u avionima, vlakovima i najvažnije – u našim domovima.

Sveučilište u Torontu bilo je prisiljeno 2015. privremeno obustaviti politiku vezanu uz rodno neutralne zahode zbog nekoliko slučajeva voajerizma te opasnosti koje takvi zahodi predstavljaju za studentice.

Američki lanac trgovina odjećom Target u svojim dućanima od 2016. godine dopušta ‘transrodnim’ osobama izbor muških ili ženskih prostorija, ovisno o njihovom ‘rodnom samoodređenju’. Takvu politiku iskoristio je Sean Smith, ‘transrodna žena’, odnosno muškarac koji se predstavljao kao žena imena Shauna Patricia Smith: ulazio je u ženske svlačionice i fotografirao žene dok se presvlače, te je uhićen zbog fotografiranja 18-godišnje djevojke u Targetovom dućanu u gradu Idaho Falls, kako prenosi New York Times.

Ovi i slični primjeri konkretno pokazuju koliko su opasne i štetne posljedice „rodne ideologije”.

Izvor:  Narod.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh