Duhovnost

SILA ODOZGOR

Najbolja molitva je kad se potpuno prepustimo Duhu Svetom Bili sluge ili prijatelji Kristovi, svoje ćemo poslanje sluge ili prijatelja dobro vršiti ako surađujemo s njegovim Duhom koji nam priopćuje njegovu volju

Jantanee Runpranomkorn

Foto:Jantanee Runpranomkorn, Shutterstock

 

Molitva bez vodstva Duha Svetoga i njegove stalne pomoći ni izdaleka nije ono što bi trebala biti. Pavao kaže da ne znamo što i kako treba moliti ako nas Duh Sveti ne vodi. Kako ćemo moliti za zaštitu ako ne znamo da smo u opasnosti? Kako ćemo moliti za blagoslov ako ne znamo da nam ga Bog želi dati? Kako ćemo moliti za potrebe bližnjih ako ne znamo koje su im stvarne potrebe? Kako ćemo imati vjere ako ne znamo je li ono za što molimo u Božjoj volji? Mnogi molitvu smatraju nagovaranjem Boga da u pojedinoj situaciji promijeni svoju volju. Misle da se sve događa po njegovoj volji i ako želimo da se nešto promijeni tada ga na to trebamo nagovoriti i to na najrazličitije načine. No, molitva je sila koja pokreće anđele Božjeg kraljevstva na borbu za nas.

Mnoge  naše  nakane  su itekako u skladu s Božjom voljom, no nisu ispunjene samo zato jer nemamo Duhom Svetim vođene molitve

Zašto nam mnoge molitve nisu uslišane

Sjetimo se proroka Danijela čija je molitva bila uslišana prvi dan kad je počeo moliti, no, anđeo je s odgovorom na molitvu došao tek nakon 21. dana  molitve.  Mnoge  naše  nakane  su itekako u skladu s Božjom voljom, no nisu ispunjene samo zato jer nemamo Duhom Svetim vođene molitve. Molitva u kojoj tražimo ispunjenje konkretnih potreba nije stvar ‘nagovaranja Boga da se predomisli’, već je molitva daleko više davanje duhovne snage anđelima (v. KKC #328-332) koji se za nas u određenoj stvari bore. Mnogo toga što molimo ponekad je uvjetovano nečim drugim. Tako, na primjer u nekim slučajevima ne možemo izmoliti ozdravljenje od neke bolesti ako je ona posljedica grijeha, a da se prije ne pokajemo za njega. Tako nepraštanje, mržnja i gorčina uzrokuju veliki broj fizičkih i psihičkih bolesti. No, pravi uzrok često zna samo Duh Sveti koji nam želi i može dati potrebne spoznaje.

Najbolja molitva

Kad nam Duh  Sveti  daje  određene  spoznaje ili znanja u molitvi, tada nam daje i vjeru za tu molitvu. Znamo da nam ne daje informacije kako bismo samo nešto saznali, nego i zato da bismo s tim informacijama/znanjem nešto učinili. Najbolja molitva je kad se potpuno prepustimo Duhu da nam on daje znanje o tome za koga ćemo i što moliti. Tada zaista molimo Oca u Isusovo ime, jer sve što nam Duh govori pripada Isusu i nalazi se u njegovoj volji, a mi znamo da će Otac ispuniti sve ono što ga u Isusovo ime zamolimo (v. Iv 16,23- 24). Još ako smo svjesni da molitva treba trajati toliko dugo dok kraljevstvo Božje ne nadvlada kraljevstvo tame, te da treba imati svoj sasvim određen tijek u pojedinim situacijama, onda nam je molitva zaista radost.

U molitvi nas ne vode naši osjećaji, naše razumsko razumijevanje problema niti naše molitveno iskustvo

Molitva vođena Duhom je molitva koja nema svoje stereotipe, ona je uvijek nepredvidiva. Može biti tiha ili glasna, štovanje, slavljenje, zahvaljivanje ili prošnja. Može biti razumska ili molitva duha, na primjer molitva u drugim jezicima. Molitva može biti  molitva  čekanja,  molitva  aktivnog  slušanja  ili molitva proklamacije. U molitvi možemo biti  sami ili možemo surađivati s drugima, a posebno sa svecima. U molitvi nas ne vode naši osjećaji, naše razumsko razumijevanje problema niti naše molitveno iskustvo. Sve nam je to potrebno, no voditelj je Duh Sveti.

Ona počinje u razumu koji ne može vidjeti Božje sunce, ali koji itekako može izraziti slavljenje, štovanje, povjerenje,  zahvalnost  za  ono  što  smo do sada primili

Molitva počinje u našem razumu

Molitva često počinje bez žara, vjere i vodstva Duha. No, to je sasvim normalan početak molitve (usp. KKC #2732). Žar, vjera, ljubav i sve ostale karakteristike dobre molitve dolaze u tijeku  molitve – ponekad čak na samom kraju. Molitva je kao probijanje krova da bismo ugledali sunce. Ona počinje u razumu koji ne može vidjeti Božje sunce, ali koji itekako može izraziti slavljenje, štovanje, povjerenje,  zahvalnost  za  ono  što  smo do sada primili, te itekako može postupno uranjati u Božju prisutnost. Molitva je puno lakša i drukčija na mjestima gdje kraljevstvo Božje drži otvorenim nebeske prostore iznad nas, primjerice na mjestima velikih hodočašća ili na određenim molitvenim susretima, pogotovo onima koji započinju slavljenjem i štovanjem Boga koje nas uvodi u njegovu prisutnost (v. Ps 100).

Bili sluge ili prijatelji Kristovi, svoje ćemo poslanje sluge ili prijatelja dobro vršiti ako surađujemo s njegovim Duhom koji nam priopćuje njegovu volju.

Ulomak iz knjigeSila odozgor – snovi, vizije i proroštva autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Za Book.hr priredila M. V., odabrala A. P.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh