Vijesti

APOSTOLSKI VIZITATOR

Nadbiskup Hoser: Međugorje postaje jedno od najvažnijih hodočasničkih odredišta na svijetu Mons. Hoser mjesto Marijinih ukazanja nazvao je proročkim i karizmatičnim mjestom molitve za mir u svijetu…

Mons. Henryk Hoser, kojega je papa Franjo imenovao apostolskim vizitatorom s posebnom ulogom za župu Međugorje, mjesto Marijinih ukazanja nazvao je proročkim i karizmatičnim mjestom molitve za mir u svijetu, te je istaknuo da ono postaje jedno od najvažnijih hodočasničkih odredišta, kako prenosi poljski medij info.wiara.pl.

Kao što je nadbiskup Hoser objasnio, ovo je druga faza njegove misije u Međugorju. U prvoj fazi, njegov je zadatak bio saznati kakva je pastoralna situaciji toga mjesta.

„Molite za mene jer ova je misija jako važna“

„Svake godine Međugorje pohodi oko dva i pol milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta. To je posebno, karizmatično mjesto. Činjenica da Međugorje posjećuje toliko vjernika koji su bez ikakve sumnje duhovno obogaćeni, nešto je što treba imati na umu. Pastoralni zahtjevi na ovom mjestu su ogromni”, istaknuo je priznajući da je to veliki izazov za njega, ali vjeruje da će ga Poljska svojim molitvama podržati u njegovoj misiji.

„Molite za mene jer ova je misija jako važna. U Poljskoj imamo vrlo snažnu marijansku pobožnost – Gospa je kraljica Poljske. Ta se pobožnost Poljaka također može učvrstiti u Međugorju“, naglasio je.

Prema riječima nadbiskupa Hosera, Međugorje postaje jedno od najvažnijih hodočasničkih mjesta na svijetu.

„Gospa se tamo štuje kao Majka Božja, Kraljica mira, a znamo koliko je danas ugrožen mir u svijetu. Sjetimo se samo rata na Balkanu i strašnih ratnih zločina. Pa ipak, nemamo jamstvo da se rat neće ponoviti. Postoji niz lokalnih sukoba, mnogi su naoružani. To su vrlo opasne pojave jer povećanje sukoba na kraju može dovesti do rata. Stoga je Međugorje proročko i karizmatično mjesto molitve za mir u svijetu.“

Masovne ispovjedi

Kao najvažniju pastoralnu potrebu Međugorja, nadbiskup Hoser izdvojio je povećanje broja ispovjednika, osobito stranaca. „Uz Međugorje se vezuje fenomen masovnih ispovijedi – ima 50 ispovjedaonica, i to još uvijek nije dovoljno“, naglasio je.

Objasnio je da je problem i skromna infrastruktura koju treba proširiti. „Moramo osigurati proširenje liturgijskog prostora. Tu postoji mala župna crkva, ništa više. Nedostaje još prostora za bogoslužje“, rekao je nadbiskup Hoser.

„Postoji također potreba za proširenjem ponude hodočasničkog smještaja. Postoje mali hoteli kojima upravljaju ljudi koji tu žive, ali sve je to neadekvatno“, rekao je.

Izvijestio je da će njegova misija započeti u srpnju. Istovremeno je priznao da ne zna koliko će dugo ostati u Međugorju: „Ova je misija na neodređeno vrijeme. O tome odlučuje Sveta Stolica“, rekao je nadbiskup Hoser.

Također, nadbiskup je dodao i da opseg njegove misije ne uključuje procjenu istinitosti ukazanja u Međugorju.

Izvor: medjugorje-info.com

Foto: Glas Koncila

Priredila Vedrana Prka

Najčitanije

Na vrh