Poučne priče

STARA MUDROST

Mudrost 92-godišnjaka koja će vam promijeniti život Svima preporučamo da se zamisle nad ovim tekstom

Foto: Ground Picture, Shutterstock

 

Čovjek, star 92 godine, omalen, ponosna držanja, lijepo odjeven i uredno obrijan, uredno počešljan, koji ustaje svakog jutra u osam sati, seli se danas u starački dom. Njegova je sedamdesetogodišnja supruga nedavno preminula i zato se i on mora odseliti…

Nakon strpljiva čekanja od nekoliko sati prijateljski se je osmjehnuo kad su ga obavijestili da je njegova soba pripremljena.

Dok se u svojim kolicima lagano kreće prema liftu, njegovateljica mu opisuje malu sobu s platnom na prozoru, koje predstavlja zavjesu.

„Vrlo lijepo!” kaže on s entuzijazmom osmogodišnjeg dječaka kojem su upravo poklonili psića.

„Gospodine, pa još niste ni vidjeli sobu”, odvraća njegovateljica.

„To nema nikakve veze”, veli on. „Ja sam već odlučio da je moja soba lijepa. To je odluka koju donosim svaki dan kad se probudim. Sreća je nešto što biraš unaprijed. Je li moja soba lijepa ne ovisi o namještaju ili o dekoraciji. To ovisi ponajprije o tome kako ja zapažam stvari. Sâm biram hoću li ostati cijeli dan u krevetu i brojati dijelove tijela s kojima imam problema ili ću ustati i zahvaliti nebu za one dijelove koji me još uvijek služe. Svaki je dan poklon i dokle god mogu otvoriti oči, upirem svoj pogled u novi dan i sjećam se sretnih trenutaka iz svog života. Starost je kao račun u banci, uzimaš s njega onoliko koliko ti je potrebno. Dakle, moj savjet ti je da na svoj račun sreće stavljaš što više možeš...”

I doista, kako bismo bili uistinu sretni, trebamo: osloboditi srce od mržnje, osloboditi glavu od briga, živjeti jednostavno, pružati puno i ne očekivati previše.

Nepoznati autor

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

PREPORUKA! Knjiga Početak mudrosti” autora Dereka Princea, priznatog kršćanskog učitelja i pisca. Ova knjiga istražuje temu mudrosti i nudi duboko duhovne i praktične uvide o tome gdje započinje prava mudrost. Knjigu možete nabaviti putem webshopa Biblioteke Figulus.

Ako se želite osjećati kao dio obitelji Kristofora (onih koji donose Krista), možete skenirati kod za mjesečnu ili za godišnju uplatu ‘timarine‘.

Unaprijed zahvaljujemo i želimo iskrenu dobrodošlicu svim novim članovima obitelji (tima) Kristofori.

 

 Želim donirati mjesečnu ‘timarinu’:

Želim donirati godišnju ‘timarinu’

Podržite naš rad

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh