Osobni razvoj

PRIČE O MILOSRĐU

Može li vrijedni radnik oprostiti nanešenu nepravdu perfekcionista? Isus je podsjetio svijet na svoje milosrđe kroz osobu koja nam se može učiniti nekompetentnom

Pixabay.com

Foto: Jarmoluk, Pixabay.com

 

(…)

Bogati čovjek kupio je skup materijal za kamin u dnevnome boravku. Svoj projekt povjerio je majstoru koji, nažalost, nije ostvario njegove savršene zamisli već je, ukratko, uništio sav rad. Nezadovoljni poslodavac poslao je na jadnika svoje ljude da bi ga batinama naučili stručnosti. Ne baš batinama. Izbrojili su mu nekoliko udaraca bokserom, tako da su mu slomili nos i lice. Premlaćenoga i polusvjesnog dovezli su ga popraviti rad… a onda mu ukrali automobil – ono što mu je za rad bilo najpotrebnije – kao naplatu za pretrpljenu štetu.

Kako obraniti majstora

Poznavao sam toga majstora i nisam se mogao pomiriti s tom situacijom. Otišao sam do poznatoga odvjetnika i pitao kako obraniti majstora.

– Ništa se tu ne može učiniti. Bolje pustiti da se stvar primiri. To su nepredvidivi ljudi. Ja bih ga čak mogao besplatno braniti, voditi cijelu stvar pred sudom. No nitko ga neće obraniti od njihove osvete. Jednom bi mu nepoznati počinitelji mogli zapaliti dom. Želiš li to nositi na svojoj savjesti? Za njegovo je dobro najbolje pustiti da se to smiri.

Čovjek je nekoliko tjedana odležao u bolnici. Na medicinskome kartonu kao uzrok ozljeda pisalo je pad s ljestava.

Hoće li ovaj vrijedni majstor ikada moći oprostiti tom perfekcionistu koji mu nije mogao oprostiti greške u radu? Ne pripada li ova priča više u policijske izvještaje negoli u knjigu o Faustini?

Doprla je u moj život i potresla me i to ne samo iz očitih razloga okrutnosti i primitivizma njezinih junaka

Ali što ćete, doprla je u moj život i potresla me i to ne samo iz očitih razloga okrutnosti i primitivizma njezinih junaka. Isus je podsjetio svijet na svoje milosrđe kroz osobu koja nam se može učiniti nekompetentnom.

(…)

Zapravo, Isus je to djelo milosrđa povjerio svima nama. A što s nama? Ne uništavamo li i mi to djelo, ne rasipamo li taj dragocjeni materijal? Bog nas želi s našom fizičkom i duhovnom nesposobnošću i slabošću. Moram ovdje spomenuti i ono najbolnije i najsramotnije u prijašnjoj priči o gradnji kamina u dnevnom boravku.

U sebi istovremeno pronalazim i lošeg majstora i perfekcionista koji je naredio da ga se kazni.

U sebi istovremeno pronalazim i lošeg majstora i perfekcionista koji je naredio da ga se kazni. Dogodilo se da sam i ja nedavno nekome povjerio jedan projekt i skupocjen materijal. Keramičke pločice. Također ih je uništio. Trebao je izraditi nešto što će me veseliti, u što sam uložio svu svoju ušteđevinu.

Bolne riječi

Nažalost. Nije to bio majstorski rad. Nekoliko sam dana bolno gledao u to i nisam se mogao s time složiti. Nisam istukao majstora ni batinama ni bokserom, ali moje su riječi – iako kulturno izgovorene – zasigurno bile za njega bolne. Netko batinama, drugi riječima. U to sam vrijeme pisao o milosrđu, a obuzimale su me neznatne katastrofice – kako bi to rekla Faustina. Na kraju, u duhu me pridigla, pored svih milosrdnih promišljanja i razgovora sa svojom ženom, informacija o američkoj vjerskoj zajednici Amiša.

Članovi te zajednice na pokrivačima koje sami šiju, također rade zakrpe, uništavajući namjerno time savršenstvo svojega rada, kako bi se podsjetili da samo djelovanje Duha Svetoga može biti savršeno.

Članovi te zajednice na pokrivačima koje sami šiju, također rade zakrpe, uništavajući namjerno time savršenstvo svojega rada, kako bi se podsjetili da samo djelovanje Duha Svetoga može biti savršeno.

Da, da, često se u čovjeku budi čežnja za bolesnim i smiješnim savršenstvom, kao da bi ono moglo prikriti našu nesposobnost u puno važnijim područjima.

Nova knjiga Jana Grzegorczyka – „Čamac s rupama. Priče o Milosrđu“

Iz knjige „Čamac s rupama. Priče o milosrđu“ autorâ Jana Grzegorczyka. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za portal Book.hr priredila I. A.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh