Brak i odnosi

SVEĆENIK ODGOVARA

‘Može li se živjeti bračna čistoća u braku vjernika i nevjernika?’ „Don Damire, može li se živjeti bračna čistoća u braku vjernika i nevjernika? Što ako jedan bračni drug želi prirodno planiranje obitelji, a drugi isključivo korištenje kontracepcije?“

'Može li se živjeti bračna čistoća u braku vjernika i nevjernika?'

Don Damire, može li se živjeti bračna čistoća u braku vjernika i nevjernika? Što ako jedan bračni drug želi prirodno planiranje obitelji, a drugi isključivo korištenje kontracepcije? I ako vjernik ne može utjecati na nevjernika (osim molitvom), može li pristupiti sakramentima?


Odgovor:

Poštovana,

hvala na tvojim pitanjima o bračnoj čistoći. Idemo redom.
Bračna čistoća može se živjeti u braku vjernika i nevjernika. Bračni moral u osnovi je nešto što proizlazi iz ljudske naravi, koja je svim ljudima zajednička. Tu se ne radi o nekim specifično vjerskim pravilima, kao što je npr. pitanje posta, odlaska na svetu misu, osobne molitve i slično. Radi se o naravnom pravu koje se tiče svih ljudi. Dakako da je vjernicima to lakše jer imaju dodatno svjetlo kršćanske objave i snagu sakramenata i molitve da bi to mogli uvjerenije i uspješnije živjeti.

Drugo, odgovor na pitanje „što ako jedan želi ovo, a drugi ono“ glasi prvenstveno da takve bitne stvari treba razjasniti prije ulaska u brak, da ne bude „nismo znali“. Ako je ipak došlo do takve situacije, treba se voditi odgovorom koji je Apostolska pokorničarna dala na jedno takvo pitanje:
„Ako muž u bračnom činu želi počiniti Onanov grijeh, to jest prosipati sjeme izvan organa poslije započetog bračnog čina, i ako ženi prijeti ili smrću ili teškim neugodnostima, ako se ne prilagodi njegovoj pokvarenoj volji, prema mišljenju provjerenih pisaca, žena smije u tom slučaju na taj način imati odnos sa svojim mužem, budući da ona sa svoje strane sudjeluje u dozvoljenoj stvari i radnji, a mužev grijeh pripušta; to nju ispričava, budući da ljubav zbog koje bi ga trebala spriječiti, ne obvezuje pod takvim neugodnostima“.

Ne vidim kako bi upotreba kontracepcije odudarala od ovog slučaja zloporabe bračnog čina. Dakako, ovo surađivanje u tuđem grijehu ne smije se željeti niti osoba smije sama griješiti (uzimajući sama kontracepciju). Naravno da bi osoba u takvoj situaciji trebala i poduzimati sve da se takve prilike promijene. Pod tim uvjetima, osoba ne griješi i može pristupati sakramentima.

Btb,
don Damir

Izvor: SPAS

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

  • 55
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh