Roditelji i djeca

Motivirajte dijete da radi kućanske poslove Za dobro obavljen kućanski posao dijete treba pohvaliti, ali ni u tome ne treba pretjerivati i veličati njegov rad preko svake mjere

Foto: Unsplash,  No Revisions

 

Bilo bi lijepo kada bi faza „moj posao je igra” potrajala malo duže, ali djeca vrlo brzo otkrivaju da su im rad i obveze neizbježni.

U početku djevojčice obično vole pospremiti krevet, usisati tepihe i oprati suđe, ali s vremenom im oduševljenje tim kućanskim poslovima splasne i oni postaju zadnja stvar koju žele raditi. Tu im možemo pomoći naglašavajući da je rad oblik molitve. To je najuzvišeniji motiv za rad i, iako ćemo ih na to možda morati podsjećati svakodnevno, to će im pomoći da usvoje radne navike. Za dobro obavljen kućanski posao dijete treba pohvaliti, ali ni u tome ne treba pretjerivati i veličati njegov rad preko svake mjere.

S vremenom sam otkrila da su moja djeca daleko motiviranija napraviti neki kućanski posao kada ih za to zamolim i kada im nakon obavljena posla zahvalim

Često sebe zateknem kako izgovaram ovu rečenicu: „Ne mogu sve sama. Doprinijeli ste da se kuća uneredi, a sad je pomozite očistiti.” Kada to izgovorim dovoljno uvjerljivo (i glasno), oni se svi odjednom angažiraju i učine svoj dio posla. Ako ih tada prekinem u nečemu što su uživali raditi, kasnije mi znaju priznati da su bili ljuti na mene i da su me poslušali samo zato da se ja ne bih još više naljutila (i bila još glasnija). S vremenom sam otkrila da su moja djeca daleko motiviranija napraviti neki kućanski posao kada ih za to zamolim i kada im nakon obavljena posla zahvalim.

S vremenom djeca shvate da nam je mnogo toga raditi iz zahvalnosti prema Bogu i onda im roditeljska pohvala više ne treba

„Bila bih ti jako zahvalna kada bi…” „Puno ti hvala što si… To mi mnogo znači.” Netko bi možda rekao da djecu ne treba pohvaliti kada naprave nešto što bi ionako trebala raditi, ali pohvalivši ih i zahvalivši im, podsjećamo ih da svojim radom također hvalimo Boga. S vremenom djeca shvate da nam je mnogo toga raditi iz zahvalnosti prema Bogu i onda im roditeljska pohvala više ne treba.

Iz knjige „Kako odgajati dobru katoličku djecu“ Mary Reed Newland. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh