Duhovnost

PREOBRAŽENI ŽIVOT

MOLITVA ZA SABRANOST Što učiniti kada nam za vrijeme molitve i čitanja Biblije misli lutaju Možda nismo nikad razmišljali da postoji korijen ovoga problema da nam tijekom molitve, slušanja propovijedi, kad želimo čitati Bibliju misli jednostavno odlutaju na nešto sasvim drugo. Ovaj tekst otkriva taj korijen i daje rješenje. Kad riješimo taj problem, naše će molitve napokon početi davati rezultate.

MOLITVA ZA SABRANOST Što učiniti kada nam za vrijeme molitve i čitanja Biblije misli lutaju

Foto: Shutterstock

 

…Eva više nije znala koje je stablo zapravo zabranjeno! To znači da se nije hranila onime čime se trebala hraniti: Gospodinom Isusom Kristom! Umjesto toga, hranila se svime ostalim

Zašto nam misli uopće lutaju?

Eva je učinila jednu još drastičniju pogrešku. Rekla je da je stablo s kojega im je, Božjom zapovijedi, bilo zabranjeno jesti „stablo koje se nalazi nasred vrta“ (Post 3,3). Ali, u Knjizi Postanka 2,9 stoji da su i stablo života i stablo spoznaje dobra i zla – i jedno i drugo, dakle – bili „nasred vrta“, dok u retku 17 stoji da im je samo ovo drugo bilo zabranjeno. Eva je toliko pobrkala ovu zapovijed da više nije znala koje je stablo zapravo zabranjeno! To znači da se nije hranila onime čime se trebala hraniti: Gospodinom Isusom Kristom! Umjesto toga, hranila se svime ostalim.

Gospodine, nauči moje srce da iznova pronalazi svoje središte u Tebi…

Budući da se nije hranila sa stabla života te stoga nije primala skrb izvora života koji je postao Gospodin naš Isus Krist, duh joj je oslabio i kao takav postao otvoren zabludi. Iz te smo njene pogreške mi naslijedili korijensku sklonost da se hranimo iz svih mogućih izvora, samo ne iz Isusa! Tko se to od nas nije borio zadržati sabranost svaki put kada želi izmoliti svoje jutarnje molitve? Tko se barem jednom nije borio ostati budan čitajući najuzbudljiviju knjigu svih vremena – Bibliju? Tko nije primijetio kako mu misli lutaju dok pokušava izmoliti zagovorničke molitve? Ili dok sluša zaista kvalitetnu propovijed? Ili – vjeroučitelji – osmišljavajući idući sat vjeronauka? Odakle li je samo došao taj neugodni korijen? Od Evina (i Adamova) lutanja od stabla do stabla, samo ne do onoga koje je stablo života. Ta je pogreška uspostavila kalup što ga naš um sve otad slijedi. Kako se toga možemo osloboditi? Molitvom.

Rješenje – molitva

Gospodine,
razapni moj običaj lutanja posvuda, samo da ne bih pristupio Tebi.
Nauči moje srce da iznova pronalazi svoje središte u Tebi.
Ojačaj moj um, kako bi se hranio na stablu života koje je moj Gospodin Isus Krist.

Ovu ćemo molitvu možda morati ponoviti i desetak puta, prije nego što nam je um istinski usvoji.

Preobraženi život - knjiga

 

Iz knjige Preobraženi život autorâ Johna Lorena i R. Lorena Sandforda. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh