Evangelizacija

NEDILJKO JELČIĆ

MOLITVA ZA CRKVU Što je najbolje što bi svojoj djeci mogao ostaviti za budućnost? Kad bi znao što je Isusu na srcu, bi li to činio/činila?

Foto: Shutterstock


Vidimo kako je budućnost neizvjesna, koje izazove imamo, koliko je zamki koje prijete da zalutamo u životu, da zastranimo, a tek koliko zamki ima pred djecom koju ostavljamo iza sebe! Što njima ostaviti, da možemo u miru umrijeti? Što ima bolje od snažne Crkve? Što?

Poslanje sedamdesetdvojice

»Nakon toga odredi Gospodin drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći. Govorio im je: „Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju. Idite! Evo, šaljem vas kao janjce među vukove. Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće. I nikoga putem ne pozdravljajte. U koju god kuću uđete, najprije recite: ‘Mir kući ovoj!’ Bude li tko ondje prijatelj mira, počinut će na njemu mir vaš. Ako li ne, vratit će se na vas. U toj kući ostanite, jedite i pijte što se kod njih nađe. Ta vrijedan je radnik plaće svoje. Ne prelazite iz kuće u kuću. Kad u koji grad uđete pa vas prime, jedite što vam se ponudi i liječite bolesnike koji su u njemu. I kazujte im: ‘Približilo vam se kraljevstvo Božje!’ A kad u neki grad uđete pa vas ne prime, iziđite na njegove ulice i recite: ‘I prašinu vašega grada, koja nam se nogu uhvatila, stresamo vam sa sebe! Ipak znajte ovo: Približilo se kraljevstvo Božje!’ Kažem vam: Sodomcima će u onaj dan biti  teže negoli tomu gradu.“« (Luka 10,1-12)

Kako je tužno kad se čuje da se nekome brani širiti evanđelje. Kako netko može/smije to raditi, kad vidimo da je Isusu toliko stalo, kad On, koji je Crkvu osnovao s tim ciljem, nije zadovoljan koliko ima poslanika?

Tko bi se od nas sjetio da pored Isusa – koji hoda u takvoj sili, koji ozdravlja sve, koji oslobađa sve, koji vlada prirodom svojom riječi, koji prolazi Izraelom, od grada do grada, od sela do sela, od zaseoka do zaseoka, propovijedajući evanđelje spasenja – da pored njega, još netko čini isto to? Mi zasigurno ne bismo, jer gledajući njega, tko bi se usudio činiti takvo što? Ali Isus misli da On sam nije dostatan, pa izabire dvanestoricu, pa mu je i to malo pa poziva šest puta više ljudi odjednom, sedamdesetdvojicu. Što im je rekao? Neka idu pred njim, neka ljudima kažu za njega, neka ih pripreme da može doći u njihovo srce i spasiti ih. I pritom im daje vlast da liječe bolesne i da oni još nisu dosta, nego kad sve to budu radili i obilazili, da pored toga još i mole za nove radnike. Nevjerojatno! Isusu nije dosta, bilo mu je malo radnika tad, pored Njega, a što bi tek rekao danas? Kako je tužno kad se čuje da se nekome brani širiti evanđelje. Kako netko može/smije to raditi, kad vidimo da je Isusu toliko stalo, kad On, koji je Crkvu osnovao s tim ciljem, nije zadovoljan koliko ima poslanika?

Što je Isusu na srcu

Jasno je iz ovog teksta što je Isusu na srcu, više nego jasno. Kad gledamo s čime se sve bave oni koje je on pozvao da šire evanđelje, a ne mole za nove radnike, jasno je zbog čega ih nema, više nego jasno. Isus je zamislio Crkvu s raznim službama, od pastira, preko proroka, evanđelista, učitelja, čudotvoraca, s jasnim ciljem: da opremi svete za djelo služenja, da može doprijeti u cijeli svijet, jer tek kad se evanđelje bude propovijedalo svim narodima, može doći kraj, to jest može se Isus vratiti po nas.

Isus je zamislio Crkvu s raznim službama, od pastira, preko proroka, evanđelista, učitelja, čudotvoraca, s jasnim ciljem: da opremi svete za djelo služenja, da može doprijeti u cijeli svijet, jer tek kad se evanđelje bude propovijedalo svim narodima, može doći kraj, to jest može se Isus vratiti po nas

Svi mi vidimo kakva su vremena, kako je budućnost neizvjesna, koje izazove imamo, koliko je zamki koje prijete da zalutamo u životu, da zastranimo, a tek koliko zamki ima pred djecom koju ostavljamo iza sebe! Što njima ostaviti, da možemo u miru umrijeti? Što ima bolje od snažne Crkve? Što? Nema ničeg boljeg, jer ako je Crkva snažna, naša će djeca imati sve potrebno da budu spašena. Samo Crkva u kojoj ima ljubavi prema nespašenima, izgubljenima, bolesnima, zarobljenima, nepoučenima itd., može doći do naše djece ako i zalutaju. Sigurno ima mnogo načina kako moliti za Crkvu i nove radnike na njivi Gospodnjoj.

Sigurno ima mnogo načina kako moliti za Crkvu i nove radnike na njivi Gospodnjoj. Meni je jedan od dražih onaj s Majkom Isusovom kroz molitvu Anđeo Gospodnji…

Kako moliti za Crkvu i nove radnike na njivi

Meni je jedan od dražih onaj s Majkom Isusovom kroz molitvu Anđeo Gospodnji. Znamo da je Marija bila s apostolima kad je Crkva rođena, da je ona njima svjedočila svoje iskustvo Duha Svetoga i da je s njima snažno molila da se rodi Crkva od Duha Svetoga. Evo kako ja molim…

Tu se jasno vidi da molimo da dođemo u raj, pa ako molimo za sebe, kako nećemo to isto moliti za sve, sada i ubuduće, moleći za Crkvu, preko koje se to jedino može dogoditi sad i u budućnosti?

Anđeo Gospodnji navijestio Mariji i ona je začela po Duhu Svetome… Sjetim se kako nas Bog ljubi kad nam je poslao Isusa koji je izvor svih blagoslova, i tu molim Zdravo Mariju kao zahvalu Bogu za to.

Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj… Tu stavim sebe, svoju obitelj, djecu, sve što imam Bogu na raspolaganje, da i mi, kao Marija, Bogu služimo.

I riječ je Tijelom postala i prebivala među nama… Zar nije od njegova Tijela rođena Crkva, kojoj je On glava? Zar mi nismo Njegovo tijelo? Tu molim za sadašnju Crkvu, napose za one koji nose najviše odgovornosti za nju, i tu molim da Bog podigne nove, sve ove službe za koje nam i Pismo govori da ih treba biti u Crkvi. Ako još tu dodamo da slava Ocu znači da Crkva kroz sva vremena treba biti nalik prvoj Crkvi, kako se to samo slaže.

A završna molitva glasi: Moli za nas, sveta Bogorodice, da dostojni postanemo obećanja Kristova. Milost svoju molimo te, Gospodine, ulij u dušu našu, da mi, koji smo po anđelovu navještenju spoznali utjelovljenje Krista, Sina tvoga, po muci njegovoj i križu k slavi uskrsnuća privedeni budemo. Po istom Kristu Gospodinu našem. Amen. Tu se jasno vidi da molimo da dođemo u raj, pa ako molimo za sebe, kako nećemo to isto moliti za sve, sada i ubuduće, moleći za Crkvu, preko koje se to jedino može dogoditi sad i u budućnosti? Isusu je to na srcu.

Autor: Nediljko Jelčić, voditelj Tečaja razmatranja otajstva krunice, voditelj u „Školi molitve“, suvoditelj hodočašćâ

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh