Duhovnost

JOSIP LONČAR

MOLITVA KRUNICE Pokušaj u svaku Zdravomariju „donijeti“ barem jednu osobu/nakanu Nakon nekog vremena shvatit ćemo da već i jedno „dolaženje“ određene osobe u našu molitvu po nadahnuću Duha, može silno utjecati na njen život

Pokušaj u svaku Zdravomariju „donijeti“ barem jednu osobu/nakanu

Foto: Pixabay

 

Krunice nije recitiranje čarobnih formula

Svaka molitva krunice je dobra i korisna, no ipak postoji ogromna razlika između one koju samo na brzinu izrecitiramo i one koju izmolimo s potpunom svjesnosti i poštovanjem. Imajmo na umu da u molitvi krunice razgovaramo s našom nebeskom Majkom i nebeskim Ocem i da molitva krunice nije recitiranje čarobnih formula već iskrena, svjesna i prisna komunikacija između Majke, Oca i djeteta koje im se obraća.

Osobe i nakane u molitvi

poslije svakog „moli za nas…“ malo zastanemo i sjetimo se barem jedne osobe za koju želimo da Marija moli

Pokušajmo u svaku Zdravomariju „donijeti“ barem jednu osobu ili barem jednu nakanu za koju ćemo moliti. Pod „donijeti“ podrazumijevam da poslije svakog „moli za nas…“ malo zastanemo i sjetimo se barem jedne osobe za koju želimo da Marija moli. Ako već imamo molitvenu listu na kojoj se nalazi određeni broj osoba za koje molimo svakodnevno ili povremeno, Duh Sveti će nas nadahnjivati, podsjećati na neke od njih u sasvim određenim trenucima krunice.

Dopustimo da milost odredi koliko će trajati nazočnost pojedine osobe u našoj svjesnosti

Kad se malo priviknemo na takovo djelovanje Duha Svetoga, on će nas nadahnjivati (donositi nam u svjesnost, u duh), donositi nam i druge osobe izvan naše molitvene liste kojima je naša molitva potrebna. To naše vlastito „donošenje“ određenih osoba u misli, točnije rečeno u svjesnost – u duh – za vrijeme molitve, kao i „dolaženje“ drugih osoba po nadahnuću Duha Svetoga, neće ometati našu molitvu, već će joj davati njezin pun smisao. Na nama je da za vrijeme molitve samo budemo svjesni, nazočnosti Marijine i Presvetog Trojstva te nazočnosti tih osoba. Dopustimo da milost odredi koliko će trajati nazočnost pojedine osobe u našoj svjesnosti.

Neke će nam osobe dolaziti češće, dok će druge doći samo jednom. Ne trebamo se opterećivati niti razmišljati zbog čega se to tako događa

Nakon nekog vremena shvatit ćemo da već i jedno „dolaženje“ određene osobe u našu molitvu po nadahnuću Duha, može silno utjecati na njen život. Neke će nam osobe dolaziti češće, dok će druge doći samo jednom. Ne trebamo se opterećivati niti razmišljati zbog čega se to tako događa.
S vremenom ćemo u srce upisati mnoštvo osoba za koje smo molili i za koje nastavljamo moliti. Sve će te osobe biti prisutne u zazivima Očenaša i Zdravomarija: „Oče naš… otpusti nam duge naše, ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla“ i „sveta Marijo, majko Božja, moli za nas grešnike…“

Iz nove knjige „Škola molitve 4 – krunica otkupljenja” autora Josipa Lončara. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu za samo 25 kuna možete kupiti ovdje.

Po krunici otkupljenja možemo izmoliti milost pokajanja, oproštenja, iscjeljenja i ozdravljenja za sebe i za druge koji su potrebni Božjeg milosrđa. 

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh