Osobni razvoj

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Mnogim mladima ulazak u vezu sprječavaju strahovi iz prošlosti Koliko god bolna bila vaša prošlost i/ili koliko se god bojali sadašnjosti, uvijek ima nade da će se mir i sigurnost usidriti u vašoj budućnosti

Kako mogu prepoznati bojim li se veza?

Foto: MiguelRPerez, Pixabay

 

Povjerenje

Korijen veze je povjerenje. Kada odabirete studij, vjerujete da će fakultet ispuniti svoja obećanja i pružiti vam kvalitetno obrazovanje. Kada prihvaćate poslovnu ponudu, vjerujete da će poslodavac ispoštovati potpisani ugovor. Kada ulazite s nekim u vezu, vjerujete da će vas partner poštovati, cijeniti i da vam neće slomiti srce.

Dvije skupine koje se boje veza

U savjetovalište mi po pomoć dolazi puno klijenata koji se boje veza. Dijelim ih u dvije skupine. Prvu skupinu čine oni koji se boje vezati zbog osobe kojoj se obvezuju. Možda hodaju s nekim tko je problematičan. Možda su bili prevareni. Možda sadašnji partner nije za njih, i to osjećaju u svom srcu. U takvim je slučajevima strah od veze opravdan. Osoba se boji vezati jer Božja volja nije da bude u toj vezi. Ona sumnja u vezu zbog iskustava s partnerom ili zbog ponašanja partnera pa se boji idućeg koraka u vezi. Važno je vjerovati svojoj intuiciji kada vas more takve brige.
Druga skupina ljudi su oni koji se boje vezivati zbog problema u njima samima. Često se neopravdano boje koječega. Možda su u zdravoj vezi i sve je kako treba, ali iz nekog njihova razloga boje se obvezati.

Joshua je nebrojeno puta rekao da bi je zaručio, ali ona stalno nalazi isprike. „Nije sad vrijeme za to.“…

Primjer mladog para

April pripada potonjoj skupini. Prije tri godine upoznala je Joshuu, mladića kakva je oduvijek priželjkivala. Joshua je praktičan vjernik koji živi ono što vjeruje. Ljubi Boga, i lud je za njom. Poštuje ju, cijeni i ljubazan je prema njoj. Imaju puno toga zajedničkog i razgovaraju satima. Zabavno im je zajedno i uživaju u međusobnom društvu. No nakon tri godine hodanja ona se i dalje boji. Joshua je nebrojeno puta rekao da bi je zaručio, ali ona stalno nalazi isprike. „Nije sad vrijeme za to.“ „Trebamo prvo završiti fakultet.“ „Pričekaj da uštedimo još novca.“ April se duboko u sebi boji sljedećeg koraka u vezi.

Dvadeset godina poslije April i dalje muči strah iz djetinjstva. Što ako je opet netko napusti?

Strah od napuštanja

Kad je bila dijete, otac je napustio nju i njezinu majku. Samo se probudila jedne nedjelje ujutro i našla majku gdje leži sklupčana na krevetu i histerično plače. Bez ijedne riječi, Aprilin je otac otišao svojoj ljubavnici. Dvadeset godina poslije April i dalje muči strah iz djetinjstva. Što ako je opet netko napusti? Može li riskirati? Hoće li moći podnijeti bol? Joshua joj stalno dokazuje svoju odanost, vjernost i strpljivost, ali ona se boji prepustiti. Boji se obvezati.

Rane iz prošlosti koje koče

Možda ste i vi u prekrasnoj zdravoj vezi, ali vas rane iz prošlosti koče da se odvažite na novi korak. Niste jedini. Strahovi iz prošlosti koče mnoge mlade ljude. Problemi s vezivanjem znak su da vam je potrebno emocionalno iscjeljenje. Ako se bojite prepustiti dobrim odlukama vrijeme je da prepoznate što vas koči i kako krenuti naprijed.

Budući da je svaka osoba jedinstvena, važno je da potražite stručnu pomoć psihoterapeuta koji će vam pomoći ukloniti zapreke. Koliko god bolna bila vaša prošlost i/ili koliko se god bojali sadašnjosti, uvijek ima nade da će se mir i sigurnost usidriti u vašoj budućnosti. Preporučamo vam hagioterapiju, logoterapiju, kognitivno-bihevioralnu terapiju… Raspitajte se u svojoj okolini koji terapeuti djeluju i jesu li kršćani, katolici; nap. prev.)

Iz knjige „Tri koraka do prave ljubavi. Smjernice za one koji traže ljubav svog života“ autorice Debre Fileta. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Za Book.hr priredila I. A., odabrala A. P.

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA :

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

 

❤️

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh