Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, utorak 23. siječnja: Tko god vrši volju Božju, taj mi je brat i sestra i majka Gospodine, tvoja je Riječ nozi mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi!

ČITANJA

2Sam 6,12b-15.17-19; Ps 24,7-10; Mk 3,31-35

III. tjedan kroz godinu, utorak, 23. 1. 2024., svagdan

IMENDANI: Emerencijana, Ema, Vjera

Prvo čitanje

2 Sam 6, 12b-15.17-19

David i sav Izrael nosili su Kovčeg Gospodnji kličući.

Čitanje Druge knjige o Samuelu

U one dane: Ode David i ponese Kovčeg Božji iz Obed-Edomove kuće gore u Davidov grad s velikim veseljem. Tek što su nosioci Kovčega Božjeg pokročili šest koraka, David žrtvova vola i tovna ovna. David je igrao iz sve snage pred Gospodinom, a bio je ogrnut samo lanenim oplećkom. Tako su David i sav Izraelov dom nosili gore Kovčeg kličući i trubeći u rog.

Tada unesoše Kovčeg Gospodnji i postaviše ga usred šatora koji mu bijaše razapeo David. Onda David prinese pred Gospodina paljenice i pričesnice. Pošto je prinio paljenice i pričesnice, David blagoslovi narod imenom Gospodina nad Vojskama. Potom razdijeli među sav narod, među sve mnoštvo Izraelovo, ljudima i ženama, svakome po jedan kruh, komad mesa i kolač od suhog grožđa. Zatim se raziđe sav narod, svaki svojoj kući.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 24, 7-10

Pripjev: Tko je taj Kralj slave? To je sam Gospodin. 

»Podignite, vrata, nadvratnike svoje,
dižite se, dveri vječne,
da uniđe Kralj slave!«

»Tko je taj Kralj slave?«
»Gospodin silan i junačan,
Gospodin silan u boju!«

»Podignite, vrata, nadvratnike svoje,
dižite se, dveri vječne,
da uniđe Kralj slave!«

»Tko je taj Kralj slave!«
»Gospodin nad Vojskama —
on je Kralj slave!«

Evanđelje

Mk 3, 31-35 

Tko god vrši volju Božju, taj mi je brat i sestra i majka.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Dođu Isusova majka i braća njegova. Ostanu vani, a k njemu pošalju neka ga pozovu. Oko njega je sjedjelo mnoštvo. I reknu mu: »Eno vani majke tvoje i braće tvoje, traže te!« On im odgovori: »Tko je majka moja i braća moja?«

I okruži pogledom po onima što su sjedjeli oko njega u krugu i kaže: »Evo majke moje, evo braće moje! Tko god vrši volju Božju, taj mi je brat i sestra i majka.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Tko god vrši volju Božju, taj mi je brat i sestra i majka.”

Vidimo da je Isus imao jasno definirano tko mu je brat i sestra, za razliku od nas koji se tako olako nazivamo braćom i sestrama. Mislimo da ako imamo krsni list ili smo obavili sve sakramente, čak i ako idemo na misu, ako molimo, da smo odmah Isusova braća i sestre.
Kad bismo definirali što je za nas volja Božja, mogli bismo reći da ima mnogo toga što je za nas volja Božja, npr. jedna je općenita za sve kršćane a ta je da budemo sveti. Bog je već u starom savezu pozivao Izraelce da budu sveti: Budite sveti jer sam ja, Jahve, svet. Također, apostol Pavao nam kaže: Ovo je za vas volja Božja – vaše posvećenje. Koliko samo kršćana to ne želi? Koliko ih misli da to nije za njih? Kolikim kršćanima to nije zanimljivo? Koliko kršćana to ne shvaća ozbiljno i to ne prihvaća? Koliko nas ozbiljno radi na tome? Kad bismo iskreno odgovorili na ova pitanja, bismo li tada druge kršćane ili Isusa olako zvali „brate” ili „sestro”? Svetost se vidi po plodovima Duha a to su: ljubav, dobrota, blagost, strpljivost itd., i ako to ne želimo, zar se tada nismo digli protiv riječi Božje, to jest protiv same volje Božje?

Molitva

Gospodine, tvoja je Riječ nozi mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi! Zato želim, Gospodine, vršiti tvoju volju ispunjavajući tvoju riječ u svojem životu, da se mogu iskreno priznavati tvojim bratom i braćom drugim kršćanima. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić;

Za Book.hr priredila A. P.

Foto: NIKCOA; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh