Dnevna misna čitanja

KORIZMENO VRIJEME

MISNA ČITANJA, četvrtak 22. veljače: Ti si Petar-Stijena! Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga Gospodine, molim te da me uvedeš u svoju prisutnost da ovaj psalam mogu vidjeti i iskreno ga uzeti kao svoju molitvu, da mogu u Istini, svim srcem reći: „Jahve je pastir moj“

ČITANJA:

1Pt 5,1-4; Ps 23,1-6; Mt 16,13-19

I. korizmeni tjedan, četvrtak, 22. 2. 2024.  Katedra sv. Petra apostola, blagdan 

IMENDANI:

Izabela, Margareta, Tvrtko

Prvo čitanje

1Pt 5, 1-4

Sustarješina i svjedok Kristovih patnja.

Čitanje Prve poslanice svetoga Petra apostola

Predragi! Starješine među vama opominjem, ja sustarješina i svjedok Kristovih patnja, a zato i zajedničar slave koja se ima očitovati: pasite povjereno vam stado Božje, nadgledajte ga — ne prisilno, nego dragovoljno, po Božju; ne radi prljava dobitka, nego oduševljeno; i ne kao gospodari Baštine nego kao uzori stada. Pa kad se pojavi Natpastir, primit ćete neuveli vijenac slave.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 23, 1-6

Pripjev: Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam!

Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.

Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega.
Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni.

Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva.

Dobrota i milost pratit će mene
sve dane života moga.
U Gospodnjem ću Domu prebivati
kroz dane mnoge.

Evanđelje

Mt 16, 13-19

Ti si Petar-Stijena! Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita svoje učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus reče njemu: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

»Gospodin je pastir moj:
ni u čem ja ne oskudijevam;
na poljanama zelenim
on mi daje odmora.
Na vrutke me tihane vodi
i krijepi dušu moju.«

Malo je onih koji nisu čuli za ovaj psalam, koji ga nisu čitali, koji ga nisu na neki način molili. Međutim, možemo li ući u bit, u to kako je David doživio taj psalam, možemo li doći do toga da nam taj psalam bude na pouku? Kako doći do ovoga o čemu David govori da mu je Jahve učinio?

Znamo da je Jahve dao Davidu da kraljuje nad Judejom i Izraelom, da mu je dao mnoge pobjede u ratovima, da ga je opskrbio zlatom i svim ostalim. Možemo primijetiti da David nije rekao: Da, ja sam to učinio jer sam dobro vladao, ja sam to učinio jer sam uspio stvoriti jaku vojsku, ja sam to učinio jer imam dobre mešetare zlatom, već kaže: „Jahve je Pastir moj“. A to znači: On mi je na prvom mjestu, On mi je savjetnik, učinio sam da mi On znači i vrijedi više od svega, Njemu sam posvetio svoj život, Njemu sam se stavio na raspolaganje… Možemo reći da je tu tajna blagoslova koje je David dobio od Jahve.

Molitva

Gospodine, molim te da me uvedeš u svoju prisutnost da ovaj psalam mogu vidjeti i iskreno ga uzeti kao svoju molitvu, da mogu u Istini, svim srcem reći: „Jahve je pastir moj“. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić; Book.hr

Foto: Romolo Tavani; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh