Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, nedjelja 3. prosinca: Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti Ne može nitko umjesto mene poznavati Boga u Njegovoj Riječi, ne može nitko umjesto mene poznavati nauk Crkve, ne može nitko umjesto mene znati moliti s vjerom i pouzdanjem, ne može nitko umjesto mene raditi ispit savjesti, ne može se nitko umjesto mene preispitivati idem li pravim putem… Na kraju neće nitko umjesto mene stajati na sudištu Gospodnjem

ČITANJA:

Iz 63, 16b-17b; 64, 2b-7; Ps 80, 2ac. 3b. 15-16. 18-19; 1Kor 1, 3-9: Mk 13, 33-37

I. tjedan došašća, nedjelja, 3. 12. 2023., PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA

NAPOMENA:

– Izostavlja se slavlje sv. Franje Ksaverskog.

IMENDANI

Franjo, Lucije, Sofonija prorok

Prvo čitanje

Iz 63, 16b-17b; 64, 2b-7

O da razdreš nebesa i siđeš!

Čitanje Knjige proroka Izaije

Ti si, Gospodine, naš otac, otkupitelj naš – ime ti je oduvijek. Zašto, Gospodine, zašto si dopustio da odlutamo s tvojih putova, zašto dade da nam srce otvrdne da se tebe više ne bojimo? Vrati se, radi slugu svojih i radi pleménâ baštine svoje! O da razdreš nebesa i siđeš: pred licem tvojim tresla bi se brda. Odvijeka se čulo nije, uho nije slušalo, oko nije vidjelo, da bi bog koji, osim tebe, takvo što učinio onima koji se uzdaju u njega. Pritječeš onomu što pravdu čini radosno, onima što se tebe spominju na putima tvojim; razgnjevismo te, griješismo, od tebe se odmetnusmo. Tako svi postasmo nečisti, a sva pravda naša ko haljine okaljane. Svi mi ko lišće otpadosmo i opačine naše ko vjetar nas odnose. Nikog nema da ime tvoje prizove, da se trgne i osloni o tebe. Jer lice si svoje od nas sakrio i predao nas u ruke zločinima našim. Pa ipak, Gospodine, ti si naš otac: mi smo glina, a ti naš lončar – svi smo mi djelo ruku tvojih.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 80, 2ac.3b.15-16.18-19

Pripjev: Bože, obnovi nas, razvedri lice svoje i spasi nas!

Pastiru Izraelov, počuj,
ti što sjediš nad kerubima, zablistaj,
probudi silu svoju, priteci nam u pomoć!

Vrati se, Bože nad vojskama,
pogledaj s neba i vidi,
obiđi ovaj vinograd:
zakrili nasad desnice svoje,
sina kog za se odgoji!

Tvoja ruka nek bude nad čovjekom desnice tvoje,
nad sinom čovječjim kog za se odgoji!
Nećemo se više odmetnuti od tebe;
poživi nas, a mi ćemo zazivati ime tvoje.

Drugo čitanje

1Kor 1, 3-9

Očekujemo objavljenje Gospodina našega Isusa Krista.

Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima

Braćo: Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista!
Zahvaljujem Bogu svojemu svagda za vas zbog milosti Božje koja vam je dana u Kristu Isusu: u njemu se obogatiste u svemu – u svakoj riječi i svakom spoznanju. Kako li se svjedočanstvo o Kristu utvrdilo u vama te ne oskudijevate ni na jednom daru čekajući objavljenje Gospodina našega Isusa Krista! On će vas učiniti i postojanima do kraja, besprigovornima u dan Gospodina našega Isusa Krista. Vjeran je Bog koji vas pozva u zajedništvo Sina svojega Isusa Krista, Gospodina našega.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje

Mk 13, 33-37

Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Pazite! Bdijte jer ne znate kada je čas. Kao kad ono čovjek neki polazeći na put ostavi svoju kuću, upravu povjeri slugama, svakomu svoj posao, a vrataru zapovjedi da bdije. Bdijte, dakle, jer ne znate kad će se domaćin vratiti – da li uvečer ili o ponoći, da li za prvih pijetlova ili ujutro – da vas ne bi našao pozaspale ako iznenada dođe. Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!«

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!”

Svi smo mi kao zajednica Tijela Kristova odgovorni jedni za druge u svakom pogledu ali najviše u pogledu vječnog spasenja. A u tome, u odgovornosti za spasenje, svi mogu zastraniti, bio to biskup, svećenik, redovnik, obični vjernik laik… Svi možemo zastraniti, jer svi imamo slobodnu volju i nasuprot sebe zavidnog đavla, koji nas želi pošto-poto strmoglaviti u ponor pakla. Možda zato Isus kaže svojima: „Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!”
Ne može nitko umjesto mene poznavati Boga u Njegovoj Riječi, ne može nitko umjesto mene poznavati nauk Crkve, ne može nitko umjesto mene znati moliti s vjerom i pouzdanjem, ne može nitko umjesto mene raditi ispit savjesti, ne može se nitko umjesto mene preispitivati idem li pravim putem… Na kraju neće nitko umjesto mene stajati na sudištu Gospodnjem.
Ako tako radimo, ako bdijemo, onda će Bog rado poslati svoje proroke da nas usmjere ako nekad i pođemo krivo. Ali ne možemo očekivati da se nešto dogodi, a da mi ništa ne poduzimamo – ne možemo očekivati da će se to dogoditi samo od sebe. To se zove neodgovornost.

Molitva

Gospodine, svojim bdijenjem i brigom za svoje vječno spasenje priznajem da poštujem tvoju žrtvu na Golgoti. Gospodine, svojom odgovornošću častim tvoju žrtvu, priznajem da je cijenim, da žudim za njom jer mi je potrebna, jer se sâm ne mogu spasiti. Gospodine, hvala ti za žrtvu Ljubavi prema meni. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
lm; Book.hr
Foto: udra11; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh