Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, subota 2. prosinca: Budni budite da uzmognete umaći svemu što se ima zbiti! Bože moj, molim te, pošalji mi svoje svjetlo da me tama ne obuzme. Gospodine, tvoja mi Riječ kaže da je cijena života previsoka; nitko ju ne može platiti. Zato te molim da mi život bude vrijedan dar koji sam primio od tebe. Molim te da ga cijenim te ga tako u Tebi sačuvam za vječnost. Amen

Aaron Burden, Unsplash

ČITANJA:

Dn 7, 15-27; Otp. pj.: Dn 3, 82-87; Lk 21, 34-36

XXXIV. tjedan kroz godinu, subota 2. 12. 2023.; Svagdan  

IMENDANI

Habakuk pr., Bibijana, Kromacije, Mariangela

Prvo čitanje

Dn 7, 15-27

Kraljevstvo i vlast dat će se puku Svetaca Svevišnjega.

Čitanje Knjige proroka Daniela

Meni, Danielu, smete se sav duh, viđenja mi se vrzoše glavom, svega me prestraviše. Pristupih jednome od onih koji stajahu ondje i zamolih ga da mi rekne istinu o svemu tome. On mi odgovori i kaza mi značenje:
»One četiri goleme zvijeri jesu četiri kralja koji će se dići na zemlji. Ali će od njih kraljevstvo preuzeti Sveci Svevišnjega, i oni će ga posjedovati za vijeke vjekova.«
Zaželjeh tada saznati istinu o četvrtoj zvijeri, onoj koja se razlikovaše od svih drugih, bila izvanredno strašna, imala gvozdene zube i mjedene pandže, i koja je žderala i mrvila i nogama gazila što preostajaše; i o deset rogova što bijahu na njezinoj glavi, i o drugom rogu koji poraste dok tri prva otpadoše — o rogu koji imaše oči i usta što govorahu velike hule i koji bijaše veći nego drugi rogovi. I gledao sam kako ovaj rog ratuje protiv Svetaca te ih nadvladava, dok ne dođe Pradavni, koji dosudi pravdu Svecima Svevišnjega, i dok ne dođe vrijeme kad Sveci zaposjedoše kraljevstvo. On reče:
»Četvrta zvijer
bit će četvrto kraljevstvo na zemlji,
različito od svih kraljevstava.
Progutat će svu zemlju,
zgazit je i smrviti.
A deset rogova:
Od ovoga kraljevstva
nastat će deset kraljeva,
a iza njih će se podići jedan drugi
različit od onih prvih —
i oborit će tri kralja.
On će huliti na Svevišnjega,
zatirati Svece Svevišnjega;
pomišljat će da promijeni blagdane i Zakon,
i Sveci će biti predani u njegove ruke
na jedno vrijeme i dva vremena
i polovinu vremena.
Tada će sjesti Sud, vlast mu oduzeti,
razoriti, sasvim uništiti.
A kraljevstvo, vlast i veličanstvo
pod svim nebesima
dat će se puku Svetaca Svevišnjega.
Kraljevstvo njegovo kraljevstvo
je vječno,
i sve vlasti služit će mu
i pokoravati se njemu.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Dn 3, 82-87

Pripjev: Hvalite i uzvisujte ga dovijeka!

Sinovi ljudski, blagoslivljajte Gospoda:

Izraele, blagoslivljaj Gospoda:

Svećenici Gospodnji, blagoslivljajte Gospoda:

Sluge Gospodnje, blagoslivljajte Gospoda:

Dusi i duše pravednih, blagoslivljajte Gospoda:

Sveti i ponizni srcem, blagoslivljajte Gospoda.

Evanđelje

Lk 21, 34-36

Budni budite da uzmognete umaći svemu što se ima zbiti!

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji. Stoga budni budite i u svako doba molite da uzmognete umaći svemu tomu što se ima zbiti i stati pred Sina Čovječjega.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

„U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
„Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu i u životnim brigama te vas iznenada ne zatekne onaj Dan jer će kao zamka nadoći na sve žitelje po svoj zemlji.””

Čovjek je uvijek u opasnosti da upadne u zamke: proždrljivosti, pijanstva, životnih briga (to posebno), pa da ga u takvu stanju zatekne kraj. Isus nas, svoje učenike, ljubi pa nas zato upozorava da se ne prepustimo i ne upadnemo u zamku. On želi da njegovi izbjegnu takav kraj. A toliki kršćani na upozorenja mantraju onu rečenicu: „Ma treba živjeti život”. A pritom misle: prepustiti se životnim brigama; jesti kad god i koliko god možeš; piti i veseliti se da se ‘odmoriš’ od životnih briga… Bog nam u Psalmu 49 govori: čovjek koji nerazumno živi sličan je stoci koja ugiba. Koliko je lako neprimjetno se prepustiti onome što nas odvaja od Gospodina. Zato nam je Isus rekao neka molimo u svako doba, to jest da budemo povezani s njegovim Duhom da možemo biti vođeni i spašeni. Uistinu, molitva je svjetlo s Neba koje nas čuva od tame. Što u našem životu ima više svjetla, to će u njemu biti manje tame.

Molitva

Bože moj, molim te, pošalji mi svoje svjetlo da me tama ne obuzme. Gospodine, tvoja mi Riječ kaže da je cijena života previsoka; nitko ju ne može platiti. Zato te molim da mi život bude vrijedan dar koji sam primio od tebe. Molim te da ga cijenim te ga tako u Tebi sačuvam za vječnost. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
lm; Book.hr
Foto: Aaron Burden, Unsplash

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh