Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, subota 9. prosinca: Kad Isus vidje mnoštvo, sažali se nad njim Gospodine Isuse, hvala ti što si ti Pastir, kojem je stalo do stada. Molim te da nas oslobodiš najamnika kojima nije stalo do stada, i da nam pošalješ pastire koji imaju tvoje srce za stado. Molimo te, okrijepi one pastire koji i sami prolaze kroz teško razdoblje, ohrabri ih svojim Duhom. Amen.

ČITANJA:

Iz 30, 19-21. 23-26; Ps 147, 1-6; Mt 9, 35-38; 10, 1. 6-8

I. tjedan došašća, subota 9. 12. 2023., ili: sv. Juan Diego Cuauhtlatoatzin; Svagdan

 

IMENDANI

Didak, Ciprijan, Liborije, Liberan, Diego

Prvo čitanje

Iz 30, 19-21.23-26

Čim začuje vapaj tvoj, odmah će ti se smilovati!

Čitanje Knjige proroka Izaije

Ovo govori Gospodin Bog, Svetac Izraelov: »Da, puče sionski koji prebivaš u Jeruzalemu, više ne plači! Čim začuje vapaj tvoj, odmah će ti se smilovati; čim te čuje, uslišit će te. Branit će vas Gospod kruhom tjeskobe, pojiti vodom nevolje, al’ se više neće kriti tvoj Učitelj — oči će ti gledat Učitelja tvoga. I uši će tvoje čuti riječ gdje iza tebe govori: ‘To je put, njime idite’, bilo da vam je krenuti nadesno bilo nalijevo. I on će dati kišu tvojem sjemenu što ga posiješ u zemlju, i kruh kojim zemlja urodi bit će obilat i hranjiv. Stoka će tvoja pasti, u onaj dan, po prostranim pašnjacima. Volovi i magarci što obrađuju zemlju jest će osoljenu krmu, ovijanu lopatom i vijačom. I na svakoj gori i na svakome povišem brijegu bit će potoka i rječica — u dan silnoga pokolja kad se kule budu rušile. Tada će svjetlost mjesečeva biti kao svjetlost sunčana, a svjetlost će sunčana postati sedam puta jača, kao svjetlost sedam dana — u dan kad Gospodin iscijeli prijelom svojemu narodu, izliječi rane svojih udaraca.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 147, 1-6

Pripjev: Blago svima koji čekaju Gospodina

Hvalite Gospodina, jer je dobar,
pjevajte Bogu našemu, jer je sladak;
svake hvale on je dostojan!
Gospodin gradi Jeruzalem,
sabire raspršene Izraelce.

On liječi one koji su srca skršena
i povija rane njihove.
On određuje broj zvijezda,
svaku njezinim imenom naziva.

Velik je naš Gospodin i svesilan,
nema mjere mudrosti njegovoj.
Gospodin pridiže ponizne,
zlotvore do zemlje snizuje.

Evanđelje

Mt 9, 35-38; 10, 1.6-8

Kad Isus vidje mnoštvo, sažali se nad njim.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Isus je obilazio sve gradove i sela učeći po njihovim sinagogama, propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć.
Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče svojim učenicima; »Žetve je mnogo, a radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.«
Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. Posla ih i uputi:
Pođite k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Putem propovijedajte: ‘Približilo se kraljevstvo nebesko!’ Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!«

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira.”

Kako samo izgledaju ovce koje nemaju pastira? To možda nije ni teško zamisliti. One nemaju nikoga tko bi ih vodio na dobre ispaše, nemaju nikoga tko bi ih štitio od napasnika, nikoga tko bi ih potražio kad se izgube, nikoga tko bi ih zaliječio kad ih vuk rani, nikoga tko bi ih liječio kad se razbole, nikoga tko bi se brinuo za njih. I one takve postaju lak plijen. Zato je Isus obilazio sve gradove i sela – zato jer su ljudi bili prepušteni na milost i nemilost. Nije ih mogao ostaviti bolesne, opsjednute, zarobljene, u neznanju… Uistinu trebamo moliti Boga da pošalje one koji će poučavati cjeloviti Božji nauk, jer bez znanja Božjeg nauka lako se zaluta i lako se pogine u jednom od ovih zala: u idolopoklonstvu, bolesti, opsjednuću, posjednuću… Nije narod pozvan voditi pastire, već pastiri narod. Zato molimo Boga da pošalje pastire koji će Božjim, ne svojim, naukom pasti stado, koji će tražiti zalutale, izgubljene, liječiti ranjene, krijepiti tužne.

Molitva

Gospodine Isuse, hvala ti što si ti Pastir, kojem je stalo do stada. Molim te da nas oslobodiš najamnika kojima nije stalo do stada, i da nam pošalješ pastire koji imaju tvoje srce za stado. Molimo te, okrijepi one pastire koji i sami prolaze kroz teško razdoblje, ohrabri ih svojim Duhom. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
lm; Book.hr
Foto: udra11; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh