Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA, utorak 5. prosinca: Isus kliče u Duhu Svetom Koliko nam je bitna Isusova prisutnost i koliko smo svjesni da je Riječ Božja dobra? Možda je najbolje mjerilo po kojem to možemo vidjeti upravo količina naše zahvalnosti za to što to posjedujemo i kušamo. Ako često ne zahvaljujemo i ako se često ne zadržavamo u Isusovoj prisutnosti, tada pokazujemo da nam to nije ‘nešto’

ČITANJA:

Iz 11, 1-10; Ps 72, 1-2.7-8.12-13.17; Lk 10, 21-24

I. tjedan došašća, utorak, 5. 12. 2023., Svagdan

IMENDANI

Krispina, Saba

Prvo čitanje

Iz 11, 1-10

Na njemu će duh Gospodnji počivat.

Čitanje Knjige proroka Izaije

U onaj dan: Isklijat će mladica iz panja Jesejeva, izdanak će izbit iz njegova korijena. Na njemu će duh Gospodnji počivat, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg. Prodahnut će ga strah Gospodnji: neće suditi po viđenju, presuđivati po čuvenju, već po pravdi će sudit siromasima i sud prav izricat bijednima na zemlji. Šibom riječi svoje ošinut će silnika, a dahom iz usta ubit bezbožnika. On će pravdom opasati bokove, a vjernošću bedra.
Vuk će prebivati s jagnjetom, ris ležati s kozlićem, tele i lavić zajedno će pasti, a dječak njih će vodit. Krava i medvjedica zajedno će pasti, a mladunčad njihova skupa će ležati, lav će jesti slamu ko govedo. Nad rupom gujinom igrat će se dojenče, sisanče će ruku zavlačiti u leglo zmijinje. Zlo se više neće činiti, neće se pustošiti na svoj svetoj gori mojoj: zemlja će se ispuniti spoznajom Gospodnjom kao što se vodom pune mora.
U dan onaj: Jesejev izdanak dignut kao stijeg narodima, puci će željno tražiti, i prebivalište njegovo bit će slavno.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 72, 1-2.7-8.12-13. 17

Pripjev: U danima njegovim cvjetat će pravda i mir velik dovijeka!

Bože, sud svoj daj kralju
i svoju pravdu sinu kraljevu.
Nek puku tvojem sudi pravedno,
siromasima po pravici!

U danima njegovim cvjetat će pravda
i mir velik — sve dok bude mjeseca.
I vladat će od mora do mora,
i od Rijeke do granica svijeta.

On će spasiti siromaha koji uzdiše
nevoljnika koji pomoćnika nema;
Smilovat će se ubogu i siromahu
i spasit će život nevoljniku:

Bilo ime njegovo blagoslovljeno dovijeka!
Dok je sunca, živjelo mu ime!
Njim se blagoslivljala sva plemena zemlje,
svi narodi nazivali ga blaženim!

Evanđelje

Lk 10, 21-24

Isus kliče u Duhu Svetom.

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Isus uskliknu u Duhu Svetom: »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče! Tako se tebi svidjelo. Sve mi preda Otac moj i nitko ne zna tko je Sin — doli Otac; niti tko je Otac — doli Sin i onaj kome Sin hoće da objavi.«
Tada se okrene učenicima pa im nasamo reče: »Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!«

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Tada se okrene učenicima pa im nasamo reče: „Blago očima koje gledaju što vi gledate! Kažem vam: mnogi su proroci i kraljevi htjeli vidjeti što vi gledate, ali nisu vidjeli; i čuti što vi slušate, ali nisu čuli!””

Možda često nismo svjesni što smo primili po Isusovoj prisutnosti među nama i po riječima koje nam je govorio, odnosno prenio izravno od Oca. Često nismo svjesni blagoslova koji nam dolazi po Isusovim riječima i po Njegovoj prisutnosti. Isus nam govori da je to bila goruća želja proroka i kraljeva koje je bio postavio Bog da vode Njegov narod. Možda smo zahvalni Isusu za, npr. zdravlje, djecu, posao, za to što možemo pristojno živjeti, za supružnika, za roditelje itd. Ali Isus nam govori da je najveći blagoslov posjedovati Njega i čuti Njegove riječi. Koliki vjernici nevoljko idu u crkvu, koliki nemaju potrebe čitati ono što je Isus govorio? A tek onaj koji je iskusio Isusovu prisutnost i okusio koliko je dobra Riječ Božja, zna što je izgubio ako to, iz raznih razloga, više ne konzumira. Koliko nam je bitna Isusova prisutnost i koliko smo svjesni da je Riječ Božja dobra? Možda je najbolje mjerilo po kojem to možemo vidjeti upravo količina naše zahvalnosti za to što to posjedujemo i kušamo. Ako često ne zahvaljujemo i ako se često ne zadržavamo u Isusovoj prisutnosti, tada pokazujemo da nam to nije ‘nešto’.

Molitva

Gospodine Isuse, oprosti što sam često zahvalan samo za materijalne blagoslove. Oprosti, Gospodine, što često težim za srećom izvan tebe i tvoje Riječi. Pomozi mi da moji blagoslovi i sreća budu u čestom zadržavanju u Tvojoj prisutnosti i u slušanju Tvoje riječi. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr. Čita ih Lejdi Oreb a komentare i molitve piše Nediljko Jelčić.
lm; Book.hr
Foto: udra11; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

📖 Posjetite naš novi web-shop; pronađite knjigu za sebe: figulus.hr

Najčitanije

Na vrh