Dnevna misna čitanja

DNEVNA MISNA ČITANJA I KOMENTAR

Misna čitanja, srijeda, 29. svibnja: Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan Isuse, hvala ti za sve što si prošao i iskusio kao čovjek. Sve to može nama biti na iscjeljenje, ozdravljenje, mir, utjehu i sve ostalo što si za nas učinio

shine.graphics

VIII. tjedan kroz godinu, srijeda, 29. 5. 2024., svagdan ili: Sv. Pavao VI., papa

IMENDANI
Maksim, Ervin, Većeslav

ČITANJA:

1Pt 1,18-25; Ps 147,12-15.9-20; Mk 10,32-45

Prvo čitanje

1 Pt 1, 18-25

Otkupljeni ste dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca bez mane.

Čitanje Prve poslanice svetoga Petra apostola

Predragi! Znate da od svog ispraznog načina života, što vam ga oci namriješe, niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane. On bijaše doduše predviđen prije postanka svijeta, ali se očitova na kraju vremena radi vas koji po njemu vjerujete u Boga koji ga uskrisi od mrtvih te mu dade slavu da vjera vaša i nada bude u Boga.

Pošto ste posluhom istini očistili duše svoje za nehinjeno bratoljublje, od srca žarko ljubite jedni druge. Ta nanovo ste rođeni, ne iz sjemena raspadljiva nego neraspadljiva: riječju Boga koji živi i ostaje. Doista, svako je tijelo kao trava, sva mu slava ko cvijet poljski: sahne trava, vene cvijet, ali Riječ Gospodnja ostaje dovijeka.

Ta pak riječ jest evanđelje koje vam je naviješteno.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 147, 12-15.9-20

Pripjev: Slavi, Jeruzaleme, Gospodina!

Slavi, Jeruzaleme, Gospodina,
hvali Boga svoga, Sione!
On učvrsti zasune vrata tvojih,
blagoslovi u tebi svoje sinove.
On dade mir granicama tvojim,
pšenicom te hrani najboljom.
Besjedu svoju šalje na zemlju,
brzo trči riječ njegova.
Riječ svoju on objavi Jakovu,
odluke svoje i zakone Izraelu.
Ne učini tako nijednom narodu:
nijednom naredbe svoje ne objavi!

Evanđelje

Mk 10, 32-45

Evo, uzlazimo u Jeruzalem i Sin Čovječji bit će predan.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Putovali učenici uzlazeći u Jeruzalem. Isus je išao pred njima te bijahu zaprepašteni, a oni koji su išli za njima, prestrašeni.

Tada Isus opet uze dvanaestoricu i poče im kazivati što će ga zadesiti: »Evo, uzlazimo u Jeruzalem, i Sin Čovječji bit će predan glavarima svećeničkim i pismoznancima. Osudit će ga na smrt, predati poganima, izrugati i popljuvati. Izbičevat će ga, ubit će ga, ali on će nakon tri dana ustati.«

I pristupe mu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: »Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« A oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati — to je onih kojima je pripravljeno.«

Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: »Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.«

Riječ Gospodnja.

Komentar


„Tada Isus opet uze dvanaestoricu i poče im kazivati što će ga zadesiti…”


Kako se samo Isus osjećao kad je s apostolima htio podijeliti što ga čeka kad dođe u Jeruzalem! Sigurno mu nije bilo lako, sigurno je već tad osjećao strah, tjeskobu, bol, stres itd. i htio je to podijeliti s njima s kojima je bio već tri godine. Htio je kao čovjek njihovu sućut, podršku, njihovu blizinu a što je dobio? Dobio je njihovu sebičnost iskazanu u želji da u slavi budu njemu zdesna i slijeva, da od njega dobiju ono što je njima važno.
Zar se isto ne događa i nama? I mi želimo od onih koji su nam bliski dobiti podršku, pomoć, utjehu, razumijevanje, molitvu a često se nađemo u istoj situaciji u kakvoj se je našao Isus. Ako nas tko može u tome razumjeti i ako nam tko može pomoći, onda je to zasigurno sâm naš Gospodin i Učitelj Isus. On je to itekako iskusio i prošao, kako kaže Poslanica Hebrejima: U čemu je iskušan trpio može iskušavanima pomoći (usp. Heb 2,18). Često i mi tek kad nešto sami iskusimo i prođemo, možemo druge razumjeti, i plodonosno im pomoći.

Molitva


Gospodine Isuse, hvala ti za sve što si prošao i iskusio kao čovjek. Sve to može nama biti na iscjeljenje, ozdravljenje, mir, utjehu i sve ostalo što si za nas učinio. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić;

Za Book.hr priredila A. P.

Foto: shine.graphics, Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh