Dnevna misna čitanja

DNEVNA MISNA ČITANJA I KOMENTAR

Misna čitanja, utorak, 28. svibnja: Gospodin obznani spasenje svoje Gospodine, pomozi mi da promijenim svoje srce da mogu primati od tebe, onako kako ti daješ, velikodušno

shine.graphics

VIII. tjedan kroz godinu, utorak, 28. 5. 2024., svagdan

ČITANJA

1Pt 1,10-16; Ps 98,1-4; Mk 10,28-31

IMENDANI:

German, Vilim, Velimir, Teodul

Prvo čitanje

1 Pt 1, 10-16

Proroci su proricali o milosti vama namijenjenoj. Zato trijezni budite, savršeno se pouzdajte u milost.

Čitanje Prve poslanice svetoga Petra apostola

Predragi! Spasenje su istraživali i pronicali proroci koji prorokovahu o milosti vama namijenjenoj. Pronicali su na koje ili kakvo je vrijeme smjerao Duh Kristov u njima koji je unaprijed svjedočio o Kristovim patnjama te slavama što su nakon njih imale doći: bi im objavljeno da ne sebi nego vama poslužuju ono što vam sada u Duhu Svetom s neba poslanom navijestiše vaši blagovjesnici, a nada što se i anđeli žude nadviti.

Zato opašite bokove pameti svoje, trijezni budite i savršeno se pouzdajte u milost koju vam donosi Objavljenje Isusa Krista. Kao poslušna djeca ne supriličujte se prijašnjim požudama iz doba neznanja. Naprotiv, kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svem življenju. Ta pisano je: Budite sveti jer sam ja svet.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 98, 1-4

Pripjev: Gospodin obznani spasenje svoje.

Pjevajte Gospodinu pjesmu novu,
jer učini djela čudesna.
Pobjedu mu pribavi desnica njegova
i sveta mišica njegova.
Gospodin obznani spasenje svoje,
pred poganima pravednost objavi.
Spomenu se dobrote i vjernosti
prema domu Izraelovu.
Svi krajevi svijeta vidješe
spasenje Boga našega.
Sva zemljo, poklikni Gospodinu,
raduj se, kliči i pjevaj!

Evanđelje

Mk 10, 28 -31

Primit ćete – s progonima – sada stostruko i u budućem vijeku život vječni.

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja — i u budućem vijeku život vječni.

A mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi.«

Riječ Gospodnja.

Komentar


„Primit ćete – s progonima – sada stostruko i u budućem vijeku život vječni.”


Čitajući ovaj tekst evanđelja, upada mi u oči Božja velikodušnost, taj dio Božje osobnosti koji jednostavno ostavlja čovjeka bez daha – jednostavno je nemoguće ovdje ne primijetiti koliko je Bog velikodušan. Zar hvalospjev ljubavi ne govori da je ljubav velikodušna (usp. 1 Kor 13,4)? Da kad god imamo posla s velikodušnošću, tu je Bog na djelu. Vjerojatno Petar do tada nije zapazio koliko je Isus velikodušan pa je pitao što će dobiti za uzvrat. Možda je i nama Božja velikodušnost još uvijek nepoznata ili nam još nije dovoljno poznata. Apostol Pavao, kad hvalospjevom veliča mudru milosrdnost Božju, kaže: Tko li da darom preteče? (usp. Rim 11,35) Jednostavno ne možemo Boga preteći darom; ma što god napravili za njega, on je uvijek ispred nas u velikodušnom darivanju. Jakov u svojoj poslanici kaže za Boga da rado daje i bez negodovanja (usp. Jak 1,5). A kako mi pristupamo Bogu? Kolebamo li se kad nešto trebamo? Je li naše srce otvoreno primiti od Boga? Jer on kad daje, ne škrtari. Koliko smo upoznati s ovim dijelom Božje osobnosti, toliko smo i sami velikodušni.

Molitva


Gospodine, hvala ti za ovo otkriće tvoje osobnosti! Gospodine, sad znam da te dovoljno ne poznajem i da i zbog toga nisam bio spreman primiti od tebe ono što si mi želio dati. Gospodine, pomozi mi da promijenim svoje srce da mogu primati od tebe, onako kako ti daješ, velikodušno. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić;

Za Book.hr priredila A. P.

Foto: shine.graphics, Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh