Dnevna misna čitanja

MISNA ČITANJA I KOMENTAR

Misna čitanja, nedjelja 26. svibnja: Blago narodu koji Gospodin odabra sebi za baštinu Silni Bože, hvala ti što nam tako često otkrivaš svoju moć i silu

shine.graphics

ČITANJA:

Pnz 4,32-34.39-40; Ps 33,4-6.9.18-20.22; Rim 8,14-17; Mt 28,16-20

VIII. tjedan kroz godinu, nedjelja, 26. 5. 2024.

PRESVETO TROJSTVO

Svetkovina

NAPOMENA:

▪ Izostavljaja se slavlje sv. Filipa Nerija, prezbitera.

IMENDANI:

Filip, Priska, Anamarija, Zdenko, Eleuterije

Prvo čitanje

Pnz 4, 32-34.39-40

Gospodin je Bog na nebu i ovdje na zemlji – drugoga nema.

Čitanje Knjige Ponovljenog zakona

Mojsije reče narodu:
»Ispitaj samo prijašnja vremena što su protekla prije tebe, sve otkad je Bog stvorio čovjeka na zemlji: je li ikad, s jednoga kraja nebesa do drugoga, bilo ovako veličanstvena događaja? Je li se što takvo čulo? Je li ikad koji narod čuo glas Boga gdje govori isred ognja kao što si ti čuo i na životu ostao? Ili, pòkuša li koji bog da ode i uzme sebi jedan narod isred drugog naroda kušnjama, znakovima, čudesima i ratom, jakom rukom i ispruženom mišicom, uza silne strahote, kao što je sve to, na vaše oči, učinio za vas Gospodin, Bog vaš, u Egiptu?

Danas, dakle, spoznaj i zasadi u srce svoje: Gospodin je Bog gore na nebu i ovdje na zemlji – drugoga nema. Drži njegove zakone i njegove zapovijedi koje ti dajem danas da dobro bude tebi i tvojoj djeci poslije tebe; da dugo poživiš na zemlji koju ti Gospodin, Bog tvoj, daje zauvijek.«

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam

Ps 33, 4-6.9.18-20.22

Pripjev: Blago narodu koji Gospodin odabra sebi za baštinu.

Pràva je riječ Gospodnja
i vjernost su sva djela njegova.
On ljubi pravdu i pravo:
puna je zemlja dobrote Gospodnje.

Gospodnjom su riječju nebesa sazdana
i dahom usta njegovih sva vojska njihova.
On reče – i sve postade,
naredi – i sve se stvori.

Evo, oko je Gospodnje nad onima koji ga se boje,
nad onima koji se uzdaju u milost njegovu:
da im od smrti život spasi,
da ih hrani u danima gladi.

Naša se duša Gospodinu nada,
on je pomoć i zaštita naša.
Neka dobrota tvoja, Gospodine, bude nad nama,
kao što se u tebe uzdamo!

Drugo čitanje

Rim 8, 14-17

Primiste Duha posinstva u kojem kličemo: Abba! Oče!

Čitanje Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima

Braćo: Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. Ta ne primiste duh robovanja da se opet bojite, nego primiste Duha posinstva u kojem kličemo: »Abba! Oče!« Sam Duh susvjedok je s našim duhom da smo djeca Božja; ako pak djeca, onda i baštinici, baštinici Božji, a subaštinici Kristovi, kada doista s njime zajedno trpimo, da se zajedno s njime i proslavimo.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje

Mt 28, 16-20

Krstite ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme:
Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kad ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori:

»Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!

I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.«

Riječ Gospodnja.

Komentar

„Gospodnjom su riječju nebesa sazdana
i dahom usta njegovih sva vojska njihova.
On reče – i sve postade,
naredi – i sve se stvori.”

Neprestano svjedočimo kako je neprijatelj Boga i čovjeka posijao svoj lažni nauk kroz razna učenja, npr. kroz (makro)evoluciju. Mnogim je ljudima ukrao sliku našeg Boga koji je, možemo tako reći, jedina stvarna sila kojoj se ništa ne može suprotstaviti samo kad On to želi, kad je potrebno, kako kaže Knjiga Mudrosti: Jer ti je uvijek pri ruci tvoja silna snaga (Mudr 11,21). Ali kad dođe na kraju vremena, tada će svi osjetiti ovo na što nas Biblija upozorava, ovo na što nam tako često ukazuje – da je naš Bog silan Bog, silan na djelu.

Ako smo bili na uskrsnom bdijenju, mogli smo vidjeti kako su sva čitanja upućivala na to kako se Bog lako obračunao sa svim što mu je stalo na put, kako je lako maknuo sve prepreke, kako se Njemu doista ništa ne može suprotstaviti. Plod cijelog bdijenja možemo sažeti ovako: kad ponovno dođe u slavi, sve će tako brzo završiti, ništa mu se neće moći suprotstaviti. Čovjek nekako osjeća veliku radost jer će nas Bog konačno osloboditi ovih teških okova nepravde, laži, obmana, nametnutih tlačenja, naše vlastite pale naravi itd. I, kako kaže psalmist, zbog tvoje se moći kralj veseli (Ps 21,2).

Molitva

Silni Bože, hvala ti što nam tako često otkrivaš svoju moć i silu. Hvala ti što nas na taj način tako često ohrabruješ da nas tama ovoga svijeta ne bi obeshrabrila, da pod naletom Zloga ne bismo potonuli. Amen.

Čitanja prenosimo sa stranice Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral hilp.hr

Autor komentara i molitve: Nediljko Jelčić;

Za Book.hr priredila A. P.

Foto:shine.graphics; Shutterstock

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh